Szalmabála kertészkedés szakszerűen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szalmabála kertészkedés előnyei

2. Első lépések

1. Válaszd ki, hogy hová kerüljön az ágyás

Helyezd el a bálákat ott, ahol az ágyásokat szeretnéd tartani. Mint azt már említettük, a talaj minősége, pH-értéke, vagy egyéb tulajdonságai nem kell, hogy szempontok legyenek. Arra azonban figyelned kell, hogy a növények elegendő napfényt kapjanak, és a vízellátás is könnyedén biztosítható legyen számukra. Ha több bálát helyezel egymás mellé, akkor igyekezz mindig a vágott végű oldalaikkal egymás felé fordítani őket.

2. Készítsd elő a szalmabálákat

A báláknak némi preparációra lesz szükségük, mielőtt ideális termőközegek lehetnének. A szalmabálák a környezeti behatásoknak köszönhetően idővel természetes úton szétbomlanak. Ez a folyamat hőt termel, méghozzá sokat. El kell kerülnöd tehát, hogy a magok és a palánták megfőjenek az ágyásban. A szétbomlás folyamatáért a mikrobák felelősek, és valamennyit fel is használnak az organikus anyag tápanyagai közül. Ha még az előtt komposztot és palántákat helyezel a bálákba, hogy a mikrobák befejezték volna a dolgukat, akkor a növényeknek szánt tápanyagokat is elfogyasztják majd.

hirdetes

Ahhoz, hogy a szétbomlás megfelelően végbemehessen vízre van szükség, ezért a bálákat (mielőtt bármit ültetnél beléjük) alaposan meg kell öntöznöd. Nagyjából két-három héten belül lezajlik az elsődleges szétbomlás, de némi nitrogéntartalmú műtrágyával gyorsíthatsz a folyamaton. Két hét után kezdd el méregetni a bálák belső hőmérsékletét. Ha túl forrónak találod őket, akkor hagyj több időt nekik.

3. Kezdődhet az ültetés

Zsebes vagy lapos ágyas módszer?

A két módszer közül a zsebes az elterjedtebb. Zsebes ültetéskor széthúzod a szalmaszálakat, és 7-10 cm mély lyukakat alakítsz ki közöttük. Ezekbe a „zsebekbe” aztán komposztot vagy érlelt trágyát kell helyezni. Lapos megoldás esetén egy 5-7 cm vastag komposztot kell elkenni a bála egész felső oldalán. Bármelyik módszert is választod, a komposzt elkenése vagy betöltése után alaposan öntözd meg a bálákat, hogy előnyös gyökéreresztési körülményeket teremts növényeid számára.

hirdetes

Palántákat vagy magokat érdemes ültetni?

Sok kertész szívesebben használ magokat, mert a gyökerek így nagyobb eséllyel terjednek szét a bálákban. Szalmabálák jól szigetelnek és a lassan lebomló szalma melegen tartja a gyökereket. Ez azt jelenti, hogy előbb elültetheted bennük a magokat, mint ahogyan azt a talajban tehetnéd. Ez a tenyészidőszakot is meghosszabbítja, ráadásul nem kell a magok benti csíráztatásával és későbbi átültetésével (és az ezekből származó problémákkal) vesződni. Ha mégis bent indítod meg a magokat, akkor utána kényelmesen átültetheted őket a bálákban kialakított kis zsebekbe.

Milyen távolra ültesd őket egymástól?

A bálákba ugyan olyan sűrűn ültethetsz, mint bármelyik emelt ágyásba, vagy talán még valamivel sűrűbben is, hiszen a szalma kiváló szellőzést biztosít a gyökerek számára. A kúszónövények akár a bálák széléről is lelóghatnak, felszabadítva ezzel a helyet a többi növény számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Flores (DS 8007)

Cukorrépa Cél: rizománia és rizoktónia toleráns, és cerkospóra rezisztens ... Tovább

csőzsilip

az árvízvédelmi töltésekbe torkolló csatornák elzárására, ill. a csatorna vizének... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés