Szalmabála kertészkedés szakszerűen - tudj meg róla most mindent

hirdetes

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szalmabála kertészkedés előnyei

2. Első lépések

1. Válaszd ki, hogy hová kerüljön az ágyás

Helyezd el a bálákat ott, ahol az ágyásokat szeretnéd tartani. Mint azt már említettük, a talaj minősége, pH-értéke, vagy egyéb tulajdonságai nem kell, hogy szempontok legyenek. Arra azonban figyelned kell, hogy a növények elegendő napfényt kapjanak, és a vízellátás is könnyedén biztosítható legyen számukra. Ha több bálát helyezel egymás mellé, akkor igyekezz mindig a vágott végű oldalaikkal egymás felé fordítani őket.

2. Készítsd elő a szalmabálákat

A báláknak némi preparációra lesz szükségük, mielőtt ideális termőközegek lehetnének. A szalmabálák a környezeti behatásoknak köszönhetően idővel természetes úton szétbomlanak. Ez a folyamat hőt termel, méghozzá sokat. El kell kerülnöd tehát, hogy a magok és a palánták megfőjenek az ágyásban. A szétbomlás folyamatáért a mikrobák felelősek, és valamennyit fel is használnak az organikus anyag tápanyagai közül. Ha még az előtt komposztot és palántákat helyezel a bálákba, hogy a mikrobák befejezték volna a dolgukat, akkor a növényeknek szánt tápanyagokat is elfogyasztják majd.

hirdetes

Ahhoz, hogy a szétbomlás megfelelően végbemehessen vízre van szükség, ezért a bálákat (mielőtt bármit ültetnél beléjük) alaposan meg kell öntöznöd. Nagyjából két-három héten belül lezajlik az elsődleges szétbomlás, de némi nitrogéntartalmú műtrágyával gyorsíthatsz a folyamaton. Két hét után kezdd el méregetni a bálák belső hőmérsékletét. Ha túl forrónak találod őket, akkor hagyj több időt nekik.

3. Kezdődhet az ültetés

Zsebes vagy lapos ágyas módszer?

A két módszer közül a zsebes az elterjedtebb. Zsebes ültetéskor széthúzod a szalmaszálakat, és 7-10 cm mély lyukakat alakítsz ki közöttük. Ezekbe a „zsebekbe” aztán komposztot vagy érlelt trágyát kell helyezni. Lapos megoldás esetén egy 5-7 cm vastag komposztot kell elkenni a bála egész felső oldalán. Bármelyik módszert is választod, a komposzt elkenése vagy betöltése után alaposan öntözd meg a bálákat, hogy előnyös gyökéreresztési körülményeket teremts növényeid számára.

hirdetes

Palántákat vagy magokat érdemes ültetni?

Sok kertész szívesebben használ magokat, mert a gyökerek így nagyobb eséllyel terjednek szét a bálákban. Szalmabálák jól szigetelnek és a lassan lebomló szalma melegen tartja a gyökereket. Ez azt jelenti, hogy előbb elültetheted bennük a magokat, mint ahogyan azt a talajban tehetnéd. Ez a tenyészidőszakot is meghosszabbítja, ráadásul nem kell a magok benti csíráztatásával és későbbi átültetésével (és az ezekből származó problémákkal) vesződni. Ha mégis bent indítod meg a magokat, akkor utána kényelmesen átültetheted őket a bálákban kialakított kis zsebekbe.

Milyen távolra ültesd őket egymástól?

A bálákba ugyan olyan sűrűn ültethetsz, mint bármelyik emelt ágyásba, vagy talán még valamivel sűrűbben is, hiszen a szalma kiváló szellőzést biztosít a gyökerek számára. A kúszónövények akár a bálák széléről is lelóghatnak, felszabadítva ezzel a helyet a többi növény számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kódolás

a számítógépes feldolgozásban a betáplált adatok, információk, szövegek jelekké... Tovább

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés