A Bükk-hegység legszebb völgye, a Szalajka-völgy

Kiránduljuk a Bükkben tavak, források és vízesések szomszédságában!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hogyha őszi kirándulásról van szó, akkor a Bükk-hegységet nem érdemes kihagyni, főleg mivel rengeteg különleges és különböző látnivalóval rendelkezik. Itt nem csak az erdőben baktathatunk a hegyre fel, de csodálhatjuk a vízesést, vagy az egyik legszebb útvonalon kisvasúttal is utazhatunk!

Szalajka-völgy

Kirándulás a Bükk-hegységben


A Bükk az egyik tökéletes őszi kirándulási lehetőség, amikkel Magyarország kecsegtet és az biztos, hogy a legváltozatosabb is. Budapesttől 160 kilométerre, csodás vízeséseket, forrásokat és tavakat fedezhetünk fel a Bükk-hegység lábánál, mintha a tündérmese valósággá vált volna.

Nem hiába, de elég népszerű kirándulási úticélnak számít a Heves megyében található természeti csoda, a Szalajka-völgy, de nem lehet, hogy nem túlzunk, hogy ha azt mondjuk, hogy kristálytiszta vizei Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetessége. A Bükk lábánál található völgy minden évszakban csodálatos, de az őszi ezerszínűséggel nehezen veszi fel a versenyt bármely más évszak.


Szalajka-völgy kirándulás


Szalajka-völgy páratlan jelenség Magyarországon és talán ezért nem meglepő, hogy régen ez egy lakott területnek számított, ugyanis olyan emberek lakták a vidéket, akik leginkább az erdő gondozásával foglalkoztak vagy fafeldolgozás volt a feladatuk, de később a hamuzsírfőzés, a cserépgyártás és a vasércfeldolgozás iparágai is beköltöztek a vidékre.


Itt érdemes egy kicsit többet is beszélni az előbb említett hamuzsírról, ugyanis ha latinul mondanánk, az sal alcali lenne, amit szalalkálira magyarosítunk, és máris képben lehetünk, honnan is kapta a mesebeli völgy a nevét!

A Szalajka-völgyet azért is imádjuk, mert igen változatos lehetőségeket kínál kirándulás terén, ami a családdal is remek program! Egésznapos gyalogos vagy kerékpáros túrát is szervezhetünk, de a legjobb, hogy itt fut végig a legszebb vasút pálya, tehát érdemes a környéket az erdei kisvasúttal bebarangolni, majd gyalog folytatni túránkat. 

A kisvasút végállomásánál találhatjuk a híres Fátyol-vízesést, de víz mentén még sok különleges helyet felfedezhetünk. A völgy kiemelkedő természeti értéke vitathatatlan, az biztos, hogy ámulatba fog rejteni minden kis zeg-zuga a völgynek!

Szikla-forrás és Felső-tó


Ha pedig még többet szeretnénk látni, és ne elégszünk meg a vízesésekkel, akkor haladjunk tovább, ugyanis nem messze a Szikla-forrást is megtalálhatjuk, ami a Bükk-hegység egyik legnagyobb karsztforrása. 

Ha pedig szeretnénk még szebbet látni, akkor a Felső-tavat és környékét se hagyjuk ki, hiszen itt olyan kristálytiszta a víz, mint sehol máshol! A tavat Sipovics tengerszemként is emlegetik, amit kifejezetten kinevezhetünk a Szalajka-völgy gyöngyszemének.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vakonddrénezés

a ->talajcsövezés egyik hagyományos módja, amikor a szivar alakú, ún. vakondekével a talajba... Tovább

lótenyésztés

tenyészcél alapján megkülönböztetnek sportcélú lótenyésztést, versenylótenyésztést,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek