Sütőtöklekvár recept: lehet lekvárt csinálni sütőtökből? Itt van a házi sütőtöklekvár receptje

Sütőtöklekvár recept- ez a legújabb kedvencünk

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Imádjuk a sütőtököt? Ugye ti is? Mert most hoztunk nektek egy annyira finom receptet, amit nem lehet nem imádni… Mi sem tudtuk, hogy ennyire sok mindent lehet csinálni sütőtökből, de miért is ne lehetne? Ha kicsit túlugrunk a hagyományos töksütésen, akkor annyi mennyei sütőtökös receptet lehet csinálni, és bizony még lekvárt is lehet készíteni sütőtökből! Mutatjuk is a sütőtöklekvár házi receptjét! 

Sütőtöklekvár recept házilag

Miért éppen sütőtök?

A sütőtök nemcsak nagyon finom, hanem megannyi pozitív tulajdonsága is van. Elvégre egy zöldségféléről beszélünk, amiből sosem baj, ha eszünk egy kicsit, vagy inkább sokat! A sütőtök nagyon tápláló, és telis-tele van A-vitaminnal. A sütőtök telis-tele van olyan tápanyagokkal, amit imádni fog a szervezeted, a magas antioxidáns tartalom például csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát, illetve még a rákét is, de olyan vitaminok is vannak benne, amik az immunrendszert támogatják, és ez még nem minden! A-vitamin, lutein, zeaxantin is van benne, ami min védheti a látást, a szemek egészségét. Mivel alacsony a kalótiatartalma, de nagyon tápláló a diétázóknak is nagy kedvence lehet, és ugye bónusz, hogy még finom is! A benne található kálium, a C-vitamin és a rost jótékony hatással lehet a szív egészségére. Tehát miért ne használnánk fel sokféleképpen ezt az isteni alapanyagot, és készítsünk belőle sütőtöklekvárt is? Kezdjük is el, nézzük a sütőtöklekvár receptjét!

Sütőtök lekvár hozzávalói

  • 3 kg sütőtök
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 7 szem szegfűbors
  • 5 szem szegfűszeg
  • fél teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 kis sáfrány
  • 1 vaníliarúd

Sütőtök lekvár elkészítése

Ne aggódjatok nem lesz bonyolult a sütőtök lekvár receptje, nemcsak azok fognak boldogulni vele, akiknek nagy tapasztalatuk van a lekvár főzésben, hanem azok is, akik teljesen kezdők ezen a téren. Az eredmény pedig valami elképesztően finom sütőtök lekvár lesz. Na de lássunk is hozzá!
A sütőtöklekvár esetében a tököt ugyanúgy kell előkészíteni, mintha tököt sütnénk: nagyobb darabokra vágjuk, sütőben megsütjük, majd lehúzzuk a héját. A sütőtöklekvár elkészítéséhez a fűszereket mozsárban könnyen meg kell törni vanília kivételével minden fűszert, a vaníliát ugye nem kell. Ha megsült a tök, és kikapartuk a héjából, akkor egy lábasba tesszük, és minden más alapanyagot is hozzáteszünk a cukor kivételével (citrom-, narancslé, vaníliarúd kikapart magjai, vaníliarúd, összetört fűszerek, sáfrány) és összefőzzük. Ha megfőtt, akkor a nagyobb darabokat botmixer segítségével is pépesíteni lehet, de arra figyeljetek, hogy a vanília rudat vegyétek ki előtte. Ezután a cukrot is hozzáadjuk, és további 20 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot a sütőtöklekvárt szokás szerint forró üvegekbe töltjük, a tetejükre állítjuk, szárazdunsztban hűtjük.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hasznos élettartam

az ->évelő növényeknek az az élettartama, amely alatt a termőképességük még nem csökken jelentősen. Tovább

legelőberendezések

a legelő állatok deleléséhez szükséges cserények, itatok, a villanykarám (elektromos... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség