Kirándulás Sümegen - Sümeg látnivalói

hirdetes

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. A várhoz ellátogatni az év bármely napján megéri, hiszen csodálatos panoráma mellett juthatunk fel a várig és az erődítmény is lenyűgöző látvány nyújt a mai napig!

sümegi vár

Kirándulás a Sümegi Várba


Hogyha történeti szempontból is szeretnénk megismerni a kirándulásunk célpontját, akkor mindenképp érdemes annak történelméről is beszélni! A vár megépülését tekintve több korszakra oszthatjuk, ugyanis mindig alakítottak rajta az idő előre haladtával. Az 1260-as években épült a vár legrégebbi része a részleges várfeltárások szerint, ami a fellegvár Öregtornyának az alsó szintje, és abban az időben még csak egy fából készült emeleti toronyrész állt a vár helyén.


Az Anjou-királyok korában egy évszázaddal később került csak sor a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére, valamint ekkor a meglévő épületet is felújították.


Mivel azonban a Sümegi vár nagyban hozzájárult az ország és Nyugat-Európa védelméhez a török vész idején, ezért sok történetet ismerhetünk ebből az időből. Bár a törökök a várost többször is bevették, a fellegvárat egyszer sem tudták elfoglalni, de a kor azért megtépázta kinézetét!

hirdetes

Jóval később, 1989-ben a vár magánkézre került, a Pap család vette át a várat és a vele járó további üzemeltetést. Az első évek csak arról szóltak, hogy a romokat takarították el és a balesetveszélyes helyeket állították helyre. Ebben az időben lett a vár műemlékké nyilvánítva, amely három egységből állt; a külső-, a belső-, és a fellegvárból. A folyamatos felújításoknak és a helyreállításnak köszönhetően a vár és a környéke mára már egy kedvelt kirándulóhellyé vált, és az erődítmény tetejéről elénk táruló panorámát Neked is csak javasolni tudjuk!

hirdetes

Kirándulás Sümegen


Nem csak a várban, de már a várhegy lábánál is találhatunk rengeteg programot, például kipróbálhatjuk a nemrégiben felújított Püspöki Palota látogatóközpont és kávézót, ami a város kis barokk ékszerdobozának számít. Sümeg jelentős egyházi városnak számított Padányi Bíró Márton püspök korában, így az egykori Veszprém-egyházmegyei központként üzemeltett rezidencia, ahol a püspök is élt, az ő részére állít emléket.


#https://www.instagram.com/p/CTnCGfCj6_z/#


A palota történetét ismerhetjük meg, valamint belátást nyerhetünk az egyházfő és kortárs festő barátja Maulbertsch históriáiba. Az interaktív tárlat a vizuális elemek és a háromdimenziós grafikák segítségével átfogó képet ad a püspök dicsőséges, ám bukásokkal tarkított életéről.


Egy kellemes kávézás után a romantikus teraszon, ahonnan gyönyörű kilátásunk van a várra, meg is indulhatunk a vár felé!
A Sümegi vár egész évben remek program lehet, hiszen a látvány bármelyik évszakban elvarázsoló!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diploid sejt

olyan sejt, amelynek kromoszómáiból két azonos sorozat állítható össze. A testi sejtekre... Tovább

radioaktív szennyeződés

a —>radioaktív izotópok okozta szennyeződés. Ált. a radioaktív anyagokat felhasználó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek