notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Vidékfejlesztési Stratégiai Terv

Gráf József

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2007-2013 között mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra mintegy 1.200 milliárd forint támogatás jut
Vidékfejlesztési Stratégiai Terv, fejlesztési források, környezetgazdálkodás

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.


Mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1.200 milliárd forint támogatás jut 2007-2013 között az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervben - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
 
Közölte, hogy a stratégiai terv gyakorlatilag a Nemzeti Fejlesztési Terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjának és a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervnek az összevont folytatása.
 
Az előirányzott fejlesztési forrásokba nem tartoznak bele a közvetlen földalapú agrártámogatások, amelyekkel együtt a mezőgazdaság az elkövetkező hét évben összesen mintegy 2.500 milliárd forintban részesül - tette hozzá a miniszter.
 
Beszámolt arról, hogy a stratégiai tervet a kormány szerdai döntésének megfelelően társadalmi vitára bocsátják. Többnyire megyei fórumok keretében és az interneten a kormány a megjelölt célokat és a hozzájuk rendelt forrásokat egyeztetné a gazdák szakmai szervezeteivel, és az önkormányzatokkal.
 
A kormány terveinek megfelelően az 1.200 milliárd forint fejlesztési forrás 40-50 százalékát juttatná az agrárium, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti szektor versenyképességének javítására - hangoztatta Gráf József.
 
A fejlesztési irányok között hangsúlyosan szerepelnek a gépbeszerzések. A miniszter utalt arra, hogy a magyar gazdák mezőgazdasági eszközeinek egy hektárra vetített értéke 1.822 euró, kevesebb mint fele a francia, és mintegy hatoda az osztrák adatnak.
 
A korszerűsítések tekintetében különös figyelmet kap a feldolgozó- és az élelmiszeripar - jegyezte meg a miniszter.
 
A hangsúlyos fejlesztési irányok között említette még a megújuló energiaforrásokat. Ezen belül támogatást egyebek között a gabonafelesleg lepárlása, a növényi-olaj forgalmazása élvez majd, de a kormány támogatni kívánja a biomassza-termelést általában, továbbá a szélenergia és a napenergia hasznosítását is.
 
Gráf József újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pénzügyminiszternél kezdeményezni fogja a bioüzemanyagok jövedéki adójának további lefaragását.
 
A kiosztott sajtóanyag szerint a stratégiai tervben környezetkímélő gazdálkodás támogatására 30-37 százalék, a vidéki kisvállalkozások erősítésére pedig 10-14 százalék jutna. A kormány a helyi közösségek fejlesztésére szolgáló LEADER program folytatására 5-6 százaléknyi támogatást szán.
 
A források elosztásánál a kabinet 10 százaléknyi támogatásról nem döntött, azt a társadalmi vita kimenetelétől függően osztaná szét, illetve abból a pályázatok lebonyolítását lehetővé tevő technikai segítségnyújtásra juttatna pénzt.
 
A társadalmi egyezetést úgy kell lefolytatni, hogy a kormánynak a stratégiát, illetve az alapján a konkrét operatív programokat október közepéig el kell küldenie Brüsszelbe jóváhagyásra. Az első pályázatok jövő év márciusában-áprilisában adhatóak majd be - fűzte hozzá Gráf József.

Hirdetés

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Hirdetés

Forrás: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 316
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 165 398
Közösség

Tappancs Állatvédõ Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyakorlati állatmentéssel, ismétlõdõ ivartalanítási programmal,... Tovább

megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 4.9