Stevia: a növény, amely megédesíti az ételt

A növény, amely édesít: Ismerd meg a stevia-t

SzSz, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A stevia vagy másnéven, vagyis magyar nevén sztívia, igen népszerű a diétázók és fogyni vágyók körében, hiszen remek cukor helyettesítésére. Ismerd meg most magát a növényt és azt, hogy vajon tényleg jó választás-e diéta esetén?

Stevia: a növény, amely megédesíti az ételt

Mitől kapja édes ízét?

A Stevia világszerte népszerű, és számos országban a tengeren túlon és Európában is termesztik és fogyasztják ezt a növényt. A stevia növény (Stevia rebaudiana Bertoni) a benne található steviol glycoside-oknak köszönheti édes ízét, amelyet áztatással és alkohol segítségével vonnak ki a növényből. Majd ezt átalakítják kristályos vegyületté, és így kaphatjuk meg a konyhában is használt formáját. Az egyik remek tulajdonsága a sztíviának, hogy nem bomlik le sütés vagy főzés következtében sem, így a cukor helyettesítésére nagyon jól alkalmazható. 

A stevia eredete

A sztívia növénye a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, évelő növény. A bokorban növekvő növény, lándzsás hegyű, fűrészes szélű leveleket és fehér virágokat növeszt. A Stevia növényéből közel 150 faj ismert, azonban csak a Stevia rebaudiana Bertoni az egyetlen olyan növény, amely ilyen édes steviol glycoside-okat tartalmaz. Ezt a fajta növényt már a brazil és a paraguayi őslakosok is ismerték, és több száz éve használták édesítésre, illetve különböző betegségek kezelésére. Köztük étvágycsillapításra, és sebkezelésre egyaránt. A növény a 20. század közepén terjedt el leginkább a fennálló cukorhiány miatt. Azóta már az egész világon népszerű a diétázók és fogyni vágyók körében. 

Miért jobb, mint a cukor?

A Stevia egyik remek tulajdonsága, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, mint ahogyan a cukor. Ezáltal cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen az inzulinszintet nem emeli meg. A Stevia emellett nem tartalmaz kalóriát sem, és a szervezet nem képes hasznosítani. Édes íze miatt segít csökkenteni az édesség utáni vágyat és az éhség érzetet egyaránt. A Stevia esetén kutatók megállapították, hogy képes csökkentetni a magas vérnyomást is, még a cukor éppen ellenkezőleg hat a szervezetre hosszú távon. A növény leveleiből kivont anyagok pedig 300-szor édesebbek, mint a cukoré. 

Hogyan neveld otthon és hogyan fogyaszthatod? A következő oldalon kiderül!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

varas szájfájás (fertőző hólyagos bőrgyulladás)

juhok és kecskék, főként az ajkak és az orrnyílások környékén, ritkábban a lábvégek... Tovább

Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

Tovább a lexikonra