Így spórolhatsz pénzt és időt a kertészkedés során

hirdetes

8 trükk veteményeskertekhez, amikkel időt és pénzt is spórolhatsz

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az okos öntözési módszerektől a házi műtrágyákig sok kreatív módszer létezik a veteményeskert sikerének fokozására, úgy hogy közben kevesebb pénzt fordítunk az egyes kertészeti munkafolyamatokra. Lássuk mivel lehet spórolni, ha kertészkedésről van szó!

kertészet spórolás

Ezzel spórolhatsz kertészkedés közben


A zöldségek termesztése tele van kreativitással, és az emberek mindig keresik a módját, hogyan lehet önfenntartóbb, környezetbarátabb a kertészkedés, amivel még pénzt is megtakaríthatunk.

Ha körülnézünk az interneten és a közösségi médiában, rengeteg környezetbarát módszert ismerhetünk meg, amiknek az alkalmazásával még pénzt is spórolhatunk. Sok nagyon népszerű és bevált módszer a növények hasznára, mások talán egy kicsit több vita tárgyát képezik. Ha új és egyedi veteményeskerti ötleteket keresel, akkor néhány fantasztikus megoldás kínálkozik a növények újrahasznosítására vagy a háztartási cikkek hasznos kerti eszközzé varázsolására. Mutatjuk hogyan spórolhatsz egyszerre időt és pénzt is a kertészkedéssel!

8 trükk a kertészkedéshez, hogy időt és pénzt spórolj


Vess egy pillantást a legjobb veteményeskertedre, amely segít gondoskodni a növényeidről, és nagyszerű terméssel jutalmaznak meg. Ha veteményeskert indításán gondolkodsz, vedd fontolóra néhány tippünket a szezontervezőbe, mivel ezek mind költségvetés-barát és bionövénytermesztési technikák.

1.    MENTSÜK MEG A MAGOKAT

Egyre népszerűbb a termesztők körében, hogy saját magot takarítsanak meg saját termesztésű zöldségekből, mivel a hozzáértő kertészek így forintokat takarítanak meg, és önellátóbbakká válnak. Nemcsak azt teszi lehetővé, hogy pontosan tudjuk, miből és honnan származnak a növényeink, ami ideális az ökológiai termesztéshez, hanem segít a beporzók kertbe vonzásában is. A jótékony beporzók imádni fogják a virágokat azokon a területeken, ahol a növényeket elvetjük.

A paradicsomon kívül a magvak megmentésére szolgáló egyéb nagyszerű zöldségnövények közé tartozik a paprika, a bab, az uborka és a borsó. A kétéves növényeket pedig, például a céklát, a póréhagymát és a sárgarépát télen a talajban kell hagyni, hogy a következő nyáron begyűjtsük a magvaikat.

2.    HASZNÁLJUNK ZSÁKOT A KÁRTEVŐK ELLENI VÉDEKEZÉSRE


A kis hálós zsinóros táskák, zacskók néhány alkalommal használhatóak a kertben. Ezek a táskák olcsón megvásárolhatók az interneten, amiket gyakran használnak ékszerek csomagolására, és újrafelhasználhatóak. Bármilyen mag összegyűjtésére is használható, módot kínálnak a zöldségek kártevők elleni védelmére is. A rendkívül népszerű online videók, például a TikTokon, azt mutatják be, hogy a kertészek a hálós zacskókat a gyümölcsre helyezik, amikor paprika, chili, paradicsom vagy padlizsánt termesztenek, és meghúzzák a zsinórt, hogy lezárják.

A kártevők elleni védelmet szolgáló hálós zsinóros zacskók elsősorban olyan növényeknél működnek, amelyeknek nincs szükségük sok napfényre: saláta, retek, káposztafélék, például kelkáposzta. Nem paradicsomhoz, paprikához, padlizsánhoz!

hirdetes

3.    HASZNÁLJUK FEL A TEJESKANCSÓKAT

Ha fagy fenyeget, miután kiültettük a növényeket, tejeskannákkal könnyedén megvédhetjük őket. Vágjuk le a tejeskancsó tetejét, és fedjük le vele a növényt. Ez melegen, nedvesen és fagymentesen tartja, és barkácsüvegházként működik mindaddig, amíg a növényeink elég nagyok lesznek ahhoz, hogy önállóak legyenek.

Csak ügyeljünk arra, hogy vegyük ki a tejeskancsót, mielőtt túl meleg lesz, különben megsülnek benne a növények.

A tejeskannák használata lehetővé teszi, hogy a növényeket valamivel korábban elültessék, és védett környezetben növekedhessenek. A csigák elleni védekezési módszerek részeként segít megvédeni a fiatal palántákat a kártevőktől.

4.    UPCYCLE TARTÁLYOK MAGVETÉSHEZ


hirdetes
A magvakat hagyományosan erre a célra készített műanyag tálcákban kezdik ki, de van egy sor más, nem szokványos vetőmag elvetési lehetőség is. A termelők rendszeresen vetnek magokat a kartonpapír tekercsekbe a WC-papír közepén, majd az egész cserepet kiültetik palántákkal. A tojáshéjat magkomposzttal is megtölthetjük, és kiültetés előtt be lehet vetni, hogy a talajban lebomoljanak.

5.    HASZNÁLJUNK MŰANYAG VILLÁT A KÁRTEVŐK IRÁNYÍTÁSÁHOZ


Egy egyedülálló kertészeti hack, amely segít elriasztani az állatokat attól, hogy pusztítást okozzanak a veteményeskertben. Azt tanácsoljuk, hogy használj kis, eldobható műanyag villát, amelyek már nem forgalmaznak és megmaradtak a kamrádban.

Vannak más elrettentő eszközök is, amelyeket megtalálhatsz otthonodban és elriasztják az állatokat. Ez magában foglalja az alumínium tányérok használatát, például a lepényekhez mellékelt lemezeket, vagy a felfűzött CD-ket, amelyeket a szél fúj, hogy taszítsa a madarakat és más állatokat.

6.    KÉSZÍTS SAJÁT ÖNTÖZŐRENDSZERT


A műanyag palackok vagy üvegpalackok egyedülálló módot kínálnak a növények lassú, egyszerű és hatékony öntözésére. Alkalmazható a talajban vagy a növények cserépben történő öntözésére egy veteményeskert részeként.

Ha üvegpalackot, például borosüveget használsz, egyszerűen töltsd meg a palackot vízzel, majd egy szög segítségével készíts egy kis lyukat a kupakon vagy a parafán. Alternatív megoldásként csavard fel a fedelet, majd nagyon finoman lazítsd meg. Fordítsd meg az üveget fejjel lefelé, és temesd be a talajba, és a víz lassan csorog ki a palackból.

Műanyag palackok esetén készíts kis lyukakat a nyakára vagy a kupakra, és temesd el. A műanyag palackok előnye, hogy levághatjuk az alját, így később újra tudjuk tölteni anélkül, hogy kiásnánk.

Ügyelj arra, hogy a palack stabilan álljon, és ne dőljön fel – különösen, ha ezt a módszert használod a növények öntözésére, miközben távol maradsz nyaralni. Egy barkácsolt öntözőpalack néhány napig hidratálja a növényeket egy kis vagy közepes cserépben, így tökéletes egy hétvégi kiruccanáshoz vagy néhány napos utazás esetén.

7.    KÉSZÍTSÜNK SAJÁT MŰTRÁGYÁT


Pénzt megtakarító és környezetbarát zöldségkertészeti hack az, ha saját házi műtrágyát készítünk. Az ilyen műtrágyákat más kerti növények felhasználásával is elő lehet állítani – például a fűtrágya készítése –, míg a háztartási hulladékból a növények javára, nagy és erős növekedésük elősegítésére is használható.

Használhatjuk a tojást a kertben műtrágyaként, összetörve és a talajba keverve, hogy kalciumot adjon a talajhoz, és kávézaccot is szórhatunk a növények köré, mivel magas a nitrogéntartalma, és elűzi a kártevőket, például az atkákat és a levéltetveket. Vannak, akik azt állítják, hogy a zabpehely jó műtrágya. Az Epsom só, amely a szekrényekben gyakran megtalálható, takarmányként is használható, mivel magas magnéziumtartalommal rendelkezik. Keverj egy evőkanál Epsom sót egy gallon vízbe, és használd a növények öntözésére havonta egyszer. 

8.    TERMESSZ ZÖLDSÉGET MARADÉKBÓL


Zöldségek csíráztatása olyan hulladékokból, amelyeket általában a szemétbe dobnak, fantasztikus módja annak, hogy élettel teljen a házilag termesztett zöldségekből. És sok olyan növény létezik, amely tökéletesen alkalmas a levágásból való kiindulásra, ideértve a saláta termesztését maradékból, vagy például a zellert, a póréhagymát és a hagymát. Sok növényt beltérben csíráztatnak, hogy gyorsan begyűjtsék az ízletes hajtásokat vagy leveleket.

Egyszerűen helyezzük a zöldség levágott alapot egy hüvelyknyi vízbe, és gyorsan növekedni kezd. a A vágást világos helyre, például világos ablakpárkányra helyezzük, és néhány naponta cseréljük ki a vizet – különösen, ha a víz színváltozások. Néhány napon belül a növekedés jelei mutatkoznak.

Amint a gyökerek megjelennek a dugványokon, a kihajtott zöldségeket kiültethetjük a kertbe, vagy cserepekbe helyezhetjük, hogy új növényekké nőhessenek. Nem csak a zöldségeket lehet kihajtani a konyhai felhasználás után, hanem a boltban vásárolt fűszernövényeket is betakaríthatjuk, és visszaültethetjük a talajba, hogy megnőhessenek. A kalandvágyóbbak számára ananász nevelhető a tetejéről, és avokádó termesztése lehetséges a mag használatával.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikóóvoda

olyan, ráccsal elkerített terület, ahová a csikók a rács között be tudnak jutni az ott... Tovább

eperhere (Trifolium fragiferum L.)

a pillangósok családjának tagja. Indásodó, évelő faj. Gyökérfejéből heverő szárakat... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés virágtermesztés Zöldségtermesztés