notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Spárgatermesztés tudnivalók

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit a spárgatermesztésről tudni kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Spárgatermesztési kisokos

Spárgatermesztés koronából

Ha koronából szeretnél spárgát ültetni, akkor elő kell készítened a talajt számukra, mielőtt beszereznéd őket. A spárgák a semleges pH értékű termőközeget szeretik, ami homokos, laza és jó vízelvezetést biztosít. Kezdésképpen dolgozz bele némi komposztot a talajba. Áss 30 cm mély árkokat, amikbe behelyezheted majd őket. Az árkokat töltsd fel némi organikus trágyával. A kiásott talajból ez után készíts 15 cm magas dombokat az árokban, ezek között pedig 45 cm helyet hagyj ki.

A spárgakoronákat ezekre a dombokra kell ráhelyezned úgy, hogy a gyökerei lelógjanak arról. Végezetül temesd be a koronákat nagyjából 2,5 cm vastag talajréteggel. Tartsd a talajt nyirkosan, de ne áztasd el a gyökereket. Ügyelj a gyomokra is, és távolítsd el őket, amint megjelennek a spárgák közelében. Akárcsak a magos termesztésnél, szórj további talajrétegeket a spárgák köré, ahogy növekednek. Ezt egészen addig folytasd, amíg az árkok mélysége eléri a talajszintet (tehát teljesen betemetődnek). Koronás termesztés esetén csak két évet kell várnod az első szüretig, ennyi időre van szükségük ugyanis a spárgáknak, hogy kifejlődjenek, és erős gyökereket eresszenek.

hirdetes

Trükkök méretes spárgák termesztéséhez

Ültesd spárgapalántáidat paradicsomok közelébe. A spárga elriasztja azokat a fonálférgeket, amelyek megtámadhatják a paradicsomokat, míg a paradicsomok ugyan ezt teszik a spárgabogarakkal. Az új spárgákat a harmadik évben 4 hétig szüreteld, a negyedik évben 6-8 hétig, és így tovább. A spárgák között vannak hímnemű és nőnemű példányok is. Ha nagyobb hozamot szeretnél, akkor válassz olyan fajtát, ami csak hímnemű példányokat tartalmaz. A gyomok leszorításához használj talajtakarót. Mielőtt elültetnéd őket, áztasd a koronákat komposztteába, hogy kapjanak némi extra energiát. A magvakat csak tiszta vízben szabad áztatni ültetés előtt. A kifejlett koronákat tavasszal és ősszel tápláld, organikus trágyával vagy komposzttal.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
87 264
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 404 723

feltétlen reflex

veleszületett reflexműködés; a megfelelő inger hatására a szervezetet előzőleg ért... Tovább

csikóóvoda

olyan, ráccsal elkerített terület, ahová a csikók a rács között be tudnak jutni az ott... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés