notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Spárgatermesztés tudnivalók

Hirdetés

Minden, amit a spárgatermesztésről tudni kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Spárgatermesztési kisokos

Spárgatermesztés koronából

 

Ha koronából szeretnél spárgát ültetni, akkor elő kell készítened a talajt számukra, mielőtt beszereznéd őket. A spárgák a semleges pH értékű termőközeget szeretik, ami homokos, laza és jó vízelvezetést biztosít. Kezdésképpen dolgozz bele némi komposztot a talajba. Áss 30 cm mély árkokat, amikbe behelyezheted majd őket. Az árkokat töltsd fel némi organikus trágyával. A kiásott talajból ez után készíts 15 cm magas dombokat az árokban, ezek között pedig 45 cm helyet hagyj ki.

 

A spárgakoronákat ezekre a dombokra kell ráhelyezned úgy, hogy a gyökerei lelógjanak arról. Végezetül temesd be a koronákat nagyjából 2,5 cm vastag talajréteggel. Tartsd a talajt nyirkosan, de ne áztasd el a gyökereket. Ügyelj a gyomokra is, és távolítsd el őket, amint megjelennek a spárgák közelében. Akárcsak a magos termesztésnél, szórj további talajrétegeket a spárgák köré, ahogy növekednek. Ezt egészen addig folytasd, amíg az árkok mélysége eléri a talajszintet (tehát teljesen betemetődnek). Koronás termesztés esetén csak két évet kell várnod az első szüretig, ennyi időre van szükségük ugyanis a spárgáknak, hogy kifejlődjenek, és erős gyökereket eresszenek.

Hirdetés

 

Trükkök méretes spárgák termesztéséhez

 

Ültesd spárgapalántáidat paradicsomok közelébe. A spárga elriasztja azokat a fonálférgeket, amelyek megtámadhatják a paradicsomokat, míg a paradicsomok ugyan ezt teszik a spárgabogarakkal. Az új spárgákat a harmadik évben 4 hétig szüreteld, a negyedik évben 6-8 hétig, és így tovább. A spárgák között vannak hímnemű és nőnemű példányok is. Ha nagyobb hozamot szeretnél, akkor válassz olyan fajtát, ami csak hímnemű példányokat tartalmaz. A gyomok leszorításához használj talajtakarót. Mielőtt elültetnéd őket, áztasd a koronákat komposztteába, hogy kapjanak némi extra energiát. A magvakat csak tiszta vízben szabad áztatni ültetés előtt. A kifejlett koronákat tavasszal és ősszel tápláld, organikus trágyával vagy komposzttal.

Hirdetés

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

antiszepszis

a sebbe jutott v. ott levő, v. a sebbel érintkezésbe kerülő eszközökön, anyagokon levő... Tovább

bioszféra

a Föld felszínének vékony rétege, amely magába foglalja a földfelszínt, valamint a ->... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés