notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Spárgatermesztés tudnivalók

Hirdetés

Minden, amit a spárgatermesztésről tudni kell

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A spárgatermesztés igazi türelemjáték, de egyben nagyon kifizetődő tevékenység is. Hogy mekkora türelemről beszélünk? A spárgákat nagyjából három évig tart kinevelni, de ha sikerül átvészelned ezt az időszakot, akkor ezt követően három évtizeden keresztül minden egyes évben friss terméseket szüretelhetsz majd spárgáidról!

Spárgatermesztési kisokos

Ha mindez nem lenne elég, a spárgák minden ősszel mutatós aranyszínt öltenek magukra, így látványos kerti díszeknek sem utolsók. A hazai termelők nagy örömére a Nyugat-Európából származó spárga azokat a vidékeket kedveli, ahol a talaj telente megfagy, illetve ahol gyakoriak a száraz évszakok. A nedves, párás területeken sokkal nagyobb kihívást jelent a spárgák termesztése. A következőkben minden fontos tudnivalót megtalálsz a sikeres spárgatermesztéshez!

 

Spárgatermesztés magról

 

Ha magokról szeretnél spárgát nevelni, akkor ajánlatos az otthon falai között, vagy melegházban beindítani őket február közepe és május között. A magvaknak erős fényre és 21-29°C közötti talajhőmérsékletre van szükségük a csírázáshoz. Segíthet az is, ha a magvakat ültetés előtt néhány órára beáztatod némi tiszta vízbe.

Hirdetés

 

Először is tölts fel néhány 9 cm mély cserepet jó minőségű termőtalajjal. Minden cserépben helyezz el 3-3- magot a talajra, majd szórd be őket egy vékony réteg átrostált homokkal. A cserepeket ez után tedd egy szegélyes tálcára, amit tölts meg vízzel – a víz lentről szívódik majd fel a talajba. Helyezd a tálcát egy meleg felületre, hogy megőrizd a talaj hőmérsékletét, és ügyelj rá, hogy a talaj sose száradjon ki.

 

Várj három napot, mielőtt kiültetnéd a palántákat. A fiatal spárgák csak akkor kerüljenek ki a kerti talajba, amikor az utolsó fagy is elmúlt idén. A palántákat nagyjából 45 cm-re helyezd egymástól, 15-20 cm mélyre. Amennyiben vékonyabb fajtákat ültetsz, 20-25 cm-re kerüljenek egymástól, 10 cm mélyre. Ha több sornyit ültetsz, akkor a sorok között 10 cm hézagot hagyj. A palánták köré mindig szólj egy vékony réteg talajt, ahogy növekednek és heti szinten 2,5 cm-nyi vizet biztosíts számukra.

Hirdetés

 

Végezetül ne feledd, hogy a kiültetéstől számított első három évben ne szüreteld spárgáidat. Hagyd, hogy egész nyáron növekedjenek, majd ősszel vágd vissza őket 5 cm magasra. A következő oldalon még több hasznos információ vár rátok! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

beruházás

a termelő és a nem termelő állóalapok létrehozására és korszerűsítésére irányuló... Tovább

hasznosítható víz (diszponibilis víz)

a növények által felvehető, a talaj pórusaiban levő vízkészlet. Értéke megegyezik a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés