Spárgatermesztés tudnivalók

Minden, amit a spárgatermesztésről tudni kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A spárgatermesztés igazi türelemjáték, de egyben nagyon kifizetődő tevékenység is. Hogy mekkora türelemről beszélünk? A spárgákat nagyjából három évig tart kinevelni, de ha sikerül átvészelned ezt az időszakot, akkor ezt követően három évtizeden keresztül minden egyes évben friss terméseket szüretelhetsz majd spárgáidról!

Spárgatermesztési kisokos

Ha mindez nem lenne elég, a spárgák minden ősszel mutatós aranyszínt öltenek magukra, így látványos kerti díszeknek sem utolsók. A hazai termelők nagy örömére a Nyugat-Európából származó spárga azokat a vidékeket kedveli, ahol a talaj telente megfagy, illetve ahol gyakoriak a száraz évszakok. A nedves, párás területeken sokkal nagyobb kihívást jelent a spárgák termesztése. A következőkben minden fontos tudnivalót megtalálsz a sikeres spárgatermesztéshez!

Spárgatermesztés magról

Ha magokról szeretnél spárgát nevelni, akkor ajánlatos az otthon falai között, vagy melegházban beindítani őket február közepe és május között. A magvaknak erős fényre és 21-29°C közötti talajhőmérsékletre van szükségük a csírázáshoz. Segíthet az is, ha a magvakat ültetés előtt néhány órára beáztatod némi tiszta vízbe.

Először is tölts fel néhány 9 cm mély cserepet jó minőségű termőtalajjal. Minden cserépben helyezz el 3-3- magot a talajra, majd szórd be őket egy vékony réteg átrostált homokkal. A cserepeket ez után tedd egy szegélyes tálcára, amit tölts meg vízzel – a víz lentről szívódik majd fel a talajba. Helyezd a tálcát egy meleg felületre, hogy megőrizd a talaj hőmérsékletét, és ügyelj rá, hogy a talaj sose száradjon ki.

Várj három hónapot, mielőtt kiültetnéd a palántákat. A fiatal spárgák csak akkor kerüljenek ki a kerti talajba, amikor az utolsó fagy is elmúlt idén. A palántákat nagyjából 45 cm-re helyezd egymástól, 15-20 cm mélyre. Amennyiben vékonyabb fajtákat ültetsz, 20-25 cm-re kerüljenek egymástól, 10 cm mélyre. Ha több sornyit ültetsz, akkor a sorok között 10 cm hézagot hagyj. A palánták köré mindig szólj egy vékony réteg talajt, ahogy növekednek és heti szinten 2,5 cm-nyi vizet biztosíts számukra.

Végezetül ne feledd, hogy a kiültetéstől számított első három évben ne szüreteld spárgáidat. Hagyd, hogy egész nyáron növekedjenek, majd ősszel vágd vissza őket 5 cm magasra. A következő oldalon még több hasznos információ vár rátok! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kopás

a gépek rendeltetésszerű üzemeltetése folyamán leggyakrabban előf. rongálódás; ált. az... Tovább

keményítő

a növényi szervezet tartalék poliszacharidja. Fehér színű, mikroszkopikus szemcsékből áll,... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldségtermesztés