Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

hirdetes

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az őszi hónapok beköszöntével sok kertész hajlamos arra, hogy lemondjon a zöldségtermesztésről és az ágyásokat téli álomba küldje. Azonban van egy két olyan zöldség, amelyeket érdemes még szeptemberben elvetni, és a hideg idő beállta előtt kicsit kockáztatni a kertészkedéssel. Ezek a sóskát és a spenótot, melyek a tavaszi hónapokban már ízletes zöldségként teremhetnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért érdemes szeptemberben vetni ezeket a növényeket, és hogyan lehet a legjobban gondoskodni róluk.

sóska és spenót vetése

Sóskával az asztalon

A sóskát gyakran hagymagumóval szaporítjuk, és szeptember az ideális időszak a vetésére. Ebben az időszakban a talaj még meleg, és a növényeknek lehetőségük van megerősödni a téli hideg előtt. Az őszi hónapokban a sóskalevelek is már lassan betakarításra érettek lehetnek, de leginkább a tavaszi hónapokban bontakoznak ki igazán.
Azok számára, akik még soha nem próbálták a sóskát termeszteni, érdemes megemlíteni, hogy ez a növény rendkívül tápláló és egészséges. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például C-vitaminnal, K-vitaminnal, vasral, káliummal és rosttal. A sóskalevelek nagyszerű alapanyagot jelentenek salátákhoz, levesekhez és különféle egyéb ételekhez. Emellett a sóskát viszonylag könnyű gondozni, és jól alkalmazkodik a különböző talaj- és időjárási viszonyokhoz.

Spenót a kertben

A spenót is egy olyan növény, amelyet érdemes szeptemberben elvetni a tavaszi termés érdekében. A spenót is rendkívül tápláló zöldség, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például A-, C-, E-vitaminnal, vasral és magnéziummal. A friss spenótlevél íze és textúrája a tavaszi hónapokban a legjobb, amikor a növény hűvösebb időjárást élvez.

hirdetes

A spenót szintén könnyen termeszthető, és gyorsan növekszik. Ideális helye a részleges árnyék vagy a hűvös napfény, és jól reagál a rendszeres öntözésre. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a spenót az egyik legjobb választás lehet a konténernövények között, tehát akkor is megpróbálhatjuk termeszteni, ha nincs nagy kertünk.

Szeptemberi ültetési útmutató: sóska és spenót ültetése

Most, hogy megértettük, miért érdemes szeptemberben sóskát és spenótot vetni, nézzük meg, hogyan is tegyük ezt meg lépésről lépésre:

Talaj előkészítése

Mielőtt elvetnénk a sóskát és a spenótot, gondoskodjunk róla, hogy a talaj megfelelő legyen. Lazítsuk fel és komposztáljuk a talajt, hogy javítsuk a vízelvezetést és a tápanyagellátást.

hirdetes

Magvetés

Ültessük el a sóskát és a spenótot a kiválasztott területen. Sűrűbben ültessük őket, majd később ritkítsuk ki a növényeket, hogy elegendő helyet kapjanak a fejlődésükhöz.

Öntözés

Tartsuk nedvesen a talajt az egész növekedési időszak alatt. Fontos, hogy a növényeknek elegendő vizet biztosítsunk, különösen a meleg időjárás során.

Védelem a hideg ellen

Ha beköszönt a hideg idő, takarítsuk be a növényeket egy fólia vagy hálóval, hogy megvédjük őket a fagyástól.

Tavaszi betakarítás

A sóskát és a spenótot a tavaszi hónapokban betakaríthatjuk, amikor a levelek már elég nagyok és ízletesek. Használjuk fel őket salátákhoz, levesekhez vagy más ételekhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glikogén

glükózmolekulákból felépülő, az amilo-pektinhez (keményítő) hasonló szerkezetű, de... Tovább

Pápai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Pápa Kisliget u. 9. 8500 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert