Legyen Neked is meseszép sétányrózsád - így gondozd ezt a különleges növényt

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

TK, SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sétányrózsa

Hogyan ültesd sétányrózsád?


Talaj szempontjából a sétányrózsa egyáltalán nem igényes – képes megfelelően fejlődni annak szerkezetétől függetlenül, mégis a tápanyagban gazdag típusokban sokkal szebb, gazdagabb lesz majd virágzása. Arra érdemes ültetése kapcsán odafigyelni, hogy talaja könnyen képes legyen majd átereszteni a folyadékot, a víz ne pangjon majd a növény alatt.


Hogyan gondozd sétányrózsád?


A sétányrózsa nem igényel különösebb odafigyelést, könnyedén kezelhető növénynek számít – a kezdő kertészek közt is. Akár cserépben, akár kertben gondozható, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a tél megérkeztével majd gondoskodnunk kell a növény teleltetéséről, ugyanis a fagyra rendkívül érzékeny. A hidegebb időszakban 10 – 15 fokos meleget kell számára biztosítani, így teleltetéséhez ilyen hőmérsékletű helyiséget kell számára keresni, ahol elég fent kap, így nem hullajtja majd el leveleit. Teleltetése előtt szárait vágjuk vissza, valamint, ha mindenképpen sötétebb környezet áll csak rendelkezésünkre, ott is elhelyezhetjük – ebben az esetben majd tavasszal fog újra hajtani. Öntözésére ilyenkor már nem kell odafigyelni.


Érdemes védeni a tűző naptól, hogy növényünk ne égjen meg, ugyanakkor félárnyékos helyen kevésbé fog majd virágozni. A szárazságot rendkívül jól tűri, mégis, nagy vízigénnyel rendelkezik, ezért figyelj oda rendszeres öntözésére. Ugyanakkor, érdemes kiemelni, hogy hagyni kell sétányrózsánk számára, hogy két öntözés között földje kiszáradjon. Amennyiben környezete túl száraz, az szintén gyengébb virágzást fog majd eredményezni. Az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk majd el növényünkről, ezzel biztosítva számára, hogy képes legyen újakat hozni.


Amennyiben szeretnénk sétányrózsánkat átültetni, akkor azt mindenképpen tavasszal végezzük el – ha szükséges, ilyenkor vágjuk vissza. Ha ez megtörténik, akkor szebben fog majd bokrosodni és a virágzása is gazdagabbá válhat.


A sétányrózsa jól szaporítható dugványozással, melyet a tavaszi metszéssel egyidőben érdemes elvégeznünk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-04

4 csodálatos virágkombináció áprilisra

Tavaszi virágok - Mutatjuk is, hogy hogyan és miként lehet ezeket a virágokat kombinálni, hogy még lenyűgözőbb legyen az eredmény. Próbáld ki te is!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törpenövés

A szervezet (főképpen a csontrendszer) nagy részére kiterjedő fejl.zavar (gátlás). Tovább

Kecskeméti Fõiskola (KF-GAMFK)

Fõiskola Képzések: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki; kertészmérnöki;... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág