Minden a Sebright tyúkokról - Miért érdemes tartani őket?

hirdetes

A világ legcsodálatosabb házi szárnyasai – A A Sebright tyúk bemutatása

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Sebright tyúkok bemutatása

A Sebright tyúkok élettere

Ezeket az apró tyúkokat nem ajánlatos szabadon tartani, ugyanis kis méretük miatt komoly fenyegetést jelentenek rájuk a ragadozók. Szerencsére ugyan ezen oknál fogva nincs szükségük tágast élettérre sem, egyedül a védelmükre kell fokozottan ügyelned. A tyúkólban minden egyes példánynak csupán 0,2 négyzetméternyi helyre van szüksége, fedett kifutón pedig 0,5 négyzetméterre. Néhány gazda emelt drótkalitkában tartja Sebright tyúkjait a versenyszezon során, hogy a lehető legtisztábbak és legszebbek maradjanak. Azonban szezonon kívül (vagy ha egyáltalán nem versenyezteted őket), biztosíts nekik minél több napfényt és füvet.

A Sebright tyúkok betegségei és egészségügyi problémái

A Sebright tyúkoknak van néhány egészségügyi problémájuk, amikről fontos, hogy tájékozott légy. Ezen apró tyúkok legnagyobb ellensége a Marek-betegség, amire fokozottan hajlamosak. Ez a betegség rendkívül fertőző és nagyon gyakran halálos kimenetelű is. A Marek-betegség megelőzése érdekében oltasd be csibéidet.

hirdetes

A Sebright tyúkok tenyésztése

Ritka tojásrakásuk miatt a Sebright tyúkokat komoly kihívás lehet tenyészteni. A problémát tovább fokozza, hogy számos kakas nemzésképtelenül születik. A Sebright tojóknak nem szokása a kotlás, ezért még a ritka, megtermékenyített tojások kikeltése is nehéz feladatnak bizonyulhat. A legjobb megoldás egy póttojót szerezni a tojások kikeltésére egy másik törpetyúk fajtából – a pekingi törpe házityúkok illetve a selyemtyúkok kifejezetten ügyes póttojók, és általában sikeresebben költenek, mint egy inkubátor.

hirdetes

Hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a Sebright tojókat és kakasokat?

A Sebright kakasok tollazata igazán különleges. A megszokottól eltérően farkuk nem hosszú, és nincsenek rajta jellegzetes ívelt tollak sem. A legfőbb különbség a kakasok és a tojók között, tarajban és az áll-lebenyben (vagy toroklebenyben) figyelhető meg. A kakasok lebenyei illetve tarajai nagyobbak és vörösebbek lesznek, ahogy egyre idősödnek.

Alternatíva a Sebright helyett: Serama tyúk

A Serama törpetyúkok nem csupán barátságos természetükben, hanem apró méretükben is hasonlítanak a Sebright tyúkokhoz – sőt, valójában hivatalosan is a világ legapróbb tyúkjai! A Seramák abban különböznek a Sebrightoktól, hogy még kisebb termetük ellenér több tojást tojnak náluk. A tojók ráadásul jobb gondviselők is lehetnek, időnként ugyanis rászánják magukat a kotlásra. Ha több tojást szeretnél, de ragaszkodsz a törpetyúkokhoz, akkor a Serama egy jobb fajtának bizonyulhat számodra.

Fotó: Muhammad from Toronto, Canada - Cock/Wikimédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-02

A legjobb madáreleségek: 7 dolog, amit adj a madaraknak télen

Szeretnél segíteni télen a madaraknak? De nem tudod,milyen eleséggel készülj a télre, miket tegyél az etetőbe? Mutatjuk a legjobb madáreleségeket a télre!

2022-11-17

Ehetnek a cicák felvágottat? Mennyire valók a csemegehúsok a macskáknak?

Ha tegyük fel, egy pulyka szendvicset eszel, egészen nagy esély van rá, hogy macskád kérni fog majd belőle. Adhatsz belőle neki, milyen felvágottat ehetnek?

2022-08-20

5 igazán meglepő tény a csirkékről

Hogy a csirkéknek empátiájuk lenne és az alvási fázisaik még összetettebbek lennének, mint a miénk? Ezekről, és egyéb érdekességekről olvashatsz mostani cikkünkben!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Hogyan tojnak tojást a tyúkok? – itt a válasz, ha eddig nem tudtad

Hogy tojnak tojást a tyúkok pontosan? Nem szégyen, ha nem tudod konkrétan a folyamatot, most elmagyarázzuk neked az tyúkok tojásrakásától kezdve az egészet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

immisszió

egy adott területen különböző szennyeződést okozó anyagoknak a környezetbe (levegőbe,... Tovább

adalék anyagok

azok a különféle anyagok, amelyek valamely hatóanyag értékesülését növelik. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés