Ötízű gyümölcs, Életbogyó – Bemutatkozik a Schisandra!

Magyarországon sajnos csak kevesen ismerik a Schisandrát, vagy másnéven a kínai kúszómagnóliát, pedig egy nagyon különleges növény, mostani cikkemben mindent elmondok róla nektek, tartsatok velem most is! 

Bemutatom nektek a Schisandrát

A Schisandra bemutatása 

A kínai kúszómagnólia (latinul: Schisandra chinensis, egyéb nevei: ötízű gyümölcs, életbogyó) az Austrobaileyales rendbe tartozó növényfaj. Azért nevezik ötízű gyümölcsnek, mert megtalálhatók benne az édes, a savanyú, a keserű, a sós és az erős ízek is. Életbogyó elnevezése pedig onnan ered, hogy számtalan felhasználási módja és jótékony hatása van. Eredetileg Japánban, Koreában és Kínában honos, a hagyományos kínai orvoslás már több mint kétezer éve használja, ebben az országban az egyik legfontosabb gyógy-, és fűszernövényként tartják számon. 

 

A Schisandra jellemzői

A Schisandra igazából egy vadontermő, aromás illatú kétlaki kúszónövény, ami leginkább Kína északkeleti részén nő. Sok helyen lehet vele találkozni, mint dekoratív növény, mivel téltűrő, levelei pedig ősszel szép sárgára színeződnek. A Schisandra fás, csavarodó szárral rendelkezik, szára sötét színű, kúszó indái a 10-15 métert is elérhetik. Levelei tojásdadok, virágai néhány centiméteres hosszúságú kocsányon ülnek, virágszirmai és csészelevelei rózsaszínűek, a virágok ötporzósak, termése bogyótermés. 

 

A Schisandra jótékony hatása

A Schisandrának a májvédő hatása ismert, ezen kívül erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és a szövetek oxigénfelvételét, ezen keresztül a sejtek energiaellátását. Sokan szeretik, mert elősegíti a jó közérzet kialakulását, növeli a szellemi és a fizikai teljesítőképességet. Gyógyhatásai hasonlít a ginzenghez.

 

A Schisandra felhasználása

Leveléből, gyümölcséből kiszárítva kitűnő teát készíthetünk, a friss gyümölcse pedig ivóléként is alkalmas. Egy csésze teához egy-két kávéskanállal használjunk szárított gyümölcséből, forrázzuk le, majd hagyjuk állni legalább fél napig – ezután fogyaszthatjuk. A kínaiak a frissen szedett levelét is szokták használni, napközben elrágnak belőle egyet-kettőt.

 

A Schisandra igényei, nevelése

A Schisandra téltűrő növény, kedveli a félányékos helyet, arra viszont számítanunk kell, hogy csak a második évtől hoz bővebb termést. Különösebb gondozást nem igényel, csupán támrendszert kell építenünk számára, ugyanis erre felfutva növekszik a legjobban. Gyümölcsei hasonlítanak a ribizlihez (5-7 milliméter átmérőjűek, pirosak, gömbölyűek), fürtökben hozza, általában szeptember-október környékén érik meg.

 

Arra érdemes figyelni, hogy az élő fára felkúszik, körül öleli, így könnyedén meg is fojthatja azt. Érdemes megjegyezni még, hogy humuszos és tápdús talajban érzi magát a legjobban, a szárazságot és a túl sok vizet nem szereti. Növényvédelmi szempontból a peronoszpórára kell odafigyelni, ellene rezes permetezéssel védekezhetünk.