Sáskajárás miatt következhet be milliók éhezése

Bibliai méretű sáskajárás Afrikában: Milliók maradhatnak élelem nélkül

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Milliók élelmiszerforrását fenyegeti egy bibliai méretű sáskajárás Afrikában. A kártevő rovarok a becslések szerint akár egymilliárd dollárnyi kárt is okozhatnak a kontinensen. Az Egyesült Nemzetek (UN) Világélelmezési Programja (WFP) arra figyelmeztette a világ kormányait, hogy sokkal gazdaságosabb megoldás lenne összeszedni a sáskahad megfékezéséhez szükséges 76 millió dollárt, mint megvárni, hogy a rovarok milliárdos károkat okozzanak.

Sáskajárás Afrikában

A sáskajárás 13 millió afrikai élelmiszerforrására jelenthet veszélyt, ha nem sikerül azonnali megoldást találni a problémára. A sivatagi sáskahadakat először 2019 decemberében fedezték fel Kenya, Szomália és Etiópia területén, mára azonban már Ugandát is elérték, aminek hatására a hatóságok a katonaságot is bevonták a rovarirtó szerek légi szétpermetezésébe, ugyanis jelenleg ez tűnik az egyetlen hatékony megoldásnak. Kenya 70, Szomália és Etiópia pedig 25 éve nem tapasztalt ilyen súlyos sáskajárást. A kártevőknek mind a temérdek haszonnövény mind pedig az esőzések utáni nyirkos körülmények kedveznek.

Az egyiptomi vándorsáskát (chistocerca gregaria) a világ legveszélyesebb vándorló kártevőjeként tartják számon. Mindössze egyetlen négyzetkilométert lefedő sáskahad képes annyi élelmiszert elpusztítani, ami egy egész éven keresztül elegendő lenne 35 ezer fő ellátására. A Világélelmezési Program igazgatója, David Beasley elmondta: „Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 76 millió dollárra van szüksége, hogy megállítsa a sáskákat.”

„Ha most nem teszünk semmit, a WFP-nek ennél 15-ször nagyobb összegre – több mint 1 milliárd dollárra – lesz szüksége, hogy segítsen a haszonnövényeiket és megélhetésüket elveszítő károsultakon...” „Megelőzni egy katasztrófát Kelet-Afrikában sokkal jobb befektetés, mint reagálni a következményeire és a régióban élők milliókra gyakorolt hatásaira.”

A FAO-nak eddig legalább 22 millió dollárt sikerült összegyűjteni a szükséges 76 millióból, amire elvileg szüksége lenne, hogy érdemben is reagálni tudjon a sáskajárásra. Az egyiptomi vándorsáskák jelenleg Szomáliában, Kenyában és Etiópiában is egyre csak szaporodnak, de már Dzsibutiban, Eritreában és Északkelet-Ugandában is megjelentek, jelentette a helyi élelmiszerbiztonságért és táplálkozásért felelős munkacsoport (FSNWG).

„Előretekintve, a kedvező időjárás-előrejelzésnek köszönhetően a sáskarajok mérete várhatóan nőni fog a már megszállt területeken, illetve a környező területeken is” – FSNWG. Emellett félő, hogy a sáskák Dél-Szudánba is átterjednek majd, ami egy fokozottan súlyos csapásként érné az egyébként is éhínséggel és polgárháborúval küszködő országot.

A FAO szerint a sáskák márciusban és áprilisban kezdenek majd el szaporodni és még tovább terjedni, amiben az e napokra előre jelzett hosszú esőzések segítik majd őket. Az Egyesült Nemzetek nem először figyelmeztet erre a problémára – a szervezet humanitárius vezetője, Mark Lowcock korábban elmondta, hogy egy olyan terület, ahol 13 millió főt veszélyeztet az éhínség nem lesz képes eltűrni még egy csapást.

Az elképesztő mértékű pusztítást galériánkban található fotókon is megnézhetitek: 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Egerszegi-féle altalajtrágyazás

rossz vízháztartású, főleg homoktalajokra javasolt eljárás. Lényege, hogy szerves v.... Tovább

60/2006. (VIII. 18.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program második félévének szabályozásáról A mezõgazdasági és... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság