Sárospatak kihagyhatatlan látnivalói

Sárospatak kihagyhatatlan látnivalói – A város, amely a Rákócziak birodalmának számított

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Rákóczi fejedelemség rezidenciájaként szolgált Sárospatak, és több legenda szerint az Árpád-házi Szent Erzsébet is itt látott napvilágot, ráadásul a történelmi forrásokban is gyakran olvashatunk a városról. Nem csak történelmi múltja teszi vonzó turisztikai célponttá azonban, de kulturális élete és vonzó természeti kincsei miatt is érdemes felkeresni.

Sárospatak

Sárospatak látnivalói


1.    Rákóczi-vár

Hamár Sárospatak látnivalóról van szó, akkor a legelső és legfontosabb kihagyhatatlan látnivaló a városban, az a Rákóczi-vár, ami a környék legemblematikusabb épülete, és számtalan izgalmas program kínálója. A mai Magyarország területén csak elvétve találkozhatunk a reneszánsz építészeti stílussal, annak ellenére, hogy a Magyar Királyság területén elsők között jelent meg egész Európát számításba véve. A legjelentősebb alkotások a Felvidéken és Erdélyben vannak jelen, és a fennmaradt kevés kivételhez tartozik a Rákóczi-vár is. Építését Perényi Péter kezdte meg 1530-ban a késő gótikus elemeket, a reneszánsz stíluselemekkel keverve.

A vár később I. Rákóczi Györgyhöz került, miután elvette Lorántffy Zsuzsannát, akik folytatták a reneszánsz fejlesztéseket. A vár még mindig jó állapotban megtekinthető, és egésznapos elfoglaltságot kínál a Múzeummal és a Comenius Campusszal egybekötve.

 


2.    Makovecz tér

A Művelődés Háza és a Comenius Campus tér között helyezkedik el a Makovecz tér, amelynek nevét a lakók szavazták meg, amivel korának egyik legtehetségesebb tervezőjéhez, Makovecz Imréhez állítanak emléket, aki több szálon kötődik a városhoz. Az ő tervei alapján újították fel a trinitárius kolostort, majd az ő feladata volt a Borostyán Hotel és Étterem átépítésének megtervezése, illetve a Bodrog Áruház alaptervezete is. A Művelődés Háza is az ő keze munkája, ami a legnagyobb sikerei közé tartozik és 1958-ban az év tíz legjelentősebb építészeti alkotása közé sorolták.

 


3.    Berek-holtág

A Berek-holtág egykor a Bodrog aktív szakasza volt, mára már az egyik legszebb természeti látnivalója a környéknek, ami idilli környezetben tökéletes úti cél a kikapcsolódni vágyók számára. A holtág egyébként horgászparadicsom is, a csukától a sügérig mindent lehet fogni.


4.    Sárospataki folyópart

Ha városban már kibolyongtuk magunkat, akkor érdemes lemenni a vízpartra, és innen is megcsodálni a fák fölé magasodó várat, ami naplementében igazi festői látképet alkot. A parton lehetőségünk van megszállni is, így egy idilli környezetben, nyugalmas helyen térhetünk nyugovóra, reggel pedig csak a víz csobogása és a madárcsicsergés ami megtöri a csendet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hajdú -Bihar Megyei Földhivatal

Földhivatal A szerv feladatai: A földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, az... Tovább

336/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Nemzeti Földalap kezeléséért felelõs szerv kijelölésérõl A Kormány az Alkotmány 35. §... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek