Sárgadinnye lekvár recept, Sárgadinnye lekvár egyszerűen, Sárgadinnye lekvár főzése, Hogy kell lekvárt főzni sárgadinnyéből?

hirdetes

A család legújabb kedvence: Sárgadinnye lekvár - mennyeien finom, és nagyon egyszerű

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Még hogy jó lekvárt csak barackból lehet főzni…lehet sárgadinnyéből is. Amikor legelőször láttam egy ilyen receptet én magam is értetlenkedve néztem, de végül kipróbáltam, és azóta a család elsőszámú kedvence ez a sárgadinnye lekvár, aminek a receptjét már meg is osztom veletek!

Sárgadinnye lekvár recept

Sárgadinnye lekvár

Itt a sárgadinnye szezon! Ha te is oda meg vissza vagy a sárgadinnyéért, és mindig szomorúsággal tölt el, hogy hamarosan vége a szezonnak, akkor gondolkodj előre, és tedd el a sárgadinnyét még szezonban, méghozzá lekvár formában! Istenien finom, úgyhogy az év többi napján, amikor a zöldségesben nem kapható friss sárgadinnye, nagyon hálás leszel magadnak azért, hogy tettél el ilyen istenien finom lekvárt. Akár télen is a pirítós tetejére kanalazhatod, és ezzel együtt egy kis nyarat csempészhetsz majd a hideg téli napokra. Nézzük is a sárgadinnye lekvár receptjét, amit én is valamelyik weboldalon találtam, de sajnos már nem emlékszem hogy melyiken, mert csak kimásoltam a receptfüzetembe, miután elkészítés után szinte azonnal elfogyasztott a család, hogy csinálhassak későbbre is! 

Hozzávalók a sárgadinnye lekvárhoz

  • 1 kg sárgadinnye (meghámozva legyen ennyi, illetve ha nem ennyi, akkor arányosítani kell a többi hozzávalót) 
  • hirdetes
  • 1 citrom leve
  • 50 dkg kg 3:1 típusú befőzőcukor (édesítőt is lehet használni, én úgy még nem próbáltam, de másoktól hallottam már, hogy úgyis működik)

A sárgadinnye lekvár elkészítése

A sárgadinnye lekvár elkészítéséhez mindenekelőtt meg kell pucolni, és kimagozni a sárgadinnyét a szokásos módon, majd a gyümölcshúst felkockázni, és felrakni egy nagy lábasban főzni. Arra figyelj, hogy közepes lángon kezd e főzni, akkor add hozzá a befőzőcukrot és a citrom facsart levét is, amikor már habzani kezd, majd keverd az egészet jól össze, és főzd még 50-60 percen keresztül! Eddigre annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy könnyedén botmixerrel pépesíteni lehet, pépesítés után forrald körülbelül 10 percig, majd töltsük sterilizált befőttesüvegbe a sárgabarack főzetet. Zárjuk le fedővel, és állítsuk őket fejre, majd 10 perc elteltével vissza lehet forgatni, és száraz dunsztba tenni, hagyni kihűlni. Ez után már csak meg kell tudni állni, hogy ne faljuk fel azonnal az összes sárgadinnye lekvárt, hanem hagyjunk későbbre is!

hirdetes

Tippek a sárgadinnye lekvár elkészítéséhez

A sárgadinnye lekvár elkészítése nem örökérvényű szabály, ha te máshogyan szoktál lekvárt készíteni, főzni, tartósítani, akkor nyugodtan használd a jól bevált lekvár főzési rutint a sárgadinnye lekvárhoz is. Citromot mindenképpen tegyél a lekvárba, mert ez fogja kihozni a különleges ízét a sárgadinnyének, illetve kicsit az édességét is csökkenti. Ha nincsen botmixered, akkor is elkészítheted ezt a lekvárt, hiszen annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy egy krumplinyomóval is bátran összetörheted. Van, aki sárgabarackot is tesz a dinnye mellé, próbáljátok ki úgy is!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK)

Kutatóintézet Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK), illetve annak... Tovább

zsírsavak

nagy szénatomszámú telített v. telítetlen —>karbonsavak. Szabad állapotban csak kis... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert