Készítsünk sajtot házilag

hirdetes

A legszuperebb recept, készíts sajtot te is!

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Megmondom őszintén, hogy én nem szeretem annyira  bolti sajtot, inkább elkészítem saját magam a tökéletes finomságot. Olcsóbb is és sokkal finomabb is, ha nem hiszed el, akkor készítsd el legalább egyszer, megmutatom hozzá a receptet! 

Házilag sajt

Ha sajtimádók vagyunk, bármit képesek vagyunk megtenni, hogy hozzájuthassunk ehhez a tejből készült finomsághoz. Csak esetleg a pénztárcánk vastagsága szab határt, hogy mennyi és milyen minőségű sajtot tudunk vásárolni. Van azonban egy nagyszerű recept, aminek segítségével magunk is elkészíthetjük a különlegességet. 

Egy kis érdekesség a sajtról

A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.

A világon többszázféle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően. Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.

hirdetes

A következő oldalon pedig megmutatom a receptet nektek!

Szükséges hozzávalók

  • 1 liter tej
  • hirdetes
  • 500 g tehéntúró
  • 6 g vaj
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

Házi sajt elkészítése

Morzsoljuk szét jól a tehéntúrót a kezünkkel, vagy egy villa segítségével. Tegyük egy tálba, majd öntsük hozzá a tejet. Rakjuk fel a tűzre, és folyamatosan kevergessük. Mikor megjelennek az első légbuborékok, tehát éppen forrásnak indul, vegyük le a tűzről, szűrjük át egy tiszta gézen, vagy sűrű szűrőn egy másik edénybe.

A tejes tehéntúrós masszához ezután adjuk hozzá a vajat, a sót és a szódabikarbónát. Keverjük össze, és tegyük fel kis fokozatú tűzre 10 percig, közbe folyamatosan kevergessük, nehogy odaégjen. Ha szépen összeállt, simává olvadt minden, zárjuk el a tüzet, és a forró sajtot öntsük ki egy mély tányérba, bármilyen edénybe, aminek formája van.

Műanyag fóliával vonjuk be, és tegyük 1–2 napra a hűtőbe. Ha szépen megszilárdult, máris fogyaszthatjuk, szeletelhetjük, reszelhetjük a finom házi sajtot.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

Gyomirtó Gesagard 500 FW

Csattanó maszlag és más kétszikű gyomok ellen, gyors kezdeti hatással napraforgó, burgonya,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek