Rukkola termesztése, rukkola nevelése, rukkola felhasználása

hirdetes

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudj meg mindent a rukkoláról

A rukkola termesztése

A rukkola a legtöbb zónában egynyáriként termeszthető. Ha az időjárás túl melegre fordul, akkor felmagzik, ezért az olyan helyeken, ahol a nyarak forróbbak, inkább téli növényként szokás foglalkozni vele.

Mivel a rukkolára meglehetősen gyors növekedés jellemző, érdemes közvetlenül a kerti talajba ültetni, amikor a kinti hőmérsékletek elérik az 5-13°C-t. Ha az időjárás kaotikusnak bizonyul, és tavasszal még visszacsap egyszer-kétszer a téli hideg, akkor takard le őket üvegburával, mert a fagy és a hóesés könnyedén végezhet velük. Ha a termőidőszak nagyon rövid arrafelé, ahol élsz, és mindenképpen szeretnél rukkolát, akkor ültesd el őket négy héttel az utolsó várható fagy előtt.

hirdetes

A rukkola talaj- és fényigénye

A rukkola laza, tápanyagban gazdag talajban teljesít a legjobban, habár megélni szinte minden talajkörülmények között megél. Lehetőleg biztosíts neki 6-6,8 közötti pH értéket a legjobb termések érdekében. Kerüljön teljesen napos részre, de ha a nyár forrónak ígérkezik, akkor biztosítsd, hogy a délutáni napsütéstől árnyék védje (különben hamar felmagzik).

Hová kerüljön a rukkola?

Mivel a rukkola gond nélkül elveti saját magvait, képes hamar elszaporodni a kertben. Ha ez problémát jelent számodra, akkor jobb, ha inkább növénytartóba ülteted. Ez nem probléma ezeknek a növényeknek, mert jól tűrik a benti körülményeket, és fényigényük sem kritikus. A rukkola jó takarónövény lehet nagyobb növények tartóiba is, mert sekélyes gyökerei nem ütköznek a nagyobb növények mélyebbre hatoló gyökereivel.

hirdetes

Ültetéskor ügyelj rá, hogy a magvak egymástól 2,5cm-re kerüljenek, nagyjából 60mm mélyre a talajban. A rukkolát ültetheted sorokban, vagy rendezetlenül is, de bárhogy is csinálod, ügyelj rá, hogy miután néhány centisre nőttek, ritkítsd meg őket úgy, hogy minden irányban legalább 15cm legyen közöttük.

Bónusz tipp: a ritkított leveleket ne dobd ki, hanem használd fel őket salátákban! A fiatal rukkolának különösen jó íze van. Most pedig nézzük, mi szükséges a rukkola gondozásához, a következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

Gombaölo Alto Combi

Gombaölő szer kombináció több kultúrában is.Hatóanyag: 120 g/l ciprokonazol + 300 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés