Rukkola termesztése, rukkola nevelése, rukkola felhasználása

Hirdetés

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a rukkoláról

A rukkola termesztése

A rukkola a legtöbb zónában egynyáriként termeszthető. Ha az időjárás túl melegre fordul, akkor felmagzik, ezért az olyan helyeken, ahol a nyarak forróbbak, inkább téli növényként szokás foglalkozni vele.

 

Mivel a rukkolára meglehetősen gyors növekedés jellemző, érdemes közvetlenül a kerti talajba ültetni, amikor a kinti hőmérsékletek elérik az 5-13°C-t. Ha az időjárás kaotikusnak bizonyul, és tavasszal még visszacsap egyszer-kétszer a téli hideg, akkor takard le őket üvegburával, mert a fagy és a esés könnyedén végezhet velük. Ha a termőidőszak nagyon rövid arrafelé, ahol élsz, és mindenképpen szeretnél rukkolát, akkor ültesd el őket négy héttel az utolsó várható fagy előtt.

Hirdetés

 

A rukkola talaj- és fényigénye

A rukkola laza, tápanyagban gazdag talajban teljesít a legjobban, habár megélni szinte minden talajkörülmények között megél. Lehetőleg biztosíts neki 6-6,8 közötti pH értéket a legjobb termések érdekében. Kerüljön teljesen napos részre, de ha a nyár forrónak ígérkezik, akkor biztosítsd, hogy a délutáni napsütéstől árnyék védje (különben hamar felmagzik).

 

Hová kerüljön a rukkola?

Mivel a rukkola gond nélkül elveti saját magvait, képes hamar elszaporodni a kertben. Ha ez problémát jelent számodra, akkor jobb, ha inkább növénytartóba ülteted. Ez nem probléma ezeknek a növényeknek, mert jól tűrik a benti körülményeket, és fényigényük sem kritikus. A rukkola jó takarónövény lehet nagyobb növények tartóiba is, mert sekélyes gyökerei nem ütköznek a nagyobb növények mélyebbre hatoló gyökereivel.

Hirdetés

 

Ültetéskor ügyelj rá, hogy a magvak egymástól 2,5cm-re kerüljenek, nagyjából 60mm mélyre a talajban. A rukkolát ültetheted sorokban, vagy rendezetlenül is, de bárhogy is csinálod, ügyelj rá, hogy miután néhány centisre nőttek, ritkítsd meg őket úgy, hogy minden irányban legalább 15cm legyen közöttük.

 

Bónusz tipp: a ritkított leveleket ne dobd ki, hanem használd fel őket salátákban! A fiatal rukkolának különösen jó íze van. Most pedig nézzük, mi szükséges a rukkola gondozásához, a következő oldalon ezt is elmondom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-04-29

Neveljünk sikeresen fahéjfát, és legyen saját fahéjunk!

Saját kertünkben nevelhetünk sikeresen fahéjfát, ezáltal soha többé nem kell vásárolnunk fahéjat a boltban. Most mindent megtudhattok a fahéj termesztéséről.

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-04

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

A komlóról megoszlik az emberek véleménye, ez pedig nem véletlen. Sokak szerint a komló nem más, mint egy idegesítő kúszónövény, ami mindent tönkretesz, mások viszont azon a véleményen vannak, hogy a komló egy nagyon hasznos, szuper növény. Nézzük, mi az igazság a komlóval kapcsolatban!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-05-02

Valóban léteznek a Halfeti fekete rózsák?

A halfeti rózsáról mondunk el most nektek mindent! Valóban átvernek minket, és nem is léteznek a valóságban fekete rózsák? Tarts velünk és tudj meg mindent te is!

2019-04-19

Mi haszna a szappannak a kertben?

A szappant fel lehet használni a kertben is, és nem csak tisztálkodásra. Mostani cikkemben elmondom, hogyan alkalmazhatod a szappant a kertben, érdemes tenned egy próbát!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 557
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 650 347
Közösség

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

22/2006. (V. 17.) EüM-FVM-KvVM együttes rendelet

a biocid termékek elõállításának és forgalomba hozatalának feltételeirõl... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 155

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés