A rozsdabetegségek megismerése, a rozsdabetegségek elleni védekezés

Növények rozsdabetegségei – Felismerésük és a legjobb védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Mi az a rozsdabetegség, és mit tehetsz ellene kertedben?

Öntözz óvatosan

A rozsdabetegség és más fertőzések spórái gyakran a talajról felcsapódó vízcseppekkel jutnak el a növények leveleire. Éppen ezért kerüld az olyan öntözési módszereket, amiktől a növények leveleire felcsaphat a víz a talajról. A vizes levelek továbbá ideális körülményeket biztosítanak a már jelenlévő spórák elterjedéséhez. Ha csak teheted, öntözz a talaj közelében, vagy használj csepegtető öntözőrendszert. Továbbá próbálj a korai reggeli órákban öntözni, hogy ha mégis víz jut a levelekre, akkor legyen idejük megszáradni, és ne maradjanak nedvesek éjszakára.

Ültess jó vízelvezetésű talajba

Igyekezz növényeidet kerted azon részeire ültetni, ahol a talaj megfelelő vízelvezetést biztosít számukra. A vizenyős talaj kedvez a betegségeknek, ráadásul a növények gyökereinek is árthat. Válassz olyan helyeket, ahol a víz nem gyűlik össze egy komolyabb esőzés után. 

Ügyelj a megfelelő trágyázásra

Ha túl sok műtrágyát használsz, azzal csak árthatsz növényeidnek. A magas nitrogéntartalmú készítmények fogékonyabbá tehetik palántáidat a betegségekre, amik ráadásul a nem kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajban könnyebben is terjedhetnek.

Használj gombaölő szereket

Ha kertedben gyakran okoz problémát a rozsdabetegség, akkor kénytelen leszel aktív védelemhez folyamodni, ami rézalapú gombaölő szereket jelenthet. Ezek a készítmények segíthetnek megakadályozni a rozsda elterjedését azokon a növényeken, amik fokozottan fogékonyak a betegségre. A gombaölő szereket a kisebb rozsdafertőzések kezelésére is alkalmazhatod, ehhez azonban heti rendszerességgel újra és újra használnod kell őket a beteg növényeken. Más összetételű készítményeket is használhatsz, de ami a legfontosabb, hogy mindig olvasd el a mellékelt útmutatót, különösen, ha ehető termésű növényeket szeretnél kezelni!

Tartsd tisztán szerszámaidat

Fontos, hogy kerti szerszámaidat mindig tisztán tartsd, ugyanis ezeken is nagyon könnyedén terjedhetnek a különböző növénybetegségek portádon. Rendszeresen fertőtlenítsd ásóidat, minden metsző- és vágószerszámodat, kapáidat és egyéb eszközeidet, hogy megakadályozd az ilyen kellemetlen problémákat. Némi hígított fehérítő kiválóan alkalmas erre a célra.

Hogyan kezelhető a rozsdabetegség?

Amennyiben egy növényedet megfertőzi a rozsda, az első lépés azonnal eltávolítani róla a fertőzött részeket. Ezeket aztán rögtön dobd a szemetesbe (ne a földre, és ne a komposzthalomra). Ha ez nem bizonyul elég hatékony módszernek, a következő lépés bolti gombaölő szereket használni, lehetőleg kifejezette rozsdához készülteket (ezek általában kén- vagy rézalapú termékek).

Minden ilyen készítmény használata előtt olvasd el figyelmesen a mellékelt utasításokat! A rész- és kéntartalmú gombaölő szerek megváltoztatják környezetük pH-értékét, amiben így a gombák nem képesek életben maradni. Hacsak a használati utasítás nem írja másképpen, a gombaölő szert rögtön rá kell fújni a fertőzött növényrészekre, és ezt a kezelőst utána több héten keresztül újra és újra el kell majd végezni, míg a probléma el nem tűnik. A gombaölő spray-ket reggelente vagy esténként érdemes használni, hogy elkerüld az égési sérüléseket növényeiden.

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-20

Egy téli virág felfedezése - a fekete hunyor

A télies virágok ritkák, ugyanakkor a fekete hunyor egyszerű szépségével, mely az első fagytól kezdve megjelenik, kész betölteni méltó helyét kertedben, lakásodban.

További cikkek ebben a témában


kukorica növényédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás betegségek, csírakori megbetegedések ellen különböző... Tovább

abszolút tömeg

a tisztított —>vetőmagtétel 1000 magjának g-ban kifejezett tömege. Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növényvédelem