A rozsdabetegségek megismerése, a rozsdabetegségek elleni védekezés

Növények rozsdabetegségei – Felismerésük és a legjobb védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Mi az a rozsdabetegség, és mit tehetsz ellene kertedben?

Mely növényeket fertőzhet meg a rozsdabetegség?

Mint említettük, a rozsdának temérdek (több ezernyi) változata létezik, amelyek egy-egy növényfajtára „specializálódtak”. Éppen ezért lehetetlenség lenne felsorolni az összes növényt, amire a rozsdásodás veszélyt jelenthet – még a pázsitot is megfertőzheti! A rozsdásodás az egyik leggyakoribb kerti probléma, és szinte biztos, hogy te is találkoztál már vele, még ha nem is saját portádon.

A rózsa, az alcea, a sásliliom, a paradicsom, a bab, a kukorica és még a fű is fogékony rá – persze ez a lista sajnos ennél sokkal, de sokkal hosszabb. Mint említettük, a rozsdabetegséggel fertőzött növények többsége nem pusztul el, de egészségük súlyosan meggyengül, és általánosságban betegebbnek tűnnek majd, mint a kert ép növényei, és lényegesen lassabban is növekedhetnek társaiknál.

Hogyan előzhető meg a rozsdabetegség?

Lássuk azokat a módszereket, amelyek segíthetnek megelőzni a rozsdabetegséget kertedben. Fontos megjegyezni, hogy mivel spóráival akár a szélben is terjedhet, és fokozottan fertőző, a rozsdát szinte lehetetlen teljesen elkerülni egy kertben. Azonban lényegesen csökkentheted az esélyét, hogy ritkábban okozzon károkat növényeidben.

Ültess ellenálló fajtákat

Amikor növényeket válogatsz össze kertedbe vagy udvarodba, igyekezz olyan fajtákat vásárolni, amik fokozottan ellenállnak különféle a rozsdának, és lehetőleg más betegségeknek is.

Tartsd tisztán portádat

Igyekezz mindig tisztán tartani kertedet és udvarodat. Takarítsd össze gyakran a talajra pottyanó növényi hulladékokat, különösen, ha otthonodra nedves, párás időjárás jellemző. Az esőzésekkor lehulló vízcseppek könnyedén felcsapódhatnak a növények leveleire, amik így rozsdát és más betegségeket kaphatnak el. Igyekezz tisztán tartani tehát ágyásaid közvetlen környezetét, és ha teheted, használj talajtakarót, hogy megvédd növényeidet a talaj felső rétegében lakozó gombaspóráktól.

Metssz szakszerűen

Rendszeresen metszd bokraidat és sűrű lombú fáidat, hogy megfelelő légáramlást biztosíts ágaik és leveleik között. A jó szellőzés érdekében ügyelj arra is, hogy növényeidet ne ültesd túl közel egymáshoz. A gondos gyomlálás szintén segítheti a légáramlást.

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-20

Egy téli virág felfedezése - a fekete hunyor

A télies virágok ritkák, ugyanakkor a fekete hunyor egyszerű szépségével, mely az első fagytól kezdve megjelenik, kész betölteni méltó helyét kertedben, lakásodban.

További cikkek ebben a témában


földtömörítés

a föld szilárdítására, a hézagok megszüntetésére, ill. csökkentésére irányuló... Tovább

Tatai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tata Ady Endre út 34 2890 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növényvédelem