A rózsa gyakori betegségei - ezekre készülj fel növényed kapcsán

hirdetes

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsa betegségei - Szürkerothadás (Botrytis cinerea)

Ez a gombás betegség számos növényt hajlamos megtámadni, és ezek közül a rózsák sem kivételek. A szürkerothadás általában esős időszakokban támad, és szürke, folyós, szőrös rothadást okoz a növényeken, amelyek levelei és virágai is lepotyognak.

A legnagyobb veszélyben a hibrid tearózsák vannak ettől a betegségtől, ezért érdemes odafigyelni rájuk, ha ilyeneket nevelsz. A fertőzött növényrészeket mindig azonnal metszd le a bokrokról, és minden egyes vágás után fertőtlenítsd szerszámaidat, különben csak tovább terjeszted majd a betegséget. Néhány otthoni készítésű gombaölő szerrel megpróbálhatod megelőzni a kialakulását illetve megnehezítheted a terjedését, de a fertőzött részeket mindig azonnal el kell távolítani.

hirdetes

A rózsa betegségei - Napégés

A legtöbb rózsa mérsékelt éghajlatú területeken érzi jól magát, ezért az extrém hőség és erős napsugárzás könnyedén károkat tehet bennük, és akár még el is pusztíthatja őket. Ha 9-es USDA zónában, vagy annál melegebb területen élsz, akkor fontos, hogy rózsabokraidat kora reggel és késő este öntözd meg.

Magyarországra többnyire csak 6-os és 7-es USDA zónák jellemzők, de nyáron a hőség hazánkban is problémákat okozhat. Ha azt látod, hogy rózsáid levelei barnulni kezdenek és hervadoznak, akkor a biztosíts nekik némi árnyékot a nap legmelegebb, napsütötte óráiban.

hirdetes

A rózsa betegségei - Fagykárok

Ahogy az extrém hőség, úgy természetesen az extrém hideg is súlyos károkat tehet rózsabokraidban. Hacsak nem hidegtűrő rózsákat nevelsz, bokraid nem lesznek képesek elviselni a tél fagyos viszontagságait. Vesszőik elbarnulnak majd, leveleik pedig összegyűrődnek és lehullanak a nagy hidegben. Amennyiben USDA 5-ös, vagy hidegebb zónában neveled rózsáidat, ültesd őket cserepekbe vagy ládákba, hogy amikor az időjárás lehűl, könnyedén melegebb helyre vihesd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gégebénulás

a gégeizmokat beidegző ideg elfajulása miatt a gégeizmok bénulásával és sorvadásával... Tovább

marótárcsás árokásó gép

olyan földmunkagép, amely forgó marótárcsával termeli ki a földet az árokból. A föld a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág