A rózsa gyakori betegségei

hirdetes

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsa betegségei - Szürkerothadás (Botrytis cinerea)

Ez a gombás betegség számos növényt hajlamos megtámadni, és ezek közül a rózsák sem kivételek. A szürkerothadás általában esős időszakokban támad, és szürke, folyós, szőrös rothadást okoz a növényeken, amelyek levelei és virágai is lepotyognak.

A legnagyobb veszélyben a hibrid tearózsák vannak ettől a betegségtől, ezért érdemes odafigyelni rájuk, ha ilyeneket nevelsz. A fertőzött növényrészeket mindig azonnal metszd le a bokrokról, és minden egyes vágás után fertőtlenítsd szerszámaidat, különben csak tovább terjeszted majd a betegséget. Néhány otthoni készítésű gombaölő szerrel megpróbálhatod megelőzni a kialakulását illetve megnehezítheted a terjedését, de a fertőzött részeket mindig azonnal el kell távolítani.

hirdetes

A rózsa betegségei - Napégés

A legtöbb rózsa mérsékelt éghajlatú területeken érzi jól magát, ezért az extrém hőség és erős napsugárzás könnyedén károkat tehet bennük, és akár még el is pusztíthatja őket. Ha 9-es USDA zónában, vagy annál melegebb területen élsz, akkor fontos, hogy rózsabokraidat kora reggel és késő este öntözd meg.

Magyarországra többnyire csak 6-os és 7-es USDA zónák jellemzők, de nyáron a hőség hazánkban is problémákat okozhat. Ha azt látod, hogy rózsáid levelei barnulni kezdenek és hervadoznak, akkor a biztosíts nekik némi árnyékot a nap legmelegebb, napsütötte óráiban.

hirdetes

A rózsa betegségei - Fagykárok

Ahogy az extrém hőség, úgy természetesen az extrém hideg is súlyos károkat tehet rózsabokraidban. Hacsak nem hidegtűrő rózsákat nevelsz, bokraid nem lesznek képesek elviselni a tél fagyos viszontagságait. Vesszőik elbarnulnak majd, leveleik pedig összegyűrődnek és lehullanak a nagy hidegben. Amennyiben USDA 5-ös, vagy hidegebb zónában neveled rózsáidat, ültesd őket cserepekbe vagy ládákba, hogy amikor az időjárás lehűl, könnyedén melegebb helyre vihesd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


fajtajelleg megítélése szarvasmarhán

a szarvasmarhák —>fajtajellegének megítélése — hasonlóan más háziállatok... Tovább

kutyatej (Euphorbia)

a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó fajgazdag nemzetség. Az Alföldön gyakori,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág