A rózsa gyakori betegségei - ezekre készülj fel növényed kapcsán

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsák kártevői - Agrilus ruficollis

Ezek rózsakártevők valójában egy darázs lárvái, amelyek előszeretettel szállják meg a frissen metszett rózsavesszőket, de a málnákat és a fekete szedreket is megtámadhatják. A metszések után hagyott lyukak ideális peterakó helyek a darazsak számára, így rögtön kapnak is az alkalmon, ha tehetik. Ahogy a lárvák egyre nagyobbra nőnek, a vesszők egyre több részét eszik meg belülről.

Ha már megtámadták növényeidet, akkor csak úgy szabadulhatsz meg tőlük, hogy levágod a megszállt vesszőket. Legjobb persze, ha megelőzöd ezt, és beragasztod a lemetszett vesszővégeket, miután végeztél a vágással.

A rózsák kártevői - Gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita)

Ha melegebb éghajlaton nevelsz rózsákat, és szemmel láthatóan nem érzik jól magukat, akkor meglehet, hogy ezekkel a kártevőkkel van dolgod. A gyökérgubacs-fonálférgek a növények gyökerein élősködnek, amelyeken ettől golyvaszerű görcsök képződnek. Ezek a görcsök meggátolják, hogy a rózsa tápanyagokhoz jusson a talajból.  A gyökérgubacs-fonálféreg problémát csak biológiai eszközökkel orvosolhatod. Ahelyett, hogy felásnád rózsabokraidat, használj alattuk juglont, Purpureocillium lilacinum baktériumokat, és Pasteuria penetrans baktériumokat.

A rózsa betegségei - Rózsarosda (Phragmidium)

A rózsarosda nevéhez hűen vöröses, sárgásbarna foltokként jelenik meg a növényeken, amelyek felkunkorodnak, majd elhalnak. Ezt a betegséget egy gomba okozza, amely nyirkos, hűvös helyeken érzi jól magát. Ebből kifolyólag kora tavasszal és ősszel a leggyakoribb, amikor az idő még/már hidegebb, és sok a csapadék.

Sajnos nagyon nehéz megszabadulni tőle, ugyanis spórái (mint a legtöbb gombának) a talajban maradnak, ahonnan újra megfertőzhetik rózsáidat. Éppen ezért ha megjelenik egy rózsabokrodon, akkor sajnos az egészet el kell majd égetned, és legalább 8-10cm vastagon meg kell szabadulnod az alatta lévő talajtól is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

eke

a talajművelés legfontosabb munkagépe. A termőföld forgatásának, lazításának, a... Tovább

fejőketrec

juhokat a —>fejés ideje alatt rögzítő ketrec (fejőkaloda). Karámszerű létesítmény,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág