A rózsa gyakori betegségei - ezekre készülj fel növényed kapcsán

hirdetes

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsák kártevői - Agrilus ruficollis

Ezek rózsakártevők valójában egy darázs lárvái, amelyek előszeretettel szállják meg a frissen metszett rózsavesszőket, de a málnákat és a fekete szedreket is megtámadhatják. A metszések után hagyott lyukak ideális peterakó helyek a darazsak számára, így rögtön kapnak is az alkalmon, ha tehetik. Ahogy a lárvák egyre nagyobbra nőnek, a vesszők egyre több részét eszik meg belülről.

Ha már megtámadták növényeidet, akkor csak úgy szabadulhatsz meg tőlük, hogy levágod a megszállt vesszőket. Legjobb persze, ha megelőzöd ezt, és beragasztod a lemetszett vesszővégeket, miután végeztél a vágással.

A rózsák kártevői - Gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita)

hirdetes

Ha melegebb éghajlaton nevelsz rózsákat, és szemmel láthatóan nem érzik jól magukat, akkor meglehet, hogy ezekkel a kártevőkkel van dolgod. A gyökérgubacs-fonálférgek a növények gyökerein élősködnek, amelyeken ettől golyvaszerű görcsök képződnek. Ezek a görcsök meggátolják, hogy a rózsa tápanyagokhoz jusson a talajból.  A gyökérgubacs-fonálféreg problémát csak biológiai eszközökkel orvosolhatod. Ahelyett, hogy felásnád rózsabokraidat, használj alattuk juglont, Purpureocillium lilacinum baktériumokat, és Pasteuria penetrans baktériumokat.

A rózsa betegségei - Rózsarosda (Phragmidium)

A rózsarosda nevéhez hűen vöröses, sárgásbarna foltokként jelenik meg a növényeken, amelyek felkunkorodnak, majd elhalnak. Ezt a betegséget egy gomba okozza, amely nyirkos, hűvös helyeken érzi jól magát. Ebből kifolyólag kora tavasszal és ősszel a leggyakoribb, amikor az idő még/már hidegebb, és sok a csapadék.

hirdetes

Sajnos nagyon nehéz megszabadulni tőle, ugyanis spórái (mint a legtöbb gombának) a talajban maradnak, ahonnan újra megfertőzhetik rózsáidat. Éppen ezért ha megjelenik egy rózsabokrodon, akkor sajnos az egészet el kell majd égetned, és legalább 8-10cm vastagon meg kell szabadulnod az alatta lévő talajtól is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rex Állatvédelmi Iroda

Állatvédõ szervezet Nyilvános állatvédelmi irodánkban mûködõ számítógépes... Tovább

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág