A rózsa gyakori betegségei

hirdetes

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsák kártevői - Agrilus ruficollis

Ezek rózsakártevők valójában egy darázs lárvái, amelyek előszeretettel szállják meg a frissen metszett rózsavesszőket, de a málnákat és a fekete szedreket is megtámadhatják. A metszések után hagyott lyukak ideális peterakó helyek a darazsak számára, így rögtön kapnak is az alkalmon, ha tehetik. Ahogy a lárvák egyre nagyobbra nőnek, a vesszők egyre több részét eszik meg belülről.

Ha már megtámadták növényeidet, akkor csak úgy szabadulhatsz meg tőlük, hogy levágod a megszállt vesszőket. Legjobb persze, ha megelőzöd ezt, és beragasztod a lemetszett vesszővégeket, miután végeztél a vágással.

A rózsák kártevői - Gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita)

hirdetes

Ha melegebb éghajlaton nevelsz rózsákat, és szemmel láthatóan nem érzik jól magukat, akkor meglehet, hogy ezekkel a kártevőkkel van dolgod. A gyökérgubacs-fonálférgek a növények gyökerein élősködnek, amelyeken ettől golyvaszerű görcsök képződnek. Ezek a görcsök meggátolják, hogy a rózsa tápanyagokhoz jusson a talajból.  A gyökérgubacs-fonálféreg problémát csak biológiai eszközökkel orvosolhatod. Ahelyett, hogy felásnád rózsabokraidat, használj alattuk juglont, Purpureocillium lilacinum baktériumokat, és Pasteuria penetrans baktériumokat.

A rózsa betegségei - Rózsarosda (Phragmidium)

A rózsarosda nevéhez hűen vöröses, sárgásbarna foltokként jelenik meg a növényeken, amelyek felkunkorodnak, majd elhalnak. Ezt a betegséget egy gomba okozza, amely nyirkos, hűvös helyeken érzi jól magát. Ebből kifolyólag kora tavasszal és ősszel a leggyakoribb, amikor az idő még/már hidegebb, és sok a csapadék.

hirdetes

Sajnos nagyon nehéz megszabadulni tőle, ugyanis spórái (mint a legtöbb gombának) a talajban maradnak, ahonnan újra megfertőzhetik rózsáidat. Éppen ezért ha megjelenik egy rózsabokrodon, akkor sajnos az egészet el kell majd égetned, és legalább 8-10cm vastagon meg kell szabadulnod az alatta lévő talajtól is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


Bajai Körzeti Földhivatal

Földhivatal földhivatal Cím: Baja Árpád tér 1. Magyarország Telefon: +36-79-322-179... Tovább

csonttörés

a csontok folytonosságának megszakadása, amely lehet teljes (két v. több darabra törik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág