Rossz növények, vigyázz velük! Ezeket nem érdemes elültetned környezetedben

hirdetes

A 11 legrosszabb növény, amit csak termeszthetsz kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Óvakodj ezektől a rossz növényektől

Agresszívan terjeszkedő, szaporán burjánzó fajták

Ezek a növények a kertek rosszfiúi, akik képesek könnyedén elfojtani a szerényebb lakóit. Ha szeretnéd ezeket kertedbe telepíteni, akkor készülj fel arra, hogy gyakran kell majd vágnod és kihúzgálnod őket a rend megtartása érdekében.

Közönséges borostyán (Hedera helix)

A sok helyen terjeszkedőként nyilvántartott közönséges borostyánt az amerikai Oregon államban egész egyszerűen betiltották. Habár indái kiváló talaj- vagy homlokzattakarót alkotnak, bármilyen más célra felhasználva enyhén szólva is problémás lehet. Miután stabil alapot növeszt, rendkívül nehéz irányítani – olyan sűrűn terjeszkedik, hogy képes akár megfojtani is más növényeket egy úgynevezett „borostyánsivatagot” létrehozva. Kúszó jellege miatt a fák törzsére is hajlamos felmászni, a fiatalabb csemeték pedig egyszerűen eldőlhetnek az extra súly miatt.

hirdetes

Menta (Mentha)

Az gasztronómiai felhasználásaikról és légfrissítő aromájukról ismert mentafajták – például a borsmenta, a fodormenta vagy a macskamenta – igen szaporán terjeszkedő növények. Kétszeres terjeszkedő technikájuknak köszönhetően a menták képesek hatalmas területet meghódítani földalatti gyökértörzsükkel és vízszintes indáikkal. Villámgyorsan átvehetik az irányítást egy-egy környék felett, ezért javasolt növénytartókban nevelni őket, és rendszeresen leszüretelni leveleiket.

hirdetes

Bambusz (Bambusoideae)

A kerti tájkép egzotikus díszeiként használt bambuszok a világ leggyorsabban növekedő növényei közé tartoznak, és több oxigént is termelnek, mint az átlagos fafajták. Sok helyen szüretelik őket, ugyanis megfelelő kezeléssel erős építőanyagként is felhasználhatóak. A bambuszok nagy hátránya, hogy előszeretettel hódít meg új területeket magának. Több mint valószínű. hogy nem csak saját kertedet árasztja majd el, hanem a szomszéd birtokra is ellátogat. Mivel a hagyományos növényirtók nem hatnak rá, így rendkívül nehéz lehet megritkítani az állományt, és akár évekbe is beletelhet, mire újra visszaszerezheted az irányítást kerted felett.

Pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia)

A pénzlevelű lizinka terjengős szárain díszelgő kerek levelei ideális talajtakaróvá és virágkosár-dísszé teszik. Ezt az Európában őshonos fajt agresszívan terjeszkedőnek tartják az Egyesült Államokban, mert hajlamos kiszorítani a többi növényt. Habár könnyedén kihúzható a talajból, a legegyszerűbb tartóban vagy pázsit helyett nevelni.

Manfred Richter képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gejzíres szárítás

gabonafélék és egyéb magvak olyan szárítási módja, amelynél a hengeres v. a fordított... Tovább

dohány vegyszeres gyomirtása

a dohány érzékeny a gyomirtó szerekre, ezért a gyomirtást a palánták kiültetése előtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem