Minden, amit egy kertésznek a római kömény termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Ezt sem kell vásárolnod többé – Termessz sikeresen római köményt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A római kömény termesztése

Alternáriás rothadás

Ez egy másik gombás betegség, ami általában meleg, párás időben alakul ki, amikor a római kömény virágzik. Az alternáriás rothadás hatására a kömény magvai nem fejlődnek ki teljesen, hanem összekunkorodnak, és a szél könnyedén elfújja őket. Fontos, hogy rendszeresen gyomláld ágyásaidat, hogy minél jobb légáramlást biztosíts palántáid között. Ugyan ebből az okból fontos odafigyelni a helyes ültetési távolságra is. Ügyelj arra is, hogy öntözéskor ne csapódjon fel a víz a levelekre, mert ez ideális körülményeket teremt sok gombás betegség számára.

A római kömény betakarítása és tárolása

Fontos, hogy római köményeidet rendszeresen ellenőrizd, miközben növekednek. Nagyon könnyű lemaradni az ideális betakarítási időszakról, és ha túl sokáig vársz, a szél elfújja majd a magokat a növényekről.

hirdetes

Továbbá tartsd észben, hogy még ha egyszerre is ültetted őket, a római kömények nem pontosan ugyan akkor érnek be, ezért a betakarítás több napig is eltart majd. Az római kömények akkor számítanak érettnek, amikor magvaik megszáradnak és elkezdi elfújni őket a szél. Ilyenkor kezdd el betakarítani őket. Szerencsére a folyamat pofonegyszerű: nincs más dolgod, mint levágni a növények szárait és papírzacskókba tenni őket úgy, hogy a magok belül legyenek, a vágott száruk pedig kifelé álljon.

Kösd össze a zacskók száját, és akaszd fel őket a száraknál fogva, hogy a magok teljesen kiszáradhassanak. A papírzacskóra azért van szükség, hogy a magoknak legyen mibe potyogniuk. Ha a magok nem potyognak ki a tokjaikból, akkor rásegíthetsz erre saját kezeddel, vagy hozzá is ütögetheted a zacskót egy kemény felülethez (de vigyázz, át ne szakadjon).

hirdetes

Tárolás

A betakarított, kiszárított köményeket száraz, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, hogy a lehető legtovább felhasználhatók maradjanak. Ideális erre néhány jól zárható befőttes üveg, amiket jól eldughatsz a hő és a napfény elől. A megfelelően tárolt római köménymagok akár két évig is megőrzik „szavatosságukat”. Ez idő alatt ezerféle gasztronómiai célra, és persze újraültetésre is használhatod őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


gégebénulás

a gégeizmokat beidegző ideg elfajulása miatt a gégeizmok bénulásával és sorvadásával... Tovább

juhnyírás

a juhok bundájának lenyírása; hazánkban ált. évente egyszer, tavasszal... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés