A rókák veszettséget terjesztenek, érdemes tehát tudni azt, hogy mit kell tenned, ha egy róka megjelenik a kertedben

hirdetes

Róka a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Róka a kertben

A növekvő állomány miatt megkezdődött a faj urbanizációja is. Ez a félénk, gyanakvó, éjszakai életmódú állatfaj beköltözött a lakott területekre. Ma már a települések, főként a városok háborítatlan részein, beépítetlen telkeken, parkokban ipari területeken is megtalálhatóak kotorékai. Ezek a városi rókák alig mutatnak félelmet az emberrel szemben, és kiválóan megélnek a felhalmozott hulladékokon. Az új évtized kezdetén egy másik betegség, a rühesség fellépése miatt átmenetileg csökkent a róka hazai állománya, de a veszettség továbbra sem tűnt el határainkon belül.

Mit tegyünk, hogyha a kertünkben rókát látunk?

Ha a környékünkön már láttunk rókát, tegyünk pár óvintézkedést. A szemetet, hulladékot lezárt, összecsomózott zsákban helyezzük a gyűjtőbe, amit szintén csukjunk le. A kutya-, és macskaeledelt éjszakára ne hagyjuk kint, és a gyermekeknek tanítsuk meg, hogy még az aranyos kölyök rókákhoz se közeledjenek. Érdemes a kerítés átjárhatatlanságát biztosítani, és ha fennáll a veszély a rókák beköltözésére, akkor a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani. Fontos a házi kedvencek oltásainak beadatása is!

hirdetes

Az egyik legjobb megoldás: a macska!

A macska ősellenségnek tekinti a rókákat, éppen ezért elüldözi őket. Csak felnőtt, sokat tapasztalt macskát szabad bevetni róka ellen. A tapasztalatlanabbakat, kisebbeket a róka könnyedén megsebezhet, akár meg is ölhet.

hirdetes

A másik megoldás: a kutya!

Az egyik legjobb kutyafaj erre a célra a Jack Russel. Ez a kutyafajta rókászásra és patkányozásra lett kitenyésztve, hihetetlenül nagy energiatúltengése van, szóval csak akkor vegyünk ilyen kutyust, hogyha ki tudjuk elégíteni vadászkedvét és energiaszükségletét.

Fontos tudnivalók!!!!!!

Sem vadászni, sem megfogni nem szabad a kertünkbe tévedt rókát, illetve semmilyen méreggel nem szabad megetetni! Ezek mind törvénybe ütköznek ugyanis! Szóval a legjobb megoldás, hogyha értesítitek a helyi vadőrt, és távolíts el minden szemetet, játékot a kertből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


lóbab (Vicia fába L.)

a pillangósok családjához tartozik. 100-110 cm mélyre lehatoló gyökérzete 50-60 cm-re terjed... Tovább

46/2006. (VI. 19.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program elsõ félévének szabályozásáról szóló 115/2005. (XII. 15.)... Tovább

Tovább a lexikonra