Rizstermesztési kisokos mindenkinek - így termessz sikeresen rizst

hirdetes

Rizstermesztés a kiskertben – Szakértői útmutató mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Nézzük, mit kell tudni a rizstermesztésről

Akamuro rizs

Ez az örökségfajta rizs Japánból származik, ahol jól alkalmazkodott a helyi száraz, hűvös körülményekhez. Egy kisméretű, vörös rizs, aminek igazán kellemes illata van. A rizsszemek héja az, ami vörös, vagy „égett narancs” színt vesz fel, ahogy a termések megérnek. Egészen 4b USDA zónáig hidegtűrő, tehát nagyon jól bírja a hideget. Az Akamuro rizs nagyjából 105 nap alatt érik be.

Blue Bonnet

Egy másik örökségfajta, amit eredetileg a maják termesztettek, és a misszionáriusoknak köszönhetően jutott el a világ fejlettebb részeire is. Egy hosszúszemű rizs, enyhe ízzel és száraz textúrával.

Duborskian

Ez a szárazságtűrő rizsfajta nagyszerűen illik családi kertekbe és kisebb ágyásokba is. Erős, szívós növény, ami nagyjából 60 cm magasra nő meg. Ideális választás hűvösebb vidékekre, és az enyhébb fagyoknak is ellenáll. 115 nap alatt érik be.

hirdetes

Hayayuki

Ez a magas szárazságtűrő rizs akár 90 cm magasra is megnőhet, és kiváló íze miatt termesztik. 105 nap alatt érik be és könnyedén szüretelhető, azonban folyamatos folyadék-utánpótlásra van szüksége (tehát kevésbé jól tűri a szárazságot).

Titanio Rose

Ezt a szárazságtűrő rizsfajtát Olaszországban tenyésztették ki a magas, száraz, hegyi körülményekhez. Rövid rizsszemei kiváló ízt kínálnak, krémes állaguk miatt pedig előszeretett főznek vele rizottót és hasonló ételeket.

A szárazságtűrő rizs ültetése

A rizs hosszú termőidőszakot követel meg és meleg időjárásra van szüksége, hogy kicsírázhasson. Érdemes tehát házon belül elültetni, hogy fejlődése első szakaszaiban meleg körülmények között nevelkedhessen. Melegebb éghajlaton közvetlenül a szabadban is ültethető. A rizsnek gazdag talajra van szüksége, tehát érdemes egy nagy adag érlelt komposzttal kiegészíteni azt az ültetés előtt. Ültesd őket mindig napos helyre.

hirdetes

Ültetés

Ha házon belül szeretnéd előnevelni (márpedig hazánkban ez az ajánlott módszer), akkor a paradicsommal egy időben ültesd el a magokat palántanevelődbe, nagyjából hat héttel az utolsó várható fagy előtt. Ültetés előtt áztasd be a magokat 36 órára, majd hagyd 24 óráig száradni őket. A palántanevelőt helyezd egy napos ablakpárkányra vagy nevelőlámpa alá. Mivel a szárazságtűrő rizsnek magasabb hőmérsékletekre van szüksége a csírázáshoz, érdemes talajmelegítő lapot használni a magok felmelegítéséhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


lucerna (Medicago)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Hatvan-egynéhány tagja közül nálunk mintegy... Tovább

74/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés