Az ősmaradványok körében a legritkább fosszilis leletnek számító dinoszaurusz embriókat fedeztek fel Délnyugat-Kínában.

Ritka dinoszaurusz leleteket találtak Kínában

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ősmaradványok körében a legritkább fosszilis leletnek számító dinoszaurusz embriókat fedeztek fel Délnyugat-Kínában. Még az ilyen leletek közt is ritkaságszámba megy a mostani felfedezés, hiszen ezekből az ősmaradványokból kitűnően tanulmányozható egy faj embrionális fejlődése.

Az ősmaradványok körében a legritkább fosszilis leletnek számító dinoszaurusz embriókat fedeztek fel Délnyugat-Kínában.

 

A fosszilis dinoszaurusz embriók meglepően ritkák az ősmaradványok közt. Az ismert leletek legtöbbje szinte kizárólag a felső-kréta kori földrétegekből származik. A néhány kivétel ezek közt a dél-afrikai alsó-jura földrétegből ismert Massospondylus embrió és a portugál felső-jura földrétegből származó theropoda embriók. Az a tény, hogy milyen ritka leletek és, milyen rossz állapotúak a tojáshéjba zárt embriók, erősen korlátozza a kutatók szövet- és sejtszintű vizsgálatait. Ezen tényezők miatt csak nagyon keveset tudunk a dinoszaurusz embriók növekedéséről.

Ritka dinoszaurusz leleteket találtak Kínában – Egyedülálló a világon

Az eddigi legkorábbi és talán legjobb állapotú embrionális dinoszaurusz csontok felfedezéséről számol be egy nemzetközi kutatócsoport. A kínai alsó-jura rétegben talált maradványok az eddig ismert legkorábbi dinoszaurusz embriókat rejtik. A kutatás vezetője a Toronto Egyetem paleontológusa, Robert Reisz és számos kanadai, tajvani, kínai, ausztrál és német szakemberekből álló kutatócsoport dolgozik a leleteken. Munkájuk során már több mint 200 különböző fejlettségű embriót ástak ki és tanulmányoztak. A kínai lelet-együttesnek köszönhetően a kutatók először követhették nyomon a dinoszauruszok embrionális fejlődését. A vizsgált csontok körülbelül 20 egyedtől származnak, amelyek a félig négylábú, de félig kétlábú növényevő Lufengosaurushoz tartoztak. A Sauropodomorphákhoz tartozó Lufengosaurus gyakori élőlény volt ezen a területen a korai Jura időszakban.

Ritka dinoszaurusz leleteket találtak Kínában – Élettani vizsgálat csontok alapján

A leletek páratlansága abban rejlik, hogy az egymással össze nem függő csontok valószínűleg különböző fészkekből származnak, amelyekben különböző fejlődési stádiumokban érte a vég az embriókat. Ez kivételes lehetőséget ad a kutatócsoport számára, hogy számos új dolgot megállapíthassanak a tojáson belüli fejlődésről. Ennek érdekében a vizsgálat során a csoport a legnagyobb embrionális csontra, a combcsontra koncentrált. Már a kezdeti vizsgálatokból is arra következtettek, hogy az embriókra gyors növekedési sebesség volt a jellemző a tojáson belül, mialatt a combcsont hossza megduplázódott. Robert Reisz szerint ez a gyors ütemű növekedés azt jelenti, hogy a Lufengosaurusnak és a hozzá hasonló Sauropodomorpháknak rövid költési periódusa lehetett, gyorsan ki kellett kelniük a tojásból.

Ritka dinoszaurusz leleteket találtak Kínában – Újabb hasonlóság a mai madarakkal

A paleontológusok megállapították, hogy a combcsont már a tojáson belül átalakult. A csontok anatómiai és belső szerkezeti a vizsgálata kimutatta, hogy a dinoszauruszok izomzata aktív szerepet játszott a fejlődő combcsont alakjának alakulásában, miközben az izmok dolgoztak a csontszövethez tapadva. Ez talán azt sejteti, hogy a dinoszauruszok a mai madarakhoz hasonlóan intenzíven mozogtak a tojáson belül. Ez az első bizonyíték arra, hogy a dinoszauruszok - vagy legalábbis egy részük - ilyen típusú mozgást végzett a tojásban.
 
A kutatócsoport tagjai szerves anyagokat is találtak az embriócsontok belsejében. Pontosan irányított infravörös spektroszkópia használatával kémiai vizsgálatot hajtottak végre a csontokon, és kollagén szálakra utaló bizonyítékokat találtak. A fosszilizálódott csontokban a proteinre utaló maradványok felfedezése igen ritka és figyelemreméltó. Arról nem beszélve, hogy ezek a példányok több mint 100 millió évvel idősebbek azoknál az ősmaradványoknál, melyekben hasonló szerves anyagot találtak. 
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek