Október a kerti metszések hónapja, így a ribiszkét és az egrest is javasolt megmetszeni ebben az időszakban: mutatjuk, milyen metszési lépéseket kövess te is!

hirdetes

Így metsszük meg októberben a ribiszkét és az egrest

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ősz beköszöntével a kertben is sok feladat vár ránk, és a bogyós gyümölcsök gondozása sem maradhat el. A ribiszke és az egres két rendkívül népszerű bokor, amelyeknek rendszeres metszése elengedhetetlen az egészséges növekedés és a bőséges termés érdekében. Október a tökéletes időszak a metszésre, és most eláruljuk, hogyan végezhetjük el ezt a fontos feladatot.

ribiszke metszés

Miért fontos az őszi metszés?

A ribiszke és az egres két kiváló gyümölcs, amelyek sok kertben megtalálhatók. Ezek a bokrok viszonylag könnyen gondozhatók, de a metszés kritikus fontosságú az egészséges növekedés és a jó termés elérése érdekében.


Növényvédelem

A metszés segít a betegségek és kártevők elleni védelemben. Az elhalt vagy beteg ágak eltávolítása csökkenti a betegségek terjedésének esélyét, és megakadályozza, hogy a kártevők elszaporodjanak.


Jobb levegőáramlás

A megfelelő metszés növeli a bokrok belső szellőzését. Ez csökkenti a nedvesség felhalmozódását, ami szintén hozzájárul a betegségek terjedéséhez.

Tömör növényzet

A metszés segít a növényzet rendezett és átlátható állapotban tartásában. Ez könnyebb hozzáférést biztosít a gyümölcsök szüretelésekor és a bokrok általános karbantartásához.

Növekedés ösztönzése

A helyesen végzett metszés serkenti az új növekedést és segít a bokrok formájának és méretének ellenőrzésében.

Most pedig nézzük meg, hogyan is kell elvégezni a ribiszke és az egres metszését októberben.

Ribiszke metszése októberben szakszerűen

hirdetes

Az elhalt ribiszke ágak eltávolítása

Kezdjük azzal, hogy az összes elhalt vagy sérült ágat levágjuk. Ezek az ágak fertőzést terjeszthetnek, és rossz hatással lehetnek a bokor egészére.

Rövidítés

A ribiszke hajlamos a túl sűrű növekedésre. Vágjunk vissza néhány hosszú ágat, hogy javítsuk a levegőáramlást és ösztönözzük az új hajtások kialakulását.

Szétszórt növekedés

hirdetes

A ribiszkét úgy metszhetjük, hogy a növény közepén lévő ágakat visszavágjuk, hogy a bokor szélesebben nőjön, és könnyebben hozzáférhető legyen.

Távolítsuk el a régieket

Az idős ágak általában kevesebb gyümölcsöt hoznak. Vágjuk vissza a régebbi ágakat, hogy helyet adjunk az új hajtásoknak.

Egres metszése októberben: kövesd ezeket a lépéseket

Az elhalt egres ágak eltávolítása

Ahogy a ribiszkénél, az egresnél is kezdjük az elhalt és sérült ágak eltávolításával.

A régiek visszavágása

Az egres hajlamos a törzsön növekedni. Vágjuk vissza a régebbi, vastagabb ágakat, hogy ösztönözzük az új hajtásokat.

Az egres bokor megnyitása

Az egres bokor közepén lévő ágakat is vágjuk vissza, hogy javítsuk a növény belső szellőzését és segítsünk a gyümölcsök érésében.

Tisztítás és rendezés

Az egres bokor metszésekor igyekezzünk a növényt rendezett állapotban tartani, és távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek zavarják a kertben való mozgást.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a metszés során steril metszőollókat használjunk, hogy elkerüljük a betegségek terjedését. A metszett ágakat gyűjtsük össze és távolítsuk el a kertből.

Az októberi metszések kiemelten fontosak

Az októberi ribiszke és egres metszés tehát kulcsfontosságú a kertben, hogy jövő nyáron bőséges termést élvezhessünk. A megfelelő gondozással és metszéssel ezek a bokrok éveken át szolgálhatnak friss gyümölcsökkel, és a kertünk igazi díszévé válhatnak. Ne feledjük, hogy minden metszési művelet során óvatosan és körültekintően dolgozzunk, és a növények állapotától függően alkalmazkodjunk a metszés intenzitásához.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

leltár

egy meghatározott időben készített részletes kimutatás a mezőgazdasági vállalat... Tovább

fajtajelleg megítélése szarvasmarhán

a szarvasmarhák —>fajtajellegének megítélése — hasonlóan más háziállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés