Rezi vár holdfény túra, Rezi vár kirándulás, Rezi Vár a Keszthelyi-hegységben, Rezi Vár kirándulás, Rezi Vár

hirdetes

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Zalaszántói-medence déli peremén, a Merleg-hegy meredek lejtőivel körülvett dolomit szirtjén található Rezi várromja nem csupán egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is lehetőséget nyújt. A könnyen megközelíthető romoknál páratlan kilátás nyílik a Balatonra, egészen Sümegig.

Rezi vár

A Rezi Vár Története

A Rezi vár építtetői valószínűleg a Pécz nemzetségbe tartozó Apor és Lukács voltak a 13. század végén vagy a 14. század elején. A vár először 1333-ban szerepel írásos dokumentumokban, már mint királyi birtok. A 14. század közepére a Lackfi család tulajdonába került, de tragikus események miatt újra a királyi család kezére került. 1397-ben Lackfi István, a vár ura királyellenes lázadásban való részvétele miatt végeztették ki. A Pethő család birtokolta a várat több tulajdonosváltást követően, egészen 1427-ig.Mátyás király halála után a vár rövid időre osztrák csapatok által elfoglaltatott, majd 1554-ben először török hadak ostromolták. A 16. század közepén a vár falait még megerősítették, de a Pethő család a 16. század végén már nem tudta fenntartani a várat, és az 1580-as években a vár lerombolásáról döntöttek. A romok ma is jól mutatják, hogy a vár kaputornyait robbantották fel, így használhatatlanná téve azt.

A Pethő család férfiágának kihalása után a vár és a hozzá tartozó területek a kincstárra szálltak, majd 1741-ben a Festetics család vásárolta meg a romvárat és elkezdte a helyreállítási munkálatokat.

hirdetes

A Rezi Vár elhelyezkedése


Rezi vára a Rezi község északnyugati részén, a 425 méter magas Meleg-hegy előreugró szirtjén terül el. A vár hosszan elnyújtott alaprajzú és belsőtornyos. Az egykori várudvart 9 méter magas védőfal vette körül. A vár legkorábbi része egy természetes sziklaárokkal védett lakótorony volt.

Ma már csak az egykori lakótorony keleti, valamint a keleti és nyugati falai állnak néhány ablak és dongaboltozat nyomaival. A várromokon kívül a hajdani elővár, vagyis a várkert is látogatható, ahol padok és asztalok várják a pihenni vágyókat.

A várromok környezetéből lenyűgöző panoráma nyílik a Szántói-medencére, a Tátika szabályos kúpjára, valamint a Balatonra. A naplemente vagy éppen a holdfényes éjszaka ideális pillanatokat kínál a látogatóknak a táj szépségének élvezetére.

hirdetes

# https://www.instagram.com/p/CWEI24Ro43c/#


Holdfényes Túra a Rezi Várromhoz


A romantikus kaland szerelmeseinek jó hírünk van! 2023. október 27-én egy különleges holdfényes túrán vehetnek részt Rezi községben.

A vadregényes túra lehetőséget kínál a telihold által megvilágított éjszakai kalandra. A túra során csapatok versenyeznek, és a cél nem más, mint elérni Rezi várromját.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A résztvevők a Laky Demeter Turistaházban gyülekeznek, innen kapnak menetlevelet az induláshoz.

Az útvonal során szellemi, ügyességi és szórakoztató feladatok várják a túrázókat. A célhoz érkezve minden résztvevő megsütheti saját szalonnáját és a jó idő esetén megcsodálhatja a várból nyíló lenyűgöző panorámát.

A résztvevők autóikat az általános iskola és a tornacsarnok közelében parkolhatják le, és a gépkocsikat éjfélig őrzik.

Ha vágynátok egy különleges éjszakai kalandra a Keszthelyi-hegységben, ne hagyjátok ki ezt a holdfényes túrát, ahol nemcsak a természet szépségében gyönyörködhettek, hanem a vár romantikus világában is elmerülhettek. Lépjetek ki a mindennapokból, és fedezzétek fel Rezi várromját a holdfény világításában!

A túrára ITT tudtok regisztrálni!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kolomp

a legelőre együtt járó juhok, ritkábban szarvasmarhák közül kiválasztott állatnak a... Tovább

fejlődés

meghatározott irányú, időben lezajló biol. folyamat; minőségileg több szakaszra osztható,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés