Rezi vár holdfény túra, Rezi vár kirándulás, Rezi Vár a Keszthelyi-hegységben, Rezi Vár kirándulás, Rezi Vár

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Zalaszántói-medence déli peremén, a Merleg-hegy meredek lejtőivel körülvett dolomit szirtjén található Rezi várromja nem csupán egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is lehetőséget nyújt. A könnyen megközelíthető romoknál páratlan kilátás nyílik a Balatonra, egészen Sümegig.

Rezi vár

A Rezi Vár Története

A Rezi vár építtetői valószínűleg a Pécz nemzetségbe tartozó Apor és Lukács voltak a 13. század végén vagy a 14. század elején. A vár először 1333-ban szerepel írásos dokumentumokban, már mint királyi birtok. A 14. század közepére a Lackfi család tulajdonába került, de tragikus események miatt újra a királyi család kezére került. 1397-ben Lackfi István, a vár ura királyellenes lázadásban való részvétele miatt végeztették ki. A Pethő család birtokolta a várat több tulajdonosváltást követően, egészen 1427-ig.Mátyás király halála után a vár rövid időre osztrák csapatok által elfoglaltatott, majd 1554-ben először török hadak ostromolták. A 16. század közepén a vár falait még megerősítették, de a Pethő család a 16. század végén már nem tudta fenntartani a várat, és az 1580-as években a vár lerombolásáról döntöttek. A romok ma is jól mutatják, hogy a vár kaputornyait robbantották fel, így használhatatlanná téve azt.

A Pethő család férfiágának kihalása után a vár és a hozzá tartozó területek a kincstárra szálltak, majd 1741-ben a Festetics család vásárolta meg a romvárat és elkezdte a helyreállítási munkálatokat.

A Rezi Vár elhelyezkedése


Rezi vára a Rezi község északnyugati részén, a 425 méter magas Meleg-hegy előreugró szirtjén terül el. A vár hosszan elnyújtott alaprajzú és belsőtornyos. Az egykori várudvart 9 méter magas védőfal vette körül. A vár legkorábbi része egy természetes sziklaárokkal védett lakótorony volt.

Ma már csak az egykori lakótorony keleti, valamint a keleti és nyugati falai állnak néhány ablak és dongaboltozat nyomaival. A várromokon kívül a hajdani elővár, vagyis a várkert is látogatható, ahol padok és asztalok várják a pihenni vágyókat.

A várromok környezetéből lenyűgöző panoráma nyílik a Szántói-medencére, a Tátika szabályos kúpjára, valamint a Balatonra. A naplemente vagy éppen a holdfényes éjszaka ideális pillanatokat kínál a látogatóknak a táj szépségének élvezetére.

# https://www.instagram.com/p/CWEI24Ro43c/#


Holdfényes Túra a Rezi Várromhoz


A romantikus kaland szerelmeseinek jó hírünk van! 2023. október 27-én egy különleges holdfényes túrán vehetnek részt Rezi községben.

A vadregényes túra lehetőséget kínál a telihold által megvilágított éjszakai kalandra. A túra során csapatok versenyeznek, és a cél nem más, mint elérni Rezi várromját.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A résztvevők a Laky Demeter Turistaházban gyülekeznek, innen kapnak menetlevelet az induláshoz.

Az útvonal során szellemi, ügyességi és szórakoztató feladatok várják a túrázókat. A célhoz érkezve minden résztvevő megsütheti saját szalonnáját és a jó idő esetén megcsodálhatja a várból nyíló lenyűgöző panorámát.

A résztvevők autóikat az általános iskola és a tornacsarnok közelében parkolhatják le, és a gépkocsikat éjfélig őrzik.

Ha vágynátok egy különleges éjszakai kalandra a Keszthelyi-hegységben, ne hagyjátok ki ezt a holdfényes túrát, ahol nemcsak a természet szépségében gyönyörködhettek, hanem a vár romantikus világában is elmerülhettek. Lépjetek ki a mindennapokból, és fedezzétek fel Rezi várromját a holdfény világításában!

A túrára ITT tudtok regisztrálni!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

KWS 2376 (KX 2376)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai kissé... Tovább

Famkat Egyesület és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Magyar Fajtanemesítõ Macskatenyésztõk és Macskavédõk Országos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés