Minden a repce növényvédelméről

hirdetes

Az őszi káposztarepce komplex növényvédelme

Ripka Géza, Nagy Géza és Novák Róbert NÉBIH NTAI, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hasznos tudnivalók a repce növényvédelméről

Kórokozók elleni védekezés

A betakarítás előtti időszakban a betegségek ellen védekezni már nem tudunk, esetleg az alternáriás betegség (becőrontó) okozta kártétel nagyságát mérsékelhetjük a defoliálással egy menetben kijuttatott ragasztóanyaggal. A betegség fellépése következtében a becők idő előtt felnyílnak, ami pergési veszteséget okoz. A ragasztóanyag (pl. karboxilát-sztirol) hátráltatja a becők felnyílását. Ugyanakkor, ha a repceállomány gyomoktól mentes, földi permetezőgéppel nem javasoljuk a kezelés elvégzését, mert a növényállomány bolygatása nagyobb terményveszteséget eredményezhet.

Amennyiben a repcét megfelelő vetésforgóba illesztve termesztjük, a vetéskor jó minőségű, gombaölő hatóanyagot is tartalmazó csávázószerrel kezelt magot használunk, gombás betegségek általában nem lépnek fel az állományban. Fontos a magtételek mentessége a szkleróciummaradványoktól, amelyekkel a szklerotíniás betegség kórokozója marad fenn.

hirdetes

Monokultúrás termesztésben, az ország csapadékosabb részein, az őszi időszakban a leptoszfériás (ismertebb nevén fómás) betegség fellépésével számolhatunk. Jelentősebb kártétel akkor alakul ki, ha augusztus–szeptember hónapokban huzamosabb ideig (4–7 nap) folyamatosan esik az eső. Tüneteket ősszel a leveleken találunk, amelyeken általában kerek, világos homokszínű foltok láthatók. A foltokban a kórokozó sötétbarna piknídiumai bőségesen képződnek. Leptoszfériás betegség tünete repce levelén (Fotó: Nagy Géza)

A gomba vetőmagvakkal és a növénymaradványokon marad fenn. Kezdetben a szikleveleket fertőzi, ahonnan a lomblevelekre, majd a szárra, gyökérnyaki részre, végül a becőkre és a magvakra terjed. A védekezés agrotechnikai elemei a legalább 4 éves vetésforgó betartása és a növényi maradványok mély alászántása. Genetikai védelmet a kevésbé fogékony fajták (pl. Exagone, ES Danube) megválasztásával érünk el.

hirdetes

Vetéskor fertőzésmentes, lehetőség szerint csávázott vetőmagot használjunk. A gombaölő szeres védekezést még ősszel, állományvizsgálatra alapozva érdemes elvégezni. Ha a fertőzés gyakorisága 10–20%, indokolt a permetezés egy-két alkalommal. A gombaölő szerek közül ebben az időszakban a termesztők szívesen részesítik előnyben a regulátor hatással is rendelkező hatóanyagokat (pl. ciprokonazol, metkonazol) tartalmazó készítményeket.

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fonnyasztott szilázs

30—35% sza.-tartalom eléréséig előfonnyasztott zöldtakarmányból készített... Tovább

feltétlen reflex

veleszületett reflexműködés; a megfelelő inger hatására a szervezetet előzőleg ért... Tovább

Tovább a lexikonra