Mikroszórófejes öntözés az ültetvényekben

Kovács István, értékesítési menedzser
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mai piaci igények új intenzív fajták telepítését követelték meg a gyümölcstermesztőktől. A telepítésre kerülő új fajták a megfelelő fejlettségi állapot, valamint a későbbiekben az adott fajtára jellemző maximálishoz közeli termésátlag eléréséhez megkövetelik a folyamatos víz és táp-anyag utánpótlást.
A mai piaci igények új intenzív fajták telepítését követelték meg a gyümölcstermesztőktől. A telepítésre kerülő új fajták a megfelelő fejlettségi állapot, valamint a későbbiekben az adott fajtára jellemző maximálishoz közeli termésátlag eléréséhez megkövetelik a folyamatos víz és táp-anyag utánpótlást.
A múlt évi és néhány korábbi aszályos esztendő kedvezőtlen következménye megerősítette azt a tényt, hogy nem elegendő a megfelelő fajtájú és minőségű csemete beszerzése a jó eredmény el-éréséhez, hanem szükség van az optimális feltételek biztosítására is, amely csak öntözött körülmények között lehetséges, amikor a fák számára biztosítható az optimális víz és tápanyag ellátás. Ezért van szükség a gyümölcsösök területén öntözőrendszer kiépítésére. Úgy gondoljuk, hogy ez a komplex fejlesztés nagymértékben emelné a termelés színvonalát, és hosszútávon biztosítaná a gazdaságos termelést, a jó termés előállítását.
Az ültetvényekben egyértelműen a mikroöntözésnek van létjogosultsága. A mikroöntözés a mai legkorszerűbb öntözési technológiát képviseli, mivel nem a talajt öntözzük, hanem a növény igényeihez igazodva, fejlődési állapottól függően a szükséges víz és tápanyag mennyiséget juttatjuk ki a fák számára. A mikroöntözésnek két területe van: a csepegtető és a mikroszórófejes öntözési mód. A csepegtető öntözési mód elterjedtebb ma Magyarországon, mint a mikroszórófejes, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy ismertebb a termelők körében. A másik ok az, hogy régebben nem álltak rendelkezésre kis teljesítményű mikro-szórófejek, és egyszerűen nem volt akkora vízbázis, ami ezt az öntözési módot kiszolgálta volna, ezért szeretnénk ezt az új technológiát is megismertetni.
Az izraeli NAAN-DAN cég kifejlesztett egy szórófej típust, amely kifejezetten ültetvények öntözésére alkalmas. Ez a szórófej a DAN 2001, amelyet Magyar-országon a KITE Rt. forgalmaz. A szórófej kiválóan alkalmas gyümölcsösök lomb alatti öntözésére és klímaszabályozására a párologtatásos hűtés segítségével. Az egyetlen olyan szórófej, amely nagyon alacsony csapadékintenzitást tesz lehetővé. A fúvókaméret tág határok 20 és 95 l/h között változtatható. Biztosítja a víz és tápanyag egyenletes elosztását a gyümölcsös teljes területén domborzati viszonyoktól függetlenül, mivel hozamszabályozóval van ellátva, és ennek segítségével 1,2 4 bar nyomástartományban a gyár által megadott vízmennyiséget juttatja ki. Ez azért lényeges, mert így a sor végén lé-vő fa is ugyanannyi vizet kap, mint az első. Ennek különösen tápoldatozáskor van nagy jelentősége. A rendszer ugyanis ki-válóan alkalmas tápoldatozásra egy egyszerű kis szerkezet segítségével, amely a központi egységnél kerül elhelyezésre. Külső energiát nem igényel, az öntözővíz energiáját használja fel a tápoldat beinjektálásához. Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy minden fa ugyanazt a tápanyag mennyiséget kapja.
A hozamszabályozásnak köszönhetően rendkívül alacsony az üzemi nyomás igénye: mindössze 1,4 bar, így a nyomórendszer kiépítési költsége lényegében megegyezik a csepegtető öntözéssel. A mikroszórófejes öntözés alapvetően két dologban tér el a csepegtető öntözéstől: a vízkijuttatás módjában és a többcélú alkalmazásban. A vízkijuttatásnál nagy előny, hogy nem egy ponton adagolja a vizet, hanem az ültetvény térállásától és a kiválasztott rotor fajtájától függően 2,5 - 4 m átmérőjű körben. Ez még a nagyobb gyökértömeggel rendelkező, kevésbé intenzív fák esetében is elegendő. A vízkijuttatásban a másik különbség az üzem-idő, ugyanis időegység alatt nagyobb víz-mennyiséget öntözünk ki, ezáltal az üzemidő gyakorlatilag a felére rövidül a csepegtető öntözéshez képest.
Az ültetvényekben az alábbi öntözési módokra alkalmazható:
- lombkorona alatti vízpótló öntözés
- lombkorona alatti párologtatásos hűtéssel klímaszabályozás
- lombkorona feletti színesítő öntözés
- lombkorona feletti fagyvédelmi öntözés
A fentiek alapján látható, hogy igen széleskörű alkalmazást tesz lehetővé, karbantartást gyakorlatilag nem igényel, anyaga a mezőgazdaságban használt kemikáliákkal szemben ellenálló, élettartama 10-15év.
Összefoglalásképpen elmondható, hogy alapvetően két fő ültetvénytípusban ajánlható a mikroszórófejes öntözési mód. Az egyik a támrendszeres intenzív alma és körte ültetvény, ahol a cse-pegtető öntözéshez ki-egészítésként lombkorona feletti színesítő és fagyvédelmi öntözésre alkalmazható. A másik a nagy térállású ültetvények, ahol ön-álló öntözési módként alkalmazva egy fa egy szórófej alkalmazásával kifejezetten csak a fa gyökérzónáját öntözzük. Az ültetvény telepítés költségtervezésénél minden esetben vegyük figyelembe az öntözőrendszer költségeit is, mert hosszútávon csak így tudjuk biztosítani a gyümölcsös gazdaságosságát a mai szélsőséges időjárási viszonyok között.
Szaktanácsadásban, tervezésben, ki-vitelezésben szívesen állnak az Önök rendelkezésére a KITE Rt. szakemberei az ország egész területén. Kérjük, bármilyen öntözési problémájával forduljon hozzánk bizalommal. Központ: KITE Rt. Öntözési Üzletág, 4181 Nádudvar, Bem u. 1., Tel.: 54/525-660

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Mezõtúr Városi Földhivatal

Földhivatal Városi Földhivatal Cím: Mezõtúr Kossuth tér 1. 5400 Magyarország ... Tovább

papucs

1. Fedeztetéskor a kanca hátulsó patáira erősített bőr védőeszköz, ami a mént a kanca... Tovább

Tovább a lexikonra