Kirándulás a Dunakanyarban - Remete-barlang túraútvonal

hirdetes

Kezdődik a kirándulások szezonja! – Ismerd meg a Dunakanyar legszebb túraútvonalát!

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akik igazán szeretnek kirándulni, már biztosan hallottak a Remete-barlangról, amely a Szent Mihály-hegy híres barlangja és a Dunakanyar egyik csodahelyének minősített túraútvonal része. A Dunakanyar egyébként is páratlan szépséggel rendelkezik, de a Remete-barlanghoz vezető útvonalon egy igazán nehéz terepen ismerkedhetünk meg a természet szépségével!

Remete-barlang

Kirándulás a Dunakanyarban – Remete-barlang

A Remete-barlang a kirándulók körében már-már legendásnak számít, ahhonnan páratlan panoráma tárul elénk és a nehéz terepes túraútvonal során pedig számos kalandot bezsebelhetünk és a természet pedig igazán friss levegővel ajándékoz meg bennünket. Ismerd meg Te is a Remete-barlangot közelebbről, majd bakancsokat fel és indulhat is a túra!

A Remete-barlang története


A Nagymaros és Zebegény között elhelyezkedő barlang a Dömössel szemközt fekszik a Szent Mihály-hegyen. A hegységnek rendkívül sziklás a hegyoldala, ezért rendkívüli kihívás megmászni, de cserébe, ami fent vár minket az teljesen kárpótol minket a fáradalmainkért. A Remete-barlanghoz természetesen egy történetet is társíthatunk, így ha a túra előtt egy kis információval is felvérteznénk magunkat, akkor a következő sorok nekünk íródtak. A Szent Mihály- hegyen kilenc barlangüreget is találhatunk, amelyek emberi kezek által készültek, de a barlangok többsége az évek folyamán beomlottak.

hirdetes


A mende-mondák szerint ezekben a barlangokban I. András idején éltek azok a bazilita szerzetesek, akik a környéken telepedtek le, más mesék szerint viszont, a barlangok őrhelyként funkcionáltak a rómaiaknak. Egyes kutatók a bencés apátság maradványai után kutattak a hegyen, de a legvalószínűbb történet valóban a szerzetesekhez köthető, miszerint valamelyik rend építőtevékenységének emlékeit láthatjuk a barlangokban.

A Remete-barlang legendái

hirdetes


A Dunakanyar leghíresebb barlangjához természetesen több legendát is fűzhetünk, de két legenda különösen elterjedt az évek során.
Az egyik legendát a remete látomásának nevezhetjük, miszerint egy szerzetes, akik Dömösön élt látomása volt és a szél fúvásában angyalok énekét és hárfázását hallotta. Ezt a szerzetes egy üzenetnek tekintette, amely után visszavonult a Remete-barlangba, ahol remete életet folytatott a továbbiakban.


Egy másik legenda szerint, amit úgy ismerhetünk, hogy a remete szamara, a dömösi monostorból egy bűnös szerzetes elmenekült a szamarával a sziklabarlangba. A remete szamara mindennap vizet szállított a szerzetesnek, ám egy napon a gonosz emberek telepakolták a szamár edényeit kövekkel, hogy az ne tudjon kikászálódni a vízből, és elvigye a sodrás. Ennek következtében a remete pedig szomjan halt a barlangban.

Így juss el a Remete-barlangba

Mint már említettük, a barlang Nagymaros és Zebegény között helyezkedik el, így mindkét irányból lehetséges megközelíteni. A Hegyes-tetőn találhatjuk a Julianus-kilátót, ami az egyik legszebb kilátó a Dunakanyarban, és az idevezető túraútvonal egyik állomásaként érkezhetünk meg a Remete-barlanghoz. Amennyiben Zebegényből indulunk, a főtérről az S+ jelzést kövessük, majd a KOMEGA jelzést követve, egy meredek letérőn juthatunk el a barlanghoz. Nagymarosról, a Szent Kereszt templomtól pedig a sárga négyzet jelzést kell követnünk, amelyhez egy sárga sáv jelzés fog csatlakozni, majd végül a sárga barlang jelzést kell követni.


Gyerekkel igen nehéz megtenni az egész túrát, hiszen a terep nehéz és morzsalékos, valamint kizárólag száraz időben ajánlatos nekivágni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szudánifű

(régebben szudáni cirokfű, Sorgum vulgare var. sudanese [Piper] Stapf.): a cirok nemzetséghez... Tovább

indító műtrágya (starter)

a vetőmaggal egy időben kijuttatott műtrágya, amelynek célja, hogy a növényt a kezdeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek