A regeneratív földművelés bemutatása

hirdetes

Próbáld ki a regeneratív földművelést!

Szélesi Ferenc
A regeneratív földművelés bemutatása

Az agroerdészet alkalmazása a regeneratív földművelésben

Az agroerdészet (vagy agrárerdészet) az erdészet és a mezőgazdaság ötvözete a fenntarthatóság céljából. Lássuk, hogy hogyan hasznosíthatod elveit a regeneratív földművelésben! 

Vízparti határsávok és szélfogók

Ezek birtokod területeinek védelmét szolgálják. A vízparti határsávok – nem meglepő módon – víztestek mellett alakulnak ki, és általában olyan fás területek, amelyek védik a víztestet és élőhelyet is biztosítanak számos faj számára. A szélfogók szintén fákból állnak, egész konkrétan örökzöldekből, amelyek a széltől védik birtokodat vagy otthonodat.

Fasorok közötti ültetés

A fasorok közötti ültetés során egymástól adott távolságra lévő fasorok közé alakítasz ki ültetési területeket, ágyásokat. Ezek a fák lehetnek szélfogó örökzöldek, vagy bármilyen más fák is, amik nem igényelnek túl nagy területet maguknak. Akármit is választasz e célra, az így sorokba ültetett fák megvédik növényeidet, hasznos élőlényeket vonzanak kertedbe és mikroklímákat alakítanak ki birtokodon.

hirdetes

Erdős legelők

Az erdős legelők olyan fás területek, amiket nem csak legeltetésre, hanem gyűjtögetésre is felhasználhatsz. Az irányított legeltetéssel élelmet, a fákkal pedig védelmet biztosítasz haszonállataid számára, illetve a már többször emlegetett biológiai sokszínűséget is erősíted birtokodon. A fák nem csak a szélsőséges időjárás elleni védelem céljából hasznosak, hanem mert élőhelyet biztosítanak a madarak számára is, amelyek előszeretettel tizedelik a környék kártevő rovarjait. A különféle gyümölcs- és diófák továbbá élelmiszerrel is szolgálnak mind számodra, mind pedig állataidnak. Ez különösen fontos szempont, hiszen ennyivel kevesebbet kell tápra költened számukra, és a többletet még el is adhatod.

hirdetes

További növények termesztése az erdőben

Az erdei kertészkedés egyre népszerűbb, hiszen nagy a kereslet az olyan gyógy- és fűszernövényekre, mint a ginzeng, a kanadai aranygyökér vagy a fürtös poloskavész (és ezekhez általában komolyabb árakon is lehet csak hozzájutni). Az erdők továbbá ideálisak olyan árnyékkedvelő növények termesztésére, mint a bodza vagy a shiitake gomba.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-14

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

Hogyan nem fagy ki a fű? Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

citoplazmás öröklődés (extrakromoszómás öröklődés)

olyan öröklésmenet, amelyben a gének meghatározó szerepe nem mutatható ki, a jellegeket... Tovább

heterociklusos vegyületek

olyan gyűrűs vegyületek, amelyeknek felépítésében a szénatomon kívül más, ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Talajművelés