A regeneratív földművelés bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőségei!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A regeneratív földművelés bemutatása

Az agroerdészet alkalmazása a regeneratív földművelésben

Az agroerdészet (vagy agrárerdészet) az erdészet és a mezőgazdaság ötvözete a fenntarthatóság céljából. Lássuk, hogy hogyan hasznosíthatod elveit a regeneratív földművelésben! 

Vízparti határsávok és szélfogók

Ezek birtokod területeinek védelmét szolgálják. A vízparti határsávok – nem meglepő módon – víztestek mellett alakulnak ki, és általában olyan fás területek, amelyek védik a víztestet és élőhelyet is biztosítanak számos faj számára. A szélfogók szintén fákból állnak, egész konkrétan örökzöldekből, amelyek a széltől védik birtokodat vagy otthonodat.

Fasorok közötti ültetés

A fasorok közötti ültetés során egymástól adott távolságra lévő fasorok közé alakítasz ki ültetési területeket, ágyásokat. Ezek a fák lehetnek szélfogó örökzöldek, vagy bármilyen más fák is, amik nem igényelnek túl nagy területet maguknak. Akármit is választasz e célra, az így sorokba ültetett fák megvédik növényeidet, hasznos élőlényeket vonzanak kertedbe és mikroklímákat alakítanak ki birtokodon.

hirdetes

Erdős legelők

Az erdős legelők olyan fás területek, amiket nem csak legeltetésre, hanem gyűjtögetésre is felhasználhatsz. Az irányított legeltetéssel élelmet, a fákkal pedig védelmet biztosítasz haszonállataid számára, illetve a már többször emlegetett biológiai sokszínűséget is erősíted birtokodon. A fák nem csak a szélsőséges időjárás elleni védelem céljából hasznosak, hanem mert élőhelyet biztosítanak a madarak számára is, amelyek előszeretettel tizedelik a környék kártevő rovarjait. A különféle gyümölcs- és diófák továbbá élelmiszerrel is szolgálnak mind számodra, mind pedig állataidnak. Ez különösen fontos szempont, hiszen ennyivel kevesebbet kell tápra költened számukra, és a többletet még el is adhatod.

hirdetes

További növények termesztése az erdőben

Az erdei kertészkedés egyre népszerűbb, hiszen nagy a kereslet az olyan gyógy- és fűszernövényekre, mint a ginzeng, a kanadai aranygyökér vagy a fürtös poloskavész (és ezekhez általában komolyabb árakon is lehet csak hozzájutni). Az erdők továbbá ideálisak olyan árnyékkedvelő növények termesztésére, mint a bodza vagy a shiitake gomba.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

borsókakór (ciszticerkózis, cysticercosis)

egyes galandférgek lárvaformájának, a borsókának (ciszticerkusznak) a köztigazdában való... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság