notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A puli bemutatása, a puli jellegzetessége, a puli külleme, a puli jelleme

Hirdetés

A legnagyobb magyar büszkeség - A csodálatos puli, és amit érdemes tudni róla

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A puli kutya bemutatása

A puli külleme

Legfeltűnőbb, legjellegzetesebb sajátossága a szőrköntöse – ehhez hasonlóval csak a szintén magyar pumi büszkélkedhet. Szőrének színe lehet fakó, fehér, fekete, és a szürke különféle árnyalata. Szőre lehet szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos, sima, és még selymes is. Gömbölyű feje dús szőrzettel borított, alig különül el a testétől (sokan nem is tudják, melyik az eleje és melyik a vége), ez azért van, mert nyaka szinte nem is látható a hosszú szőrzet miatt.

 

Arcorri része rövidebb az agykoponyai résznél, orrháta egyenes, orrtükre nagy, fekete. Állkapcsa fejlett, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle széles, lekerekedő, lelógó, szinte észre sem vehető. Háta egyenes, középhosszú, feszes. Farka visszakunkorodik az ágyéktájékra, hosszú szőrzet borítja, ezért szinte teljesen beleolvad a far szőrzetébe.

Hirdetés

 

Mellkasa hosszú, mély, hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai szikár izomzatúak, egyenesek, párhuzamosak, hátsó végtagjai jó izomzatúak. Mancsa erős, kerekded, karmai palaszürkék vagy feketék. A kan marmagassága 40-45, a szukájé 38-42 centiméter, a kan testtömege 13-16, a szukájé 13-14 kilogramm, várható életkoruk 12-14 év.

 

Hirdetés

A puli jelleme

Mint már említettem korábban, a puli fennmaradása szorgalmának, találékonyságának, illetve intelligenciájának tudható be. Megszokta az önálló munkavégzést, és azt is, hogy minden szavát lesse gazdájának. A puli egyénisége nagyon elbűvölő, családszerető, különösen a gyerekeket imádja, kedveskedő, ami viszont kicsit rossz tulajdonsága az az, hogy önérzetes és sértődékeny. Kitűnő házőrző, mindent hangos ugatással kommentál.

 

Egyformán alkalmas hűséges barátnak és a kertes házak tántoríthatatlan őrzőjének. Érdemes tudni róla, hogy nem ajánlott lakásban tartani, ez leginkább nemezesedő bundájának erős szaga miatt van, illetve azért, mert a pulinak szüksége van a nagy térre. 

 

Általában jól kijön más kutyákkal, háziállatokkal, ráadásul hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki a család valamelyik tagjával. Sokan úgy jellemzik a pulit, hogy tökéletes jószág, mindent megért, a jól nevelt puli nemcsak gazdája szavaiból ért, hanem annak intéséből, sőt, szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi. A puli élénk, energikus, mozgékony, sohasem lusta, emellett bátor, nem fél semmitől (általában a mennydörgéstől sem), ugatós, viszont kiegyensúlyozott kutya. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-01-30

Halottnak tetteti magát a ló, ha valaki rá akar ülni

Jingang, a ló, aki halottnak tetteti magát, amikor valaki fel akar ülni a hátára. Elképesztő mutatványáért akár Oscar-díjat is érdemelhetne, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2020-01-08

Túl sok vizet isznak – 10 000 tevét lőnek ki Ausztráliában

Több mint 10 000 tevével végeznek Dél-Ausztráliában, mivel túl sok vizet isznak az állatok. A tevék ezen kívül is nagyon sok gondot okoznak az embereknek.

2020-01-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-01-09

A világ legnagyobb állatkínzója vagy, ha kint tartod a kutyád!

Te is kint tartod a kutyádat a szabadban? Te vagy a világ legnagyobb állatkínzója, nem tudtad? Pedig így van, nem szabad kint tartani a kutyát a szabadban!

2020-01-24

Itt a tavasz? – Megérkeztek az első gólyák!

Igaz, hogy még csak január van, de már most megérkeztek az első fehér gólyák a telelésükből. Nézzük, mit is jelent a fehér gólyák érkezése, és mire számíthatunk!

2020-02-11

Üdvözlünk újra Suri! – Hazatért az első gólya Magyarországra

Üdvözlünk téged újra itthon, megérkezett Magyarországra az első fehér gólya, aki nem más, mint a Suri névre keresztelt, Vassurányban élő madár. Reméljük a tavaszt is elhozza.

2020-02-06

A világ leghasznosabb élőlénye – Így csalogass denevért a kertedbe!

A denevér a világ leghasznosabb élőlényeinek egyike, sokan mégis úgy gondolnak rá, mint valamiféle kártevőre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a denevérekről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 286
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 143 368
Közösség

tüszőhormonok (fullikuluszhormonok,ösztrogének)

A petefészekben,vemhesség alatt a méhlepényben, valamint kis mennyiségben a mellékvese... Tovább

formalizmus

régebben elterjedt felfogás, amely a termelőképességtől gyakran független küllemi bélyegek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.0

Állatok Állattenyésztés