A puli bemutatása, a puli jellegzetessége, a puli külleme, a puli jelleme

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A legnagyobb magyar büszkeség - A csodálatos puli, és amit érdemes tudni róla

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A puli kutya bemutatása

A puli külleme

Legfeltűnőbb, legjellegzetesebb sajátossága a szőrköntöse – ehhez hasonlóval csak a szintén magyar pumi büszkélkedhet. Szőrének színe lehet fakó, fehér, fekete, és a szürke különféle árnyalata. Szőre lehet szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos, sima, és még selymes is. Gömbölyű feje dús szőrzettel borított, alig különül el a testétől (sokan nem is tudják, melyik az eleje és melyik a vége), ez azért van, mert nyaka szinte nem is látható a hosszú szőrzet miatt.

Arcorri része rövidebb az agykoponyai résznél, orrháta egyenes, orrtükre nagy, fekete. Állkapcsa fejlett, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle széles, lekerekedő, lelógó, szinte észre sem vehető. Háta egyenes, középhosszú, feszes. Farka visszakunkorodik az ágyéktájékra, hosszú szőrzet borítja, ezért szinte teljesen beleolvad a far szőrzetébe.

hirdetes

Mellkasa hosszú, mély, hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai szikár izomzatúak, egyenesek, párhuzamosak, hátsó végtagjai jó izomzatúak. Mancsa erős, kerekded, karmai palaszürkék vagy feketék. A kan marmagassága 40-45, a szukájé 38-42 centiméter, a kan testtömege 13-16, a szukájé 13-14 kilogramm, várható életkoruk 12-14 év.

hirdetes

A puli jelleme

Mint már említettem korábban, a puli fennmaradása szorgalmának, találékonyságának, illetve intelligenciájának tudható be. Megszokta az önálló munkavégzést, és azt is, hogy minden szavát lesse gazdájának. A puli egyénisége nagyon elbűvölő, családszerető, különösen a gyerekeket imádja, kedveskedő, ami viszont kicsit rossz tulajdonsága az az, hogy önérzetes és sértődékeny. Kitűnő házőrző, mindent hangos ugatással kommentál.

Egyformán alkalmas hűséges barátnak és a kertes házak tántoríthatatlan őrzőjének. Érdemes tudni róla, hogy nem ajánlott lakásban tartani, ez leginkább nemezesedő bundájának erős szaga miatt van, illetve azért, mert a pulinak szüksége van a nagy térre. 

Általában jól kijön más kutyákkal, háziállatokkal, ráadásul hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki a család valamelyik tagjával. Sokan úgy jellemzik a pulit, hogy tökéletes jószág, mindent megért, a jól nevelt puli nemcsak gazdája szavaiból ért, hanem annak intéséből, sőt, szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi. A puli élénk, energikus, mozgékony, sohasem lusta, emellett bátor, nem fél semmitől (általában a mennydörgéstől sem), ugatós, viszont kiegyensúlyozott kutya. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-09-15

Közeleg a tél - Gondoskodj malacaidról időben!

Sertéstartás télen, készülj fel időben és gondoskodj sertéseidről a téli hidegben is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sertések téli gondoskodásáról!

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-09-05

Hasznosak vagy nem a kertben található pókok?

Pókok jelenléte a kertben, nézzük, hogy hasznosak vagy károsak a kertben található pókok. Most mindent elmondunk a kertben található pókokról!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


fagyvédelem eszközei

a gyak.-ban leghatásosabbnak bizonyuló módszer a kályhák és a hőlégfúvó alkalmazása.... Tovább

máj

a gerincesek legnagyobb, változó alakú, sokrétű funkciót ellátó, barnásvörös, lebenyekre... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés