notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A pitbull valóban egy elvetemült kutya? Nézzük meg közelebbről!

Hirdetés

Sztereotípiák a pitbullról

Petra
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A pitbullról nagyon erősen él az a sztereotípia, miszerint egy brutális kutyafajta, aki ha dühbe gurul, sehogy se lehet lefékezni. Nézzük meg, mi igaz ebből!

Pitbull

A pitbull az a kutyafajta, amiről a legrosszabb sztereotípiák terjedtek el, sőt, még egy időben a tenyésztését is be akarják tiltani. Tény, hogy minden sztereotípiának van valóságalapja, így annak is, hogy a pitbullal nem árt óvatosnak lenni, mert nem mindig türelmes. Viszont sokszor ez a kutya nem magától lesz erőszakos, hanem egyszerűen csak rossz nevelést kap.

 

A pitbull nagyon szeretetéhes és ragaszkodó, bár ezt gyakorlatilag minden kiutyáról el lehet mondani. Viszont ez a kutya tényleg nagyon emberkedvelő, amit sokszor ki se néznénk belőle. Hisz aki még nem találkozott közelről pitbullal, azt megrémítheti a macsós pofa és az a tipikus vigyor, ami minden pitbullra jellemző és ahol az összes foga kilátszik.

Pitbull

Viszont amellett, hogy emberbarát, van egy kevésbé előnyös tulajdonsága is, ami az izmos testfelépítéssel együtt félelmetes kombót alkot. Ez pedig az agresszió. Ugyanis erre a kutyára nem jellemző a vakvezető kutyák birkatürelme, különösen akkor, ha rossz nevelést kap, vagy elhanyagolják. Ráadásul a pitbullt eredetileg viadalokra tenyésztették ki, ami rendesen lerombolta ennek a fajtának a jó hírét.

 

Viszont a helyzet csöppet sem olyan súlyos, mint amilyennek látszik. Ugyanis ha egy ilyen kutya jó kezekbe kerül, akkor egy igazi családbarát házikedvenc válik belőle, aki amellett, hogy nagyon tanulékony, rendkívül gyermekszerető is. A benne szunnyadó agresszió ellenére pedig egy igazán odaadó és türelmes kutyát lehet belőle nevelni.

Pitbull

Tehát a kulcs a kutya gazdája kezében van. Ugyanis nagyon meglátszik az egy kutyán, hogy foglalkoznak-e vele, vagy sem. A legszelídebb kutyának is ki lehet hozni a legrosszabb oldalát a nem megfelelő bánásmóddal. Egy labrador is lehet agresszív, ha a tulajdonosa nem úgy bánik vele, ahogyan azt kell.

 

Egy kicsit elrugaszkodva a témától érdemes megnézni azokat a kutyákat, akik majd kicsattannak az egészségtől a gazdájuk mellett és annyira aktívak, hogy szinte sugárzik belőlük az élet. Rajtuk látszik, hogy törődnek velük és hogy szeretetteljes légkörben nőnek fel. Viszont egész más a helyzet azokkal a kutyákkal, akik bár nem az utcán élnek, mégis olyan csapzottnak látszanak, mint a kóborállatok és semmi élet nincs bennük, vagy éppen agresszívak.

Pitbull

Innen látszik, hogy nagyon sok múlik a kutya gazdáján. Amilyen a kutya gazdája, olyan lesz a kutya is, ugyanis a kutya tőle tanul mindent. A pitbull egyébként azt leszámítva, hogy egy kicsit hajlamos az agresszióra, egyáltalán nem rossz választás. Megfelelő neveléssel ugyanis ezt a tulajdonságát simán ki lehet küszöbölni. Egy erős kezű gazdára van szüksége, aki mindig tud időt szakítani rá és biztosítani tudja neki azt a mozgásteret, amit igényel.

 

Egyébként ez a kutya azonkívül, hogy nagyon családbarát, rendkívül tanulékony és kiválóan alkalmas örző-védőnek is. Ugyanis az erős testfelépítés nem egy gyengelelkű kutyát takar, aki megijed az első hangos szótól. A pitbullban leginkább a bátorsága lenyűgöző amellett, hogy a megfelelő neveléssel számos jó tulajdonságot ki lehet hozni belőle.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

Gombaölo Spyrale 475 EC

A cukorrépa minden fontos betegsége ellen.Hatóanyag: 100 g/l difenoconazol, 375 g/l... Tovább

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 225

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok