Szlovénia leglátogatottabb történelmi ékköve: Predjama vár

hirdetes

Szlovénia leglátogatottabb történelmi ékköve: Predjama vár

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha Szlovénia szépségeiről van szó, talán elsőként a csodálatos tóvidékek és a varázslatos városok jutnak eszünkbe. Azonban Szlovénia rejt még egy lenyűgöző történelmi kincset is, amely magával ragadja a látogatókat! 

szlovénia vára

Erazem rablólovag vára és barlangjai


Szlovénia egyik leglátogatottabb történelmi helyszíneként is ismert a Predjama vár. Ez a meseszép erődítmény a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb vára, amely egész évben izgalmas és lebilincselő élményt kínál minden történelem és kultúra iránt érdeklődő utazónak. A több játékfilm forgatási helyszíneként is szolgált reneszánsz várkastély igazi mesevár, látogatása feledhetetlen élmény. A jelenleg múzeumként működő predjamai vár szűk átjáróival, a közvetlenül a sziklafalba épített falaival, a mögötte és alatta tátongó barlangok nyílásaival egyedülálló úti cél.

A Predjama vár lenyűgöző látványosság


A Predjama vár a Szlovéniai Krasz régióban található, Postojna várostól mindössze 9 km-re. Elhelyezkedése miatt is kiemelkedően látványos: a sziklafalakba illeszkedik, mintha maga a természet teremtette volna meg. A vár egy hatalmas sziklába épült, amely mélyedésénél áll, így szinte láthatatlanul simul a környező sziklákhoz. Ez a természetes védelem segített a várakozhatatlanul megtámadott vár urának, Erazmusnak is, akinek rendkívüli története még mai napig megmozgatja a fantasztikumra vágyó utazókat.

Erazmus legendája - A Predjama vár híres ura


A Predjama vár története Erazmus luegerjei lovaghoz kötődik, aki a 15. században élt és a vár híres ura volt. Erazmus legendás alakja és kalandos élete miatt a Predjama vár számos legenda középpontjába került. A legismertebb történet arról szól, hogy Erazmus hosszú évekig megtámadta az államhatalmat, miközben a vár falaiban bújt el. A vár folyosói és alagútjai lehetővé tették számára, hogy meglepje és legyőzze ellenségeit. Az élelem és fegyverek számára természetes sziklahasadékokat és titkos járatokat használt, amelyek lehetővé tették számára a túlélését és az ellenfelek kiiktatását.

A Predjama vár mai arca


A vár jelenlegi kinézete a 16. századi átépítéshez kapcsolódik. A reneszánsz stílusban felújított épületegyüttes lélegzetelállító látványt nyújt. A látogatók bejárhatják a vár több szintjét, megismerhetik a rejtett területeket és a lenyűgöző belső udvarokat. A vár kiállításokkal is várja a vendégeket, amelyeken keresztül visszarepülhetünk az időben és betekintést nyerhetünk az életbe a középkorban. A Predjama vár ma a Szlovén Nemzeti Múzeumhoz tartozik és számos érdekes tárlattal, történelmi relikviával és látványos kiállítással várja az érdeklődőket.

hirdetes


A Predjama vár alatti kalandos barlang

A Predjamai vár alatti barlang Szlovénia második leghosszabb látogatható barlangja, amely négy szinten terül el, és mindegyik összeköttetésben áll egymással, kivéve az Erazmov rov (Erazem lyuka) és az Erazem járat. Az eddig felfedezett összes barlangrész teljes hossza meghaladja a 14 kilométert. A turisták számára 700 méter hosszan látogatható, ide tartozik az Istálló, a Glavni rov (Főjárat), a Nevek barlangja, a Velika dvorana (Nagyterem) és a Fiženca, ahol a felszínre vezető kijárat található. A barlangi túra rendkívül izgalmas, ugyanis a barlangban nincs világítás, így a látogatók elemlámpákat kapnak, mielőtt belépnek a mélybe. A látogatás így igazi kaland és élmény a sötét titokzatos járatokban.

A rövid túrához nem szükséges speciális ruházat, de azért kisgyerekekkel nem ajánlott a látogatás, hiszen a barlangi felfedezés kalandos és némi ügyességet igényel. Az itt telelő denevérkolónia védelme érdekében a barlang csak májustól szeptemberig fogad látogatókat. Ez idő alatt lehetőség nyílik a természet csodáinak megismerésére, és az élővilág tiszteletben tartására.

A barlang más szintjei kalandtúra keretében látogathatók, amelyhez valamennyi előzetes barlangász-ismeret és jó fizikai erőnlét szükséges. A kalandtúrák előzetes bejelentkezéssel indulnak, így a látogatók biztonságos körülmények között fedezhetik fel a mélybe vezető rejtélyes útvonalakat. Az időpontokat és további részleteket a barlang hivatalos honlapján találhatjuk meg, ahol mindent megtudhatunk a lenyűgöző barlang felfedezéséhez szükséges információkról. Ha vállalkozunk erre az izgalmas kalandra, egy olyan világba csöppenhetünk, amely tele van lenyűgöző természeti formákkal és hosszú múltra visszatekintő történetekkel.

hirdetes

A Predjama vár alatti barlang egy valódi kincs Szlovéniában, amely méltán érdemli meg a történelem és kalandok iránt érdeklődő utazók figyelmét. Merüljünk el a természet csodálatos titkaiban és fedezzük fel ezt a varázslatos helyszínt, amely a szlovéniai utazásunk elengedhetetlen része lehet.


Látogatás és programok a Predjama várban


A Predjama vár rendszeresen szervez túrákat és programokat. A látogatók megismerhetik az épületek történetét és izgalmas történeteket hallgathatnak Erazmus életéről és kalandjairól. A várban található kápolna és múzeum is lenyűgöző látnivalók, amelyek további betekintést nyújtanak a múltba.

Predjama Vár Nyitvatartás:

Májustól szeptemberig: 9.00 – 18.00, július-augusztusban 19.00 óráig. Október – április: 10.00 – 16.00, áprilisban és októberben 17.00 óráig. A kassza 30 perccel a nyitvatartási idő vége előtt zár be. A vár az év minden napján nyitva tart! A részletes nyitvatartást a vár hivatalos honlapján találjuk.

Predjama Vár Belépő (2023):

Felnőtt: 18.50 €, diák: 14,80 €, gyerek (6-15): 11,10 €, 6 év alatt jelképes 1 euró a belépti díj. A kombinált jegycsomagok típusát és árait a hivatalos honlapon találjuk.

A Predjama Várának megközelítése:

Cím: Predjamski grad, Predjama.

A Ljubljanát az Adriával az A1-es autópálya köti össze, amiről Postojnánál, a 41-es lehajtónál kell lehajtani, utána pedig a postojnai barlang (Postojnska jama) irányába kell menni. A barlangtól még 9 km a táv a jó minőségű aszfaltúton a várig. Bukovje falunál térj le balra a vár felé. Az út végén pedig több parkolót is találhatsz. Ezek nagy része fizetős (5 €/nap), de lehet találni ingyeneset is főleg szezonon kívül. Amennyiben van kombinált jegyünk a barlanghoz és a várhoz, mehetünk a barlangtól induló shuttle busszal is a nyári szezonban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bodrog (Mv 282)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása korai, közepesen korai. A címeren található... Tovább

durum búza (keményszemű búza, Triticum durum Desf.)

a mérsékelt égöv melegebb tájain váltja fel a közönséges -búzát. Tavaszi és féltavaszi... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés