Prága Kafka szemével - Látogass el velünk Franz Kafka szürreális világába

Prága Kafka szemével - Látogass el velünk Franz Kafka szürreális világába

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Lehet, hogy jártál már Prágában, de Kafka szemszögéből a város egy egészen más arcát mutatja. Franz Kafka szürreális képzeletvilága által a cseh főváros egy egészen más oldalát ismerhetjük meg, mi most ebbe szeretnénk nektek egy kis betekintést adni.

Kafka

A szürreális Kafka világa - Prága Kafka szemszögéből


Franz Kafka, a világhírű író, bár életében nem érte el a széles körű elismerést, a 20. század egyik legnagyobb hatású szerzőjévé vált. Cseh származású, és Prágában született 140 évvel ezelőtt, 1883-ban. Érdekes módon Kafka irodalmi világa és szürreális képzeletvilága egy egészen különleges Prága-látásmódot mutat be, amely érdemes felfedezni.

Kafka Prágában született zsidó közösségbe egy olyan időszakban, amikor a kisebbségi, elszigetelt lét volt a mindennapok része. Apja apai elvárásoknak megfelelve jogi tanulmányokat folytatott, majd egy biztosítótársaságnál dolgozott. Az itt szerzett tapasztalatok és az általa látott munkahelyi balesetek inspirálták írásait, beleértve Az átváltozást is.

Az írás mindig is része volt Kafka életének, de sajnos életében csak néhány novellája jelent meg.


Prága hatása Franz Kafka életére

Prága mindig is fontos szerepet játszott Kafka életében. A mai Franz Kafka tér helyén egykor az író szülőháza, a Toronyház állt. Kafka születésekor a németajkú zsidó családok lakták ezt a területet, de 1897-ben kiürítették és lebontották a házat.

Az Óváros tér Prágában, ahol Kafka apja jól menő rövidáru-kereskedést üzemeltetett, szintén fontos szerepet játszott az író életében. Kafka középiskolai éveit a Kinský-palotában töltötte, és felnőttként irodalmi esteken vett részt a 3. szám alatt.

A Kafka Múzeum

Ha Prágában jársz, látogasd meg a Kafka Múzeumot, ahol megtalálhatod az író műveinek első kiadásait, szerelmi leveleit és egyedülálló rajzokat és fényképeket, amelyek korábban soha nem voltak láthatók Prágában.

Az egyedi Kafka-Szobor


Prága egy másik különlegessége a 2014-ben elkészült Kafka-szobor, amely a Quadrio bevásárlóközpont mellett található. Az 11 méter magas szobor Franz Kafka fejét ábrázolja, és 42 különálló, mozgó rozsdamentes acélpanelekből áll. Az alkotás folyamatosan forog, és lenyűgöző látványt nyújt, ne hagyd ki, ha Prágában jársz!

Kafka Berlinben


Berlin is fontos szerepet játszott Kafka életében, mint menekülés a Prágában érzett kötöttségektől és elvárásoktól. 1910-ben járt először Berlinben, ami erőteljes hatást gyakorolt rá.


Kafka Berlinbe költözött, és itt találkozott első menyasszonyával, Felice Bauerrel. A levelezésük inspirálta őt, és rendszeresen látogatta Berlinben. Később Dora Diamanttal Berlinben élte életét.
Prágai és berlini utazásaid során fedezd fel Kafka világát, és látogasd meg azokat a helyszíneket, amelyek hatással voltak az író életére és műveire!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fektetéses trágyázás (esztenázás, kosarazás)

a legelőkön régebben szokásos tápanyagpótlási eljárás. Lényege, hogy a delelőhelyeket... Tovább

Ceylon (Ceb 9982)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés