Prága Kafka szemével - Látogass el velünk Franz Kafka szürreális világába

hirdetes

Prága Kafka szemével - Látogass el velünk Franz Kafka szürreális világába

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Lehet, hogy jártál már Prágában, de Kafka szemszögéből a város egy egészen más arcát mutatja. Franz Kafka szürreális képzeletvilága által a cseh főváros egy egészen más oldalát ismerhetjük meg, mi most ebbe szeretnénk nektek egy kis betekintést adni.

Kafka

A szürreális Kafka világa - Prága Kafka szemszögéből


Franz Kafka, a világhírű író, bár életében nem érte el a széles körű elismerést, a 20. század egyik legnagyobb hatású szerzőjévé vált. Cseh származású, és Prágában született 140 évvel ezelőtt, 1883-ban. Érdekes módon Kafka irodalmi világa és szürreális képzeletvilága egy egészen különleges Prága-látásmódot mutat be, amely érdemes felfedezni.

Kafka Prágában született zsidó közösségbe egy olyan időszakban, amikor a kisebbségi, elszigetelt lét volt a mindennapok része. Apja apai elvárásoknak megfelelve jogi tanulmányokat folytatott, majd egy biztosítótársaságnál dolgozott. Az itt szerzett tapasztalatok és az általa látott munkahelyi balesetek inspirálták írásait, beleértve Az átváltozást is.

Az írás mindig is része volt Kafka életének, de sajnos életében csak néhány novellája jelent meg.


Prága hatása Franz Kafka életére

Prága mindig is fontos szerepet játszott Kafka életében. A mai Franz Kafka tér helyén egykor az író szülőháza, a Toronyház állt. Kafka születésekor a németajkú zsidó családok lakták ezt a területet, de 1897-ben kiürítették és lebontották a házat.

hirdetes

Az Óváros tér Prágában, ahol Kafka apja jól menő rövidáru-kereskedést üzemeltetett, szintén fontos szerepet játszott az író életében. Kafka középiskolai éveit a Kinský-palotában töltötte, és felnőttként irodalmi esteken vett részt a 3. szám alatt.

A Kafka Múzeum

hirdetes

Ha Prágában jársz, látogasd meg a Kafka Múzeumot, ahol megtalálhatod az író műveinek első kiadásait, szerelmi leveleit és egyedülálló rajzokat és fényképeket, amelyek korábban soha nem voltak láthatók Prágában.

Az egyedi Kafka-Szobor


Prága egy másik különlegessége a 2014-ben elkészült Kafka-szobor, amely a Quadrio bevásárlóközpont mellett található. Az 11 méter magas szobor Franz Kafka fejét ábrázolja, és 42 különálló, mozgó rozsdamentes acélpanelekből áll. Az alkotás folyamatosan forog, és lenyűgöző látványt nyújt, ne hagyd ki, ha Prágában jársz!

Kafka Berlinben


Berlin is fontos szerepet játszott Kafka életében, mint menekülés a Prágában érzett kötöttségektől és elvárásoktól. 1910-ben járt először Berlinben, ami erőteljes hatást gyakorolt rá.


Kafka Berlinbe költözött, és itt találkozott első menyasszonyával, Felice Bauerrel. A levelezésük inspirálta őt, és rendszeresen látogatta Berlinben. Később Dora Diamanttal Berlinben élte életét.
Prágai és berlini utazásaid során fedezd fel Kafka világát, és látogasd meg azokat a helyszíneket, amelyek hatással voltak az író életére és műveire!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

daganat (tumor, blasztóma, blastoma, neoplazma. neoplasma)

a szervezet szöveteiben a normálistól alaktani és működési szempontból tobbé-kevésbé... Tovább

álca

a ->mézelő méh petéből kikelt alakja. A lábatlan á.-t a munkásméhek etetik. Az emésztetlen... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés