Neveljünk pisztáciát! Nincs másra szükséged, csupán egy szem bolti darabra

hirdetes

Így nevelhetsz pisztáciát te is!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Egy pisztácia magból nevelhetsz pisztáciát!

+Érdekességek

A pisztácia a világ egyik legrégebbi termesztett növénye, a feljegyzések Kr. e. 7000-re nyúlnak vissza a mai Törökország területén.

A pisztáciát először Ázsiában és Kis-Ázsiában, a mai Szíria, Afganisztán és főként Irán területén termesztették, de ma már a mediterrán országokban, különösen Olaszországban termesztik. Franciaországból 1875-ben az Egyesült Államokba is importáltak pisztáciát. Negyedszázaddal később Kaliforniában bejegyzett növény lett, ahol ma is kiterjedt pisztáciaültetvények léteznek.

hirdetes
hirdetes

A pisztácia sütemények, fagylaltok és édességek népszerű összetevője, valamint csodálatos sült/sózott ropogós rágcsálnivaló. Nemcsak különleges ízéről, hanem a ragyogó zöld színéről is ismert, amelyet a konyhának kölcsönöz!

A pörkölés hatására a pisztácia magja nem nyílik ki; ez egy természetes folyamat, amely szintén az érettséget mutatja. Minél magasabb az olajtartalom, és ezáltal a tápérték, annál zöldebb a mag a héjban. A mag színe a sárgától a sötétzöldig terjed.

A pisztáciafának időbe telik a terméshozás; az első ehető magok 6-8 év után jelennek meg, de a teljes termőképesség általában 15-20 év után érhető el. Az érett fa 8-10 méter magasra nő, és évente 20-50 kg gyümölcsöt terem. Érdekes módon a pisztáciafák gyakran kétéves ciklusokban váltakoznak a terméshozamban: egyik évben kevés, a következő évben pedig jóval több termést hoznak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

További cikkek ebben a témában


sáncolás

lejtős, nyugtalan felszínű területeken alacsony gátak létesítése a csapadék megtartására... Tovább

fehérjevizelés

a vizeletben fehérje (főképpen albumin) megjelenése. Veseelfajulás (elfajulás), vesegyulladás... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem