Védekezés a peronoszpóra ellen

Peronoszpóra elleni védekezés - Szakértői tanácsok

Szélesi Ferenc - Főkertész

Hatékonyan a peronoszpóra ellen

Karózz és metssz

Sok növény peronoszpóra elleni védelmét fokozhatod azzal, hogy függőlegesen termeszted őket. E mellett érdemes odafigyelni a talajhoz közeli levelek rendszeres metszésére is, hogy kevesebb támadási felületet hagyj a talajról felcsapódó spóráknak.

Ültess ellenálló növényeket

Egy másik megoldás peronoszpórának ellenálló növényeket ültetni kertedbe. Sajnos annak ellenére, hogy már a XIX. század óta ismerjük őket, még mindig nem sikerült valami sok ellenálló fajtát nemesíteni a peronoszpórák ellen. A világ azonban egyre melegszik, és így a peronoszpórákkal végző fagyos telek is egyre ritkábbak. Rengeteg kertész dolgozik tehát azon, hogy ellenállóbb fajtákkal álljon elő. Egyre több növényből találsz ellenálló változatot kertedbe, azonban sajnos a szőlők között még mindig nincsenek olyan fajták, amik kellő védelemmel rendelkeznek a peronoszpóra ellen.

Használj gombaölő szereket megelőző célra

Sok kertész nem szívesen nyúl gombaölő szerekhez, azonban a melegebb éghajlatokon elterülő szőlőföldeken sokszor nincs más megoldás erre a rendszeresen visszatérő problémára. Ha kénytelen vagy gombaölőt alkalmazni, fontos, hogy kifejezetten peronoszpórák ellen gyártott készítményeket válassz. Csak akkor használd őket (és szigorúan csak a gyártó által ajánlott mennyiségben), ha nincs más megoldás a problémádra.

Mivel lassítható le a peronoszpóra terjedése?

Ha a peronoszpóra már megjelent kertedben, a következő módszerekkel próbálhatod meg némileg korlátozni a terjedését.

Szolarizálj

A szolarizáció lényegében úgy működik, mint az emberi szervezetben a láz. Ehhez a módszerhez egy műanyag fóliát kell lefektetned növényeid köré, hogy 6-9 óra hosszára legalább 35°C-ra hevíthesd közvetlen környezetüket. Ez a hőmérséklet képes elpusztítani a peronoszpóra spóráit a leveleken, habár csak az olyan növények közelében ajánlatos alkalmazni, amelyek jól tűrik a forróságot (az ekkora hőmérséklet már nem tesz jót a spenótnak, vagy a kerti salátának). A napraforgók, szőlők és más melegkedvelő növények viszont szívesen fogadják az efféle gyógykezelést 1-2 nap erejére.

Használj ventilátort

Egy ventilátor segíthet megszárítani egy kisebb ágyás leveleit egy váratlan esőzést követően. A száraz leveleken a spórák sokkal nehezebben terjednek. Persze ez a megoldás csak kisebb méretekben realisztikus.

Ne használj gombaölőket a peronoszpóra kezelésére

A gombaölők nem valami hatékonyak a peronoszpóra ellen, amint a fertőzés beindul. Ha valamire, inkább megelőzésre alkalmazhatod őket, de a legtöbb ilyen kórokozó viszonylag hamar ellenállóvá válik a gombaölő készítményekkel szemben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


hasnyálmirigy

a gerinces állatok kettős elválasztású, lebenyes szerkezetű, összetett csöves-bogyós... Tovább

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem