Szobanövények a penészfoltok ellen - ezek a növények eltüntetik lakásodban a penészt

Penésszel küzdesz? Ezek a szobanövények segítenek

SzSz, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A penész elleni harc nem egyszerű a lakásban, ha már kialakult. Éppen emiatt jobb megelőzni, amit akár szobanövényekkel is megtehetünk. De melyik növényekkel?

Szobanövények a penészfoltok ellen

A penész kialakulásában leginkább a rossz nyílászárók játszanak szerepet, illetve az, ha ne szellőztetünk eleget. Ha már a penész kialakult, nagyon nehéz eltüntetni, hiszen a penészgombák könnyedén elszaporodhatnak. Csak erős vegyszerekkel vagy házi szerekkel védekezhetünk ellenük ebben az esetben, vagy pedig költségesebb megoldásként szakember segítségével. Mivel senki sem szeretné a lakásban nézni a csúnya, fekete és zöld színű foltokat a falon vagy a padlón, jobb előrelátónak lenni és védekezni a penész ellen. 

Az egyik legjobb megoldás ugyan a mindennapos szellőztetés, többek között akár a szobanövények is segíthetnek a penész elleni harcban. De melyik szobanövényeket válaszd otthonra, ha nem szeretnél penészfoltokkal találkozni? Lássuk!

Vitorlavirág

A vitorlavirág az egyik olyan szobanövény, amely remekül érzi magát párás környezetben, hiszen képes a levegőből felszívni a nedvességet. Pontosan emiatt a tulajdonsága miatt pedig remekül beválhat a penész elleni harcban is, hiszen a növény csökkenti a páratartalmat a lakásban, ezáltal pedig a penészgombák nem képesek kialakulni. 

Páfrány

A páfrány rendkívül magas páraigénnyel rendelkezik. Nem hiába rakják sokan a fürdőszobába vagy éppen a konyhába. A páfrány csak magas páratartalmú helyiségben képes jól növekedni és jól érezni magát, és éppen ezért tökéletes megoldás lehet a penész elleni harc során. A páfrány elvonja a levegőből a párát, így pedig a penészgombák képtelenek megtelepedni a lakás felületein és helyiségeiben. 

Borostyán 

Bár a borostyánt kevesen tartják a lakásban, mégis nagyon jó választás lehet, ha a lakás hajlamos a penészedésre. A borostyán kiszűri a levegőből a penészspórákat, így pedig nem képesek terjedni és megtelepedni se. A borostyán azonban nem csak a penészspórákat képes a levegőből kiszűrni, hanem többféle vegyszerben található káros anyag származékot is. Így tulajdonképpen a beltéri levegő minőségét feljavíthatjuk, ha borostyánt tartunk a lakásban. 

Sárkányfa

A sárkányfa egyre népszerűbb dísznövény a lakásban és a kertben is. Csodásan mutat hosszúkás leveleivel akár a nappaliban, vagy az előszobában is. A sárkányfa szereti a közepesen világos helyeket, és az egyforma szobahőmérsékletet. Éppen ezért, na meg persze a levegő méregtelenítés képessége miatt ajánlják a lakásban való tartásra. 

Zöldike

Nagyon kedveli ez a fajta növény a magas páratartalmat, és a levegőből képes a károsanyagokat kivonni 90%-ban, ezért tényleg nagyon jól használható növény a lakásban, ha szeretnénk a penészt elkerülni. 

Aranypálma

Az aranypálma, ahogyan a többi pálma fajta is a nedves és párás közeget szereti, hiszen elvonják a levegőből a nedvességt. Ezért remek választás lesz a lakásba, ha küzdesz a magas páratartalommal és félsz a penész kialakulásától. Az aranypálma az a növény, amely a legtöbb nedvességet képes kivonni a levegőből, ezért tényleg az egyik leghatékonyabb növény a penésszel szemben. Figyeljünk azonban oda rá, hogy olyan helyre rakjuk, ahol sok napfényt kap és lehetőleg mindig nedves legyen a földje. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

hisztamin

a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormon, az állati és az emberi szervezet valamennyi... Tovább

Tovább a lexikonra