Pázsit öntözési tippek szakértőktől mindenkinek!

Minden, amit a pázsit megfelelő öntözéséről tudnod kell

Szélesi Ferenc, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Remek tanácsok a pázsit öntözéséhez

Öntözz egyenletesen

A spriccelő öntözők legnagyobb hibája, hogy nem egyenletesen terítik szét az öntözésre szánt vizet a pázsiton. Ha azt szeretnéd, hogy a víz a „helyére” kerüljön, ráadásul egyenletesen, akkor ellenőrizned kell, hogy jelenlegi automata öntöződ minden szükséges területet ellát-e vízzel. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy kihelyezel néhány üres üveget a pázsit különböző pontjain, és egy 20-30 perc öntözés után megnézed, hogy mindegyikbe ugyan annyi víz gyűlt-e össze. Ha nem, akkor változtatnod kell a rendszer elhelyezésén vagy beállításán.

Az öntözés kora reggel a legideálisabb

Amikor spriccelőkkel végzed pázsitod öntözését, akkor a melegebb napokon víz egy része még az előtt elpárolog, hogy a földre érne. Ugyan ez a helyzet akkor is, ha erős szél fúj – a víz egyszerűen nem ott landol, ahol kellene. Kora reggelente nem jelent problémát a forróság, így a párolgástól nem kell tartanod. A szél már kevésbé kiszámítható, ezért érdemesebb a nyugodtabb, hűvösebb reggeleket választani az öntözéshez. Sose öntözz forró vízzel! Erről könnyű megfeledkezni – ellenőrizd, hogy az öntözőrendszerben tárolt víz nem-e melegedett fel a napon!

Ne áztasd el pázsitodat

Sokan addig öntözik a pázsitot, amíg a víz el nem kezd kifolyni annak szélein a járdára. Ez egyrészt vízpazarlás, másrészt pedig a túlöntözés negatív hatásait is előidézheti, amiket feljebb már megemlítettünk. Ha észreveszed, hogy a víz kifolyik a pázsitról, de még nem végeztél minden résszel akkor hagyj 30 percet, hogy a talaj felszívhassa az összes vizet, mielőtt folytatnád az öntözést.

A pázsit és az eső

Talán mondanunk sem kell, de esőzések idején felesleges öntözni a pázsitot. Azonban erősen ajánlott beszerezni egy esőgyűjtő hordót. Egy megfelelően beszerelt esőgyűjtő összegyűjti az ereszcsatornákból lefolyó vizet és ingyenes locsolóvizet biztosít kerted számára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

koca előkészítése búgatásra

olyan takarmányozási eljárás, amelynek célja az ivari folyamatok élénkítése. A választott... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert