Alapvetően beszélhetünk olyanokról parazitákról, vagy más néven élősködőkről, amelyek kívülről támadják meg a kutyánkat és azokról, akik belülről ostromolják kedvencünk szervezetét. Olvassátok el, hogyan tudjátok megelőzni, illetve kezelni a problémát.

hirdetes

Apró kártevők: a paraziták

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Alapvetően beszélhetünk olyanokról, amelyek kívülről támadják meg a kutyánkat és olyan apró kis kártevőkről, akik belülről ostromolják kedvencünk szervezetét. A külső élősködők közül néhányat szabad szemmel is könnyedén érzékelhetünk. Ilyen például a kullancs vagy a bolha. Néhány viszont sajnos szemmel nem látható, ilyen többek között az atka is mely esetben csak a tüneteket érzékelhetjük. A külső élősködőknél még nagyobb károkat képesek okozni a belső paraziták. Ilyenek például a bél- vagy szívférgek. Összegyűjtöttük nektek a legjellemzőbbeket, a tünetekkel és a megelőzési javaslatokkal.

Óvd kedvenceidet a parazitáktól kellő odafigyeléssel
Óvd kedvenceidet a parazitáktól kellő odafigyeléssel

A legfeltűnőbb jel, az állandó vakarózás, a szőr fénytelenné válása és a bőrgyulladás lehet. Ha ezek közül valamelyiket tapasztalja, kutasson az állat szőrzetében bolha vagy bolha ürülék után, ha talál, kérje állatorvosa segítségét vagy használjon olyan terméket, amelyet az állat bőrére kell csöppenteni. Ezeket a kezeléseket a nyak körül körülbelül havonta el kell végezni a prevenció miatt. A házban tartott állatoknál ajánlott háztartási rovarirtót is beszerezni az élősködők ellen.

Óvd kedvenceidet a parazitáktól kellő odafigyeléssel

Világos bőrű kutyákon talán még nehezebb észrevenni ezeket az élősködőket, de mindannyian tudjuk, hogy apró méretükhöz képest mekkora bajt képesek okozni. A kullancs barnás színű szemölcs-szerű parányi „kinövés”. Ha kedvencünkben kullancsot találunk, már ne kezdjük el rovarirtó szerrel harcolni ellene. Egy csipesz segítségével ragadjuk meg a kullancsot lehetőleg a bőrhöz minél közelebb, majd kezdjük el csavarni. Arra nagyon figyeljünk, hogy ne nyomjuk össze a kártevőt, mert ezzel méreganyagot juttathatunk a kutyánk szervezetébe. Ha kivettük a kullancsot, de a sebben egy kicsi fekete pontot látunk, akkor valószínűsíthetően benne maradhatott a feje. Az elkövetkező időszakban fokozottan figyeljünk erre a területre, bármi szokatlant tapasztal, azonnal vigye orvoshoz az állatot.

hirdetes
Óvd kedvenceidet a parazitáktól kellő odafigyeléssel

A kölyökkutyák általában anyjuktól kaphatják meg ezeket a földigiliszta méretű kellemetlen „társakat”, ezek az orsóférgek. A galandférgeket például a bolháktól tudják „megszerezni”. Ha a kutyusa hányt vagy hasmenése van, nagy a hasa és fénytelen a bundája, akkor gyanakodhat a férgességre. Ha konkrétan látja is a kártevőt az ürülékben, akkor biztos lehet benne, és azonnal el is kezdheti a kezelést. Kérje ki egy állatorvos szaktanácsát.

hirdetes
Óvd kedvenceidet a parazitáktól kellő odafigyeléssel

Ez talán a legveszélyesebb az eddig említettek közül, és eddig talán nem is vettük túl komolyan ezt a problémát, hiszen leginkább csak a külföldről behozott állatokban diagnosztizálták. Mára azonban ugrásszerűen megnövekedett a hazai esetek száma is. Ezt a betegséget a fertőzött szúnyogok terjesztik. A kutyáknál az első tünet általában a köhögés, amely később fokozódik, az állat egyre nehezebben lélegzik, a testmozgás is nehézkesebbé válik és jobban meg is viselik. Később a kutyus lesoványodik, vérköhögés, és májzsugor lép fel nála. Ha arra gyanakszik, hogy kutyájának szívférge lehet, ne engedje mozogni. Legjobb megelőzési lehetőség valamilyen megelőzésre alkalmas készítménnyel havonta kezelni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánycsontliszt

a vagóhídi melléktermékként jelentkező csontok főzése, zsírtalanítása, szárítása és... Tovább

vízmozgás

A víz helyzetváltoztatása, áramlása. A medrekben, csatornákban a prmanens v. a lejtés... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok