Így gondozd a paradicsompalántákat, hogy formásak legyenek, és sokat teremjenek!

hirdetes

Így gondozd a paradicsompalántákat, hogy formásak legyenek, és sokat teremjenek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

paradicsom

Tippek formás paradicsompalánták neveléséhez

Még érdekességek a paradicsomról

Gyümölcsöt vagy zöldséget eszünk? A valóságban nincs helyes vagy helytelen válasz erre a kérdésre, kivéve bizonyos paramétereken belül. A paradicsom botanikai szempontból valódi gyümölcs. (Egy valódi gyümölcs létrehozásában csak a maghéj vesz részt; további virágképző elemeket nem vesznek igénybe). Sokan a botanikával érvelnek amellett, hogy a paradicsom gyümölcs, annak ellenére, hogy a kérdésnek botanikai szempontból semmi értelme. A tévhit abból eredhet, hogy a latin fructus szó, illetve az angol fruit szó botanikai értelemben "gyümölcsöt", a köznyelvben azonban "gyümölcsöt" jelent. A gyümölcs és a gyümölcs (tulajdonképpeni) szónak a magyar nyelvben teljesen más a jelentése és az alakja.

A latin fructus és annak köznapi jelentése viszont már régóta része a beszélt nyelvnek. Valójában a zöldségek és gyümölcsök osztályozásának kulturális, gasztronómiai, kulináris-technikai, gazdasági és történelmi okai vannak. Egy termesztett növényt gyakran az íze és a felhasználása alapján minősítenek zöldségnek vagy gyümölcsnek. A gyümölcsöt gyakran édes ízűnek írják le, és jellemzően desszertként szolgálják fel. Míg a zöldségeket édesnek, sósnak vagy főleg főzésre használtnak minősítik. Egyértelmű azonban, hogy ez az érvelés hibás. Sok gyümölcs és zöldség a közös besorolásuk ellenére ízük és felhasználásuk alapján illeszkedhet az egyik vagy mindkét csoportba.

hirdetes

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1893-ban kimondta, hogy a paradicsom vámjogi szempontból zöldségnek minősül. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a Nix v. Hedden, 149 U.S. 304 (1893) ügyben kimondta, hogy a paradicsomot az amerikai vámszabályok szerint zöldségnek, nem pedig gyümölcsnek kell minősíteni. A kérdés hátterében az áll, hogy az 1883-as vámtörvény értelmében az importált gyümölcsökre nem vetettek ki vámot, de az importált zöldségekre igen. John Nix, New York egyik vezető gyümölcs- és zöldségkereskedője beperelte Edwar L. Heddent (a New York-i kikötő vámszedőjét), hogy visszakövetelje az általa állítólag jogtalanul beszedett adókat. A kereskedő szerint a paradicsom botanikailag gyümölcs.

A bíróság a tárgyalás során három nagy amerikai szótárban is utánanézett a gyümölcs és a zöldség szavak jelentésének. Két olyan tanút is idézett, akik több mint 30 éves tapasztalattal rendelkeznek a gyümölcs- és zöldségkereskedelemben. A tanúkat megkérdezték, hogy a "gyümölcs" és a "zöldség" kifejezéseknek van-e valamilyen egyedi jelentése az iparágban. Hosszas vita után a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az 1883-as vámtörvényben a gyümölcs és zöldség szavak hétköznapi, köznyelvi használatát kell figyelembe venni, nem pedig biológiai jelentésüket.

hirdetes

A paradicsom ősi élőhelye

A paradicsom kis földrajza Ősi élőhelye a dél-amerikai Andok hegységben található. A paradicsomot állítólag Mexikóban háziasították. A spanyolok hozták Európába a 16. században. A spanyolok és az olaszok fogyasztották először. Franciaországban és Nyugat-Európában sokáig dísznövényként termesztették, de mérgező rokona miatt rettegtek tőle. Ma már világszerte széles körben termesztik (ahol a környezeti és éghajlati feltételek kedvezőek).

Játék a nevekkel - paradicsom etimológia A "paradicsomalma" előtag önpronomizálódott, így jött létre a magyar paradicsom kifejezés. Ez utóbbi a német 'Paradeisapfel' szóból származik, és a német-osztrák diplomácia révén került hozzánk. A paradicsomot Olaszországban pomodorónak hívják, ami "aranyalmát" jelent. Mivel az eredetileg Európába szállított fajták még sárgák voltak, ezért ez így van. Mivel úgy gondolták, hogy élénkítő hatású, a franciák "pomme d'amour"-nak, azaz a szerelem almájának nevezték. A "szerelem almája" elnevezés korábban Magyarországon is népszerű volt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-09

Ismered a szilvaparadicsomot? – így termeszd a kertedben

A szilvaparadicsom más néven romaparadicsom befőzésre és friss fogyasztásra is kiváló: ismerd meg és kezdd el termeszteni a kertedben!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-27

A paradicsom metszése – hogyan távolítsuk el a paradicsomleveleket?

Minél többet tudunk meg a növények emtszéséről,annál jobban aggódunk. A paradicsom esetében azonban csak igen kevés dolgot lehet elrontani! Így csináld!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csontláda

a csontoknak körülírt elhalása, esetén az elhalt csontrészt körülhatároló tömörült csontszövet. Tovább

Rovarölo Calypso

Rovarölő permetezőszer repce, napraforgó, burgonya és alma védelmére.Hatóanyag: 480 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Paradicsom