Mutatom hogyan használd fel a paradicsom hónaljhajtásait - Ültess paradicsomot júliusban

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A nyár közepén a legtöbben már azt gondolják, hogyha eddig nem ültettek semmit veteményesükbe, akkor már rég el vannak késve a dologgal. Pedig ez nem igaz! Ebben a cikkben megmutatom, hogyan és miért ültess paradicsomot júliusban, még akkor is, ha már nem lehet sehol palántát kapni.

Paradicsom ültetése júliusban - még mindig nem vagy elkésve

A paradicsom hónaljhajtásai értékesebbek, mint gondolnád

A paradicsomnövény egészséges, fenntartható növekedéséhez hozzájárul, ha időnként letörjük vagy levágjuk a növény hónaljhajtásait. Ezeket a hajtásokat egy házi kertész általában már nem használja újra, hanem úgy gondolja, hogy mehetnek is azonnal a komposztba. Ez az, amin változtatva akár még júliusban sem vagyunk lekésve a paradicsomültetésről.

Paradicsom palánta beszerzése júliusban

Bár a palántát nem a szó szoros értelmében üzletekből kell beszerezni, hiszen azt már júliusban nem gyakori, hogy árusítanak, de semmi pánik: a folyamat egyszerűbb, mint gondolnád. Ha neked nincsen korábban elültetett paradicsomnövényed, akkor keress valakit, akinek van. Ha van ilyen ismerősöd, akkor nagyon szuper, ha viszont nincs, akkor akár közösségi média oldalakon csatlakozhatsz kertész közösségekhez, ahol megismerkedhetsz ilyen emberekkel.

A feladatod annyi, hogy kérj egy metszés után a paradiomcsjai hónaljhatjásaiból, hiszen neki arra valószínűleg nincs már szüksége, neked pedig még biztosíthatja a szuper finom paradicsomtermést akár októberig is.

Oké, de hogy lesz a hónaljhajtásból bőségesen termő paradicsomnövény?

A paradicsom egy olyan különleges növény, ami szárról is képes gyökérzetet növeszteni. Ez az a tulajdonsága, amit jelen esetben szeretnénk használni. A paradicsom hónaljhajtásait tedd vízbe egy, maximum két hétig csakúgy, mintha egy szép virágcsokorral tennéd ugyanezt, és várd meg, amíg kigyökerezik.

Mikor megjelennek a hajtásokon a gyökerek, akkor nincs más hátra, mint elültetni őket akár a kertedbe, akár cserépbe, de panelban élve, erkélyen is tudsz paradicsomot termeszteni, ha szeretnél. Ez utóbbi kivitelezése előtt ajánlom neked ezt a korábbi cikkünket: 9 dolog, amit figyelembe kell venni az erkélyes kertészkedés során

Hogyan ültessem el a kigyökereztetett hónaljhajtásokat?

Az ültetésről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz: Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Ami viszont nagyon fontos az az, hogy próbáld a lehető legmélyebbre ültetni újdonsült palántáidat. Mivel a paradicsomnövény a szár egész hosszáról tud gyökérzetet növeszteni, ezért minél mélyebbre ülteted a palántáidat, annál stabilabban fogja tartani a növényt a gyökérzet, és annál több lehetősége lesz a tápanyagfelvételre is. Így tudod biztosítani magadnak a legjobb paradicsomtermést.

Ha többet szeretnél tudni a paradicsomtermesztésről, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni a júliusi ültetésekből is, akkor bátran ajánlom neked ezt a cikket:

Eddig csak álmodozni mertél a bőséges paradicsomtermésről? Csináld ezeket, és érd el az álmod!

Ne félj tehát belefogni a paradicsomültetésbe júliusban sem. Magyarországon egészen sokáig meleg és mérsékelt szokott lenni az időjárás, szóval a most gyökereztetett és elültetett palánták akár októberig hozhatják neked a finomabbnál finomabb terméseket. Jó kertészkedést! :)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-06-27

Eddig csak álmodozni mertél a bőséges paradicsomtermésről? Csináld ezeket, és érd el az álmod!

Minden kertész és házi kertész tudja, mennyi munka van a növénytermesztéssel. Ezek a tanácsok abban segítenek, hogy bőséges paradicsomtermésed legyen idén.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

A dugvány

ivartalan szaporító hajtás; a talajba helyezve gyökeret fejleszt és új növény lesz belőle.... Tovább

benőttség

a juhok azon jellemzője, hogy a fejük, a lábuk és a hasuk ->gyapjúval milyen mértékben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés oktatás Paradicsom Zöldség Zöldségtermesztés