Sikeresebb paradicsomtermesztés

11 féltve őrzött titok az ízletesebb és szebb paradicsomok termesztéséhez!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan el sem tudnák képzelni a nyarat paradicsomok nélkül, ami nem is meglepő, elvégre a kertészek évtizedek óta várják világszerte, hogy az időjárás eléggé felmelegedhessen kedvenc piros gyümölcseik termesztéséhez. A paradicsomok termesztése nem igazán nehéz feladat, azonban némi extra gondoskodással biztosíthatod, hogy palántáid a legnagyobb és legfinomabb termésekkel hálálják meg odafigyelésedet. Íme néhány tipp, amik segítenek majd ebben!

Így lesz sokkal ízletesebb a paradicsomod

Válassz ízletesebb fajtákat

A paradicsomnak temérdek fajtáját és változatát különböztetjük meg, de ezek között mind méretben, mind ízben mind pedig színben jelentős eltérések lehetnek. Ha például az eredeti, dél-amerikai paradicsomokat nézzük, ezek lényegesen kisebbek voltak, mint a legtöbb mai, kertben termesztett fajta (nagyjából akkorák, mint a cseresznyeparadicsomok).

Ezen kívül színük is halványabb volt, sokkal inkább citromsárgás narancs, mint a közismert vörös. Ahogy aztán telt az idő, a mutációk, a szelektív tenyésztés és a keresztezéssel született hibridfajták rengeteg új paradicsomot eredményeztek, többek között a klasszikus, piros fajtákat is. Azonban még ha félre is tesszük a különböző méretű és színű fajtákat, a piros paradicsomok is számos változatot kínálnak.

Ott vannak például azok a boltban kapható paradicsomok, amiknek vastag, viaszos héjuk van, és nem éppen ízükről híresek. Ezeket kifejezetten úgy tenyésztették ki, hogy ellenálljanak a betakarítás, a válogatás, a csomagolás és a szállítás viszontagságainak. Tartósak, de nem túl finomak. Ha viszont úgy döntesz, hogy saját magadnak termesztesz paradicsomokat, akkor sokkal nagyobb választék áll a rendelkezésedre.

Kereshetsz például kifejezetten édeskés ízűeket salátákhoz, vagy savasabbakat szószok készítéséhez. A vaskosabb paradicsomok a szeletelésre ideálisak, és jól grillezhetők is. Remek ízt kínálnak például az olyan örökségfajták, mint az Aunt Ginny’s Purple, Burpee’s Globe, McClintock’s Big Pink, Big Ben, African Queen és Brandywine. Ha a hibridek közül válogatsz, akkor a Glacier, Crimson Fancy, Beefy Boy, Celebrity, Jet Star, Red Sun, Dona és Scarlet Red fajtákat érdemes kipróbálni.

Válassz az éghajlatodnak megfelelő fajtákat

Tovább szűkül a kör, ha figyelembe veszed azokat a körülményeket, amelyeket otthonodban, vagy a körül tudsz biztosítani paradicsomaid termesztéséhez. Vannak például olyan örökségfajták, amelyek finom és bőséges termést hoznak bizonyos helyeken, míg más vidékeken sokkal gyengébben teljesítenek. Egyesek magukkal viszik kedvenc magvaikat amikor elköltöznek, és csalódottan tapasztalják, hogy paradicsomaik egyszerűen nem olyan nagyok vagy finomak, mint amikor korábbi kertjükben termesztették őket.

Itt nem csak az USDA zónák játszanak tényezőként, hanem a talaj pH-értékében, az csapadékmennyiségben, a páratartalomban és a széljárásban mérhető különbségek is (a napfény mennyiségéről nem is beszélve). Érdemes tehát olyan fajták közül válogatni, amelyek jól éreznék magukat otthonod környékén. Ha tudod, kérdezgess körbe a helyi kertészeknél, hogy milyen fajtákat ajánlanának. A következő oldalon további remek tippek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kétnövésű gyapjú

az a csekély értékű gyapjú, amelyben a szálak kisebb-nagyobb hányada szakadt. Hosszabb... Tovább

alaptakarmány

az az adag, amelyet bizonyos állatcsoport minden egyede — termelésétől függetlenül... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom Zöldség