Sikeresebb paradicsomtermesztés

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

11 féltve őrzött titok az ízletesebb és szebb paradicsomok termesztéséhez!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokan el sem tudnák képzelni a nyarat paradicsomok nélkül, ami nem is meglepő, elvégre a kertészek évtizedek óta várják világszerte, hogy az időjárás eléggé felmelegedhessen kedvenc piros gyümölcseik termesztéséhez. A paradicsomok termesztése nem igazán nehéz feladat, azonban némi extra gondoskodással biztosíthatod, hogy palántáid a legnagyobb és legfinomabb termésekkel hálálják meg odafigyelésedet. Íme néhány tipp, amik segítenek majd ebben!

Így lesz sokkal ízletesebb a paradicsomod

Válassz ízletesebb fajtákat

A paradicsomnak temérdek fajtáját és változatát különböztetjük meg, de ezek között mind méretben, mind ízben mind pedig színben jelentős eltérések lehetnek. Ha például az eredeti, dél-amerikai paradicsomokat nézzük, ezek lényegesen kisebbek voltak, mint a legtöbb mai, kertben termesztett fajta (nagyjából akkorák, mint a cseresznyeparadicsomok).

Ezen kívül színük is halványabb volt, sokkal inkább citromsárgás narancs, mint a közismert vörös. Ahogy aztán telt az idő, a mutációk, a szelektív tenyésztés és a keresztezéssel született hibridfajták rengeteg új paradicsomot eredményeztek, többek között a klasszikus, piros fajtákat is. Azonban még ha félre is tesszük a különböző méretű és színű fajtákat, a piros paradicsomok is számos változatot kínálnak.

Ott vannak például azok a boltban kapható paradicsomok, amiknek vastag, viaszos héjuk van, és nem éppen ízükről híresek. Ezeket kifejezetten úgy tenyésztették ki, hogy ellenálljanak a betakarítás, a válogatás, a csomagolás és a szállítás viszontagságainak. Tartósak, de nem túl finomak. Ha viszont úgy döntesz, hogy saját magadnak termesztesz paradicsomokat, akkor sokkal nagyobb választék áll a rendelkezésedre.

hirdetes

Kereshetsz például kifejezetten édeskés ízűeket salátákhoz, vagy savasabbakat szószok készítéséhez. A vaskosabb paradicsomok a szeletelésre ideálisak, és jól grillezhetők is. Remek ízt kínálnak például az olyan örökségfajták, mint az Aunt Ginny’s Purple, Burpee’s Globe, McClintock’s Big Pink, Big Ben, African Queen és Brandywine. Ha a hibridek közül válogatsz, akkor a Glacier, Crimson Fancy, Beefy Boy, Celebrity, Jet Star, Red Sun, Dona és Scarlet Red fajtákat érdemes kipróbálni.

Válassz az éghajlatodnak megfelelő fajtákat

Tovább szűkül a kör, ha figyelembe veszed azokat a körülményeket, amelyeket otthonodban, vagy a körül tudsz biztosítani paradicsomaid termesztéséhez. Vannak például olyan örökségfajták, amelyek finom és bőséges termést hoznak bizonyos helyeken, míg más vidékeken sokkal gyengébben teljesítenek. Egyesek magukkal viszik kedvenc magvaikat amikor elköltöznek, és csalódottan tapasztalják, hogy paradicsomaik egyszerűen nem olyan nagyok vagy finomak, mint amikor korábbi kertjükben termesztették őket.

hirdetes

Itt nem csak az USDA zónák játszanak tényezőként, hanem a talaj pH-értékében, az csapadékmennyiségben, a páratartalomban és a széljárásban mérhető különbségek is (a napfény mennyiségéről nem is beszélve). Érdemes tehát olyan fajták közül válogatni, amelyek jól éreznék magukat otthonod környékén. Ha tudod, kérdezgess körbe a helyi kertészeknél, hogy milyen fajtákat ajánlanának. A következő oldalon további remek tippek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-08-14

Ezért nem érik be a paradicsomod – 6 ok, amire figyelned kell!

Sokan küldtek üzenetet nekünk azzal kapcsolatban, hogy nem érik a paradicsom. Mostani cikkemben elmondom, miért nem érik a paradicsom és mit tehetsz ilyenkor!

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, érdemes fagyasztani a paradicsomokat? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

2020-09-30

Segítség színtévesztőknek – Így állapítsd meg, hogy érett-e a paradicsom!

A színtévesztőknek hoztunk egy kis segítséget, olvassátok el cikkünket és tudjátok meg ti is, hogyan lehet megállapítani, hogy érett-e már a paradicsom!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


10/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom Zöldség