Paradicsom termesztése cserépben, minden amit érdemes tudnod róla

hirdetes

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Termesszünk paradicsomot cserépben

Cserépben való termesztés menete, a paradicsom gondozása

Először is töltsük meg a kiválasztott cserepet porhanyós, laza, illetve jó vízelvezető képességgel rendelkező ültető közeggel. Érdemes ilyenkor némi szerves anyaggal gazdagítanunk a földet, használhatunk marhatrágyát, vagy akár korhadt faforgácsot is erre a célra. Ugyanakkor készíthetünk egy mixet is, például virágföld és perlit keverékével, vagy tőzegmoha és komposzt keverékével.

Csíráztassuk ki a magokat kora tavasszal, bent a lakásban, de vásárolhatunk előnevelt palántákat is természetesen. Érdemes előre tudnunk, hogy milyen paradicsomfajtával van dolgunk, hiszen vannak olyan fajták, amik karózást igényelnek, a támrendszerről pedig már az elején gondoskodnunk kell, mert később bonyolult lesz. 

hirdetes

A cserepet minden esetben olyan helyre kell tennünk, ahol kellő napfény éri, ezt naponta ellenőrizzük, és szükség szerint öntözzünk. A cserépben nevelt palánták esetében elég 2-4 naponta locsolnunk, melegebb-szárazabb időszakokban 1-2 naponta. A nyár közepén kezdjük el vízben oldódó műtrágyát kijuttatni minden második hónapban, egészen a vegetációs időszak végéig. 

Paradicsomfajták, amik alkalmasak a cserépben való termesztésre

Szerencsére nagyon sok paradicsomfajta létezik, ami nevelhető cserépben, illetve konténerben. Amikor kiválasztjuk a paradicsomot, nézzük meg, hogy determinált – bokros -, vagy pedig folytonnövő fajtáról van-e szó. Én a bokros fajtákat ajánlom leginkább, de szinte bármelyik fajta esetében szerencsével fogunk járni.

hirdetes

A bokros fajták előnye, hogy nem igényelnek karózást. Láthatjuk tehát, hogy nem igényelnek nagyobb törődést, odafigyelést a cserépben nevelt paradicsomok sem, termésünk ennek ellenére hasonlóan szép, és zamatos lesz, mintha szabadföldben próbálkoztunk volna. Sok sikert kívánok mindenkinek, tapasztalataitokat pedig osszátok meg velünk bátran! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-11

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. Paradicsom csúcsrothadás

További cikkek ebben a témában


aranyzab (Trisetum flavescens R. et Sch.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, viszonylag alacsony növésű szálfű (->fűfélék). Jó... Tovább

Szárszilárdító Moddus 250 EC

Kalászosok növekedésszabályzó készítménye, rövidíti az ízközöket és javítja a szár... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Paradicsom Zöldség