Nagyon szuper paradicsomszaporítási módszer

Gyors és hatékony paradicsomszaporítás házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Most egy nagyon gyors és hatékony módszert mutatok be nektek, aminek a segítségével eredményesen szaporíthatjátok a paradicsomokat, a tavasz egyik legszuperebb ötlete! 

Szaporítsunk paradicsomot eredményesen

Végérvényesen is elbúcsúzott az idei tél, így ideje lassan áttérni a meleg évszakokra jellemző zöldségekre és gyümölcsökre. Sokak nagy kedvencei ezek közül a paradicsomok, amelyek egyetlen nyári konyhaasztalról sem hiányozhatnak. Éppen ezért nagy valószínűséggel a te kertedben is felelhető néhány palánta minden évben.

A probléma csak az, hogy a magok csíráztatása hetekbe telik. Ugye milyen jó lenne, ha erre a folyamatra rá lehetne segíteni egy kicsit? Jó hírünk van: lehetséges! Ha kertedben már van érett paradicsompalánta, akkor akár egy héten belül új, önálló egyedet gyökereztethetsz belőle!

A gyökereztetéshez oldalsó hajtásokat kell keresned meglévő paradicsomaidon, és levágni azokat róluk, ügyelve arra, hogy semmiképpen ne a fő szárról vágd le őket. A legtöbb kertész ezeket a hajtásokat szokta először megmetszeni, hogy könnyebb legyen levágni őket.

Miután levágtad ezeket a fiatalabb hajtásokat, helyezd őket vízbe (például egy befőttesüvegbe). Hagyd az üveget napos helyen (mondjuk ablakpárkányon) egy hétre, és hamarosan észreveszed majd, hogy elkezdenek gyökeret növeszteni.

Ennyi az egész! A hosszú, fehér gyökérkezdemények egyértelműen jelzik, hogy a palánta készen áll a kiültetésre. Miután elfoglalták végleges helyüket a kertben, biztosíts számukra egy jó adag vizet és némi napfény elleni védelmet az első néhány napban. 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

idiometrikus növekedés

az adott fajra jellemző, jól meghatározható növekedés mértéke, idioszinkrázia ->allergia Tovább

additív génhatás

->mennyiségi jellegei meghatározó poligének (->poligénid) hatásának az összegeződése; a... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom