Ezért kellene mindig visszametszened a paradicsomot!

hirdetes

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

ZH

A növényeinkkel azután is foglalkoznunk kell miután elültettük és kihajtottak, a paradicsomtövekről pedig különösen gondoskodni kell, hogy csodaszép és egészséges termésünk legyen.

paradicsom metszése

Így gondozd a paradicsomot kihajtás után


A paradicsom kihajtása után az a minimum, hogy kitámasztjuk a töveket, és gondosan odakötjük a szárakat a támasztékhoz, hogy megfelelően tudjanak növekedni. Időnként pedig metszeni is kell a túlburjánzó hajtásokat. De miért olyan fontos a visszametszés a paradicsom esetében? A paradicsom levelei nagyon fontos szerepet játszanak a terméshozamban. A metszést se mindegy hogyan végezzük, olvasd el tippjeinket a paradicsom megfelelő metszéséről.

Paradicsom metszése


A paradicsom metszése fontos szerepet játszik abban, hogy a növény jobban tudjon lélegezni a ritkítás következtében, ezáltal a betegségeket is kevésbé fogja elkapni. Azonban ha túlságosan megmetszük a paradicsomunkat és túl kevés levelet hagyunk rajta, akkor könnyen meg fognak égni a tűző napon a paradicsomok, ráadásul a túl kevés levél hatással van a beérésre is, és így nem fognak tudni megérni a kis paradicsomjaink.

hirdetes

Tippek paradicsom metszéséhez


Az egyik legfontosabb metszési szabály, hogy a megsárgult és beteg leveleket próbáljuk meg minél előbb, azonnal eltávolítani, hogy ne terjedjen tovább, és csak utána ritkítsuk meg a zöld részeket. Ha a levelek elkezdenek foltosodni, akkor valószínűleg gombás betegsége van a termésnek. Ebben az esetben minél hamarabb meg kell szabadulni a beteg levelektől!

hirdetes


Szezon közepén megjelennek a friss hónaljhajtások, amiktől mindenképp meg kell szabadulni, ugyanis ezek nem hoznak termést, de ha hoznának is, akkor is túl későn és már nem lenne idejük beérni.


Végezzük a metszést egy steril kerti ollóval és égessük el a beteg leveleket, semmiképp ne tegyük a komposztba és semmiképp ne dobjuk le a paradicsomtő mellé.


A paradicsomtő alsó leveleit két-három hetente kell megritkítani, de vigyázzunk, hogy ne nőjenek akkorára, hogy érjék a földet, mert akkor könnyebben megfertőződhetnek betegséggel.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

További cikkek ebben a témában


hálófajták

a hálók a halászat ősi eszközei; régebben növényi rostanyagokból csinálták, újabban... Tovább

vizenyő

(ökodéma,oedema): a szervezet vízforgalmának zavara,amikor a szövethézagokban, a savós... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldségtermesztés