Júliusi teendőink a paradicsommal, ha extra édes termést szeretnénk!

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket!

paradicsom gondozása

Júliusi trükkök a paradicsom termesztéshez


1.    Mélyöntözés

A paradicsom termésünk sokkal finomabb lesz, ha ritkábban, de a gyökerek közelében öntözzük meg a paradicsomot és nem a gyakori, felszíni locsolást választjuk. Egyszerű trükk lehet, ha földbe ásunk egy nagy méretű műanyag üveget, vagy egy vödröt, ami segít eljuttatni a vizet a gyökérzet lábaihoz. Fúrjunk egy lyukat a palack vagy a vödör oldalára, töltsük meg félig komposzttal, majd heti 1-2 alkalommal ebbe öntjük a vizet. Így sokkal jobban táplálhatjuk a paradicsom növényünket.

2.    Talajtakaró

A paradicsomok tövébe érdemes még szerves talajtakarót is készíteni a levágott fűből és levelekből, de akár műanyag fóliát is választhatunk. Ez a talajtakaró megvédi majd a növényt a kártevőktől és a kórokozóktól, valamint melegen tartják, ami növeli a termésmennyiséget.

3.    Használ támasztékot

A biztos paradicsomterméshez kell a jó támaszték, hogy a paradicsom bokrok ne a földre hajoljanak. Ugyan ez nem fogja megakadályozni a termést, azonban mégis fontos szerepe van a kapaszkodóknak, mert mentesíti a növényt a betegségek elkapásától, jobb lesz számára a légáramlás és a nap is jobban fogja érni.

4.    Metszés

A paradicsom metszése nagyon fontos, bár sokan megfeledkeznek róla, pedig nem is túl bonyolult, mindössze néhány szabályt kell csak betartanunk. Ne a magasba nöc+vő virágokat metsszük le, még akkor vágjuk le az oldalhajtásokat, amikor kicsik, és a főhajtás és az ágak közötti hajtásokat válasszuk.

5.    Talajtáplálás

A megfelelő tápanyag ellátás minden növény számára fontos, csak úgy mint számunkra, ezért használjunk műtrágyát, vagy természetes komposztot, hogy lendületet adjunk a növény fejlődésének és bőséges termést kaphassunk.

6.    A szódabikarbóna ereje

Ha biztosan édes paradicsomra vágysz, akkor 5 liter vízhez keverj 2 evőkanál szódabikarbónát és azzal végezd a locsolást. Ha pedig a kórokozók már megtámadták a növényt és szeretnénk a gombát eltávolítani, akkor 4 kanállal is tehetünk az 5 liter vízhez. Ezzel a természetes módszerrel kevesebb méreganyagot juttatsz a növény földjébe, és sokkal édesebbé válik tőle a paradicsom.

7.    Szaporítás

Szaporíthatjuk a paradicsomot még júliusban is, ha azt szeretnénk, hogy októberben is legyen termésünk. Egy éles kés segítségével vágjuk le az oldalhajtásokat, amik már elérik a 15 centit, és tegyük őket egy befőttes üvegbe vagy egy pohár vízbe, amit naponta cserélni kell, majd 1 nap múlva el is kezd gyökerezni, ekkor már el is ültethetjük egy cserépbe.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vizeletvizsgálat

Fontos diagnosztikai módszer,amely nemcsak a húgyszervek megbetegedéséről is felvilágosítást... Tovább

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Paradicsom