Paprikahajtatás tudnivalók

hirdetes

Paprikahajtatási kisokos mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Tudnivalók a paprika hajtatásáról

A későbbi, az alakító metszést követő, úgynevezett termőkori metszésnek az a célja, hogy a bogyókat a főágon vagy annak közelében neveljük. A termőkori metszés abból áll, hogy a főszáron a harmadik elágazódás felett folyamatosan képződő másodrendű elágazásokat 15-20 cm-re visszatörjük. Az alsó ágakat (a „szoknyát”) a rajtuk fejlődött termések leszedése után tőből eltávolítjuk. A terhelés szabályozásával fenntarthatjuk a termő paprika növekedésének enyhe vegetatív súlyát.

A jó minőségű termések érdekében elengedhetetlen a megfelelő lombtömeg megválasztása! A metszéssel nem a növény leveleit kell eltávolítani – azzal asszimilál a növény –, az oldalhajtásokat, a kacsokat, az újabb virágok, termések kialakulását kell megakadályozni. Ha egyszálasra indítottuk a paprikanövényünket, a későbbiekben átalakíthatjuk kétszálasra vagy a kétszálasat háromszálasra egy felső helyzetű oldalelágazódás továbbfuttatásával. Ha azonban a növényállomány túl sűrűnek bizonyul, termesztés közben is indokolt lehet egy-egy elindított ág eltávolítása.

hirdetes
hirdetes

Előfordul, hogy a növekedés gyengébb. Ez esetben szükség lehet az első elágazásban képződött termés eltávolítására, annak érdekében, hogy a főszár növekedése kedvező legyen. Általánosan érvényes szabály! A paprikán mindig maradjon megkötött, félig fejlett bogyó, amely visszafogja a túl buja növekedést. A rosszul termékenyült, lila, görbült, foltos és napégett bogyókat a szedések alkalmával minél korábban távolítsuk el!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


bőrszarv

a bőrből kiemelkedő, esetleg valóban szarvra emlékeztető képződmény, amelyet túlzott... Tovább

Solar

Lucerna Cél: extenzív típusú szálastakarmány Leírás:Felálló bokorformát mutató... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség